Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk is leuk, waardevol, dankbaar en nuttig. Bijvoorbeeld in een buurthuis, sportclub, bewonersvereniging, kerk of natuurorganisatie. Vrijwilligersactiviteiten die ertoe doen, zijn niet alleen goed voor anderen maar ook voor uzelf. Het vergroot uw wereld, u ontmoet nieuwe mensen en het geeft een goed gevoel om iets voor anderen te kunnen betekenen. Vrijwilligerswerk kunt u wekelijks of af en toe doen.

Hoe vindt u vrijwilligerswerk?

Vacatures voor vrijwilligerswerk vindt u op de vacaturebank: www.vrijwilligerswerktom.nl. Vanaf 1 januari 2022 neemt Participe deze taak over. Ga dan naar www.participealphen.nu/vrijwilligers. Wilt u af en toe iets doen? Kijk dan op www.wehelpen.nl en maak een account aan.

_BT Clear

Al 16 jaar is Elly Boerefijn vrijwilliger in verpleeghuis Oudshoorn. Ze vertelt ons hoe het zo gekomen is en wat er zó leuk is dat ze er al zo lang met veel plezier komt.

“In 2005 werd mijn moeder opgenomen in Oudshoorn. Ze heeft er niet lang gezeten, maar lang genoeg voor mij om te blijven hangen als vrijwilliger. Er wordt veel gedaan met en voor de bewoners: we zingen, breien, dansen, werken in de tuin, doen aan yoga en er is een tuinclub en zwemclub. Daarnaast zijn er uitjes naar het strand of naar de stad. Je ziet de bewoners daar ontzettend van genieten en opleven en dat vind ik heel mooi om te zien. Met corona is het natuurlijk allemaal anders. Ik ben nu verbonden aan een woning met acht mensen en help één dag in de week met ontbijt, lunch en koffie en thee. Het is veel leuker dan je zou denken om vrijwilliger te zijn. Je hebt zulke leuke momenten met de bewoners. Ik hoop dat ik het nog heel lang kan blijven doen. Voor wie ook nog op zoek is naar iets leuks om erbij te doen: er zijn vrijwilligers van 20 tot 85 jaar en we hebben altijd behoefte aan nieuwe vrijwilligers!”

_BT Clear

Ton Dalman organiseert al zeven jaar met veel plezier stadswandelingen namens het Gilde in Alphen aan den Rijn. Hij rolde vanzelf in het vrijwilligerswerk en vond het altijd al leuk om reisleider te zijn.

“De gemiddelde inwoner van Alphen weet heel weinig van de geschiedenis af, terwijl het heel interessant is. Romeinen, Vikingen, een verstopte voormalige synagoge: er komt van alles uit de wereldgeschiedenis aan bod. We hebben inmiddels acht gidsen, waarvan de meesten boven de 65 jaar zijn. Iedereen die een beetje een verhalenverteller is en met groepen kan omgaan, kan gids worden. Zelf ben ik inmiddels vooral coördinator en reservegids. We krijgen heel verschillende soorten aanvragen voor stadswandelingen, waardoor we eigenlijk maatwerk leveren: soms zijn het bedrijfsuitjes en soms jonge mensen die hier net zijn komen wonen. Vorig jaar hebben we ook een leuke deal gehad met een nieuw restaurantje dat ook een boot had. Met de eigenaar organiseerden we historische vaartochten op de Rijn. Dat is echt een uitje voor mensen. Inmiddels bestaat het restaurantje niet meer, maar we bieden de boottochten nu aan vanuit het voormalig Brugwachtershuisje naast de Alphense brug, midden in het centrum. Dat is erg succesvol. Het is leuk om dingen van de grond te krijgen vind ik, maar je moet wel tegen een stootje kunnen en vooral partijen zoeken die dezelfde houding hebben. Het is vooral leuk omdat het kleinschalig blijft. Het moet simpel blijven.”

_BT Clear

Jan Bakker is een echte fietsfanaat. In zijn vrijwilligerswerk bij de VVV adviseert hij dan ook mensen over fietsroutes.

“Samen met mijn vrouw fiets ik veel. Doordat ik de omgeving met al dat fietsen goed ken, was de stap naar de VVV snel gemaakt. Ik sta daar twee dagdelen per week achter de balie. Ik doe er wat baliewerk en verkoop er het één en ander, maar het belangrijkste is dat ik mensen adviseer over fietsroutes. Ik stuur niemand de deur uit zonder een antwoord. Ik raad mensen altijd aan om gebruik te maken van de kaart met knooppunten. Dan zie je precies hoeveel kilometer je erover doet en kun je gemakkelijk bepalen hoeveel je wil fietsen. Ik heb ook een aantal routes zelf gemaakt. Eentje gaat bijvoorbeeld langs Theetuin ’t Woutje bij Hazerswoude-Dorp, waar je ook een bootje kunt huren. Een ander gaat naar Nieuwveen toe, naar de pluktuinen en de Sfeerstal. De mensen die bij me langskomen voor advies zijn meestal mensen die één of twee dagen naar Alphen komen. We hebben geen enorm culturele stad, maar er is echt wel veel te beleven en dat weten mensen vaak niet. De Romeinse route langs de Limes is prachtig en de Oude Rijn is ook een verhaal op zich. Die link met de geschiedenis maken we bij de VVV ook.”

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear