Maatjes dementie

Sinds begin dit jaar is binnen de gemeente Alphen aan den Rijn het maatjesproject dementie gestart. Dit project heeft als doel om zelfstandig wonende Alphenaren waar sprake is van een vorm van dementie te koppelen aan een bezoekvrijwilliger. Samen kan men dan iets ondernemen zoals een wandeling, fietstochtje, een boodschap doen of simpel maar prettig: gezelschap hebben en een praatje maken.

_BT Clear
_BT Clear

De vrijwilligers die zich hebben gemeld voor dit project hebben allemaal op één of andere manier tijd en belangstelling om iets voor iemand te betekenen. Om een zo passend mogelijke match te maken met de aanvrager wordt met de vrijwilliger eerst een kennismaking en screening gehouden. Ook met de aanvrager maken we persoonlijk kennis. We volgen de gemaakte matches op afstand of dichtbij waar dat mogelijk of gewenst is.  Ook geïnteresseerd? Neem contact op met Tom in de buurt.

Aanbod dementie

Welke ondersteuning is passend?

U kunt samen met de wijkcoach bekijken welke activiteiten of ondersteuning passend is en aansluit bij uw interesse. Wij werken hierbij nauw samen met casemanagers en zorginstellingen.

Ontmoetingscentrum en inloopmomenten

Tom in de buurt heeft op verschillende plekken ontmoetingscentra en inloopmomenten waar activiteiten worden georganiseerd voor mensen met dementie.

Een voorbeeld van de activiteiten is zwemmen met dementie. Wat we in Alphen aan den Rijn en omgeving doen kunt u vinden op onze website.

Mantelzorgers

Ook bieden wij advies en informatie aan mantelzorgers. Mantelzorg kan veel vergen van iemand, en ondersteuning kan uitkomst bieden. In een persoonlijk gesprek bekijken we samen met u wat past binnen uw thuissituatie.

ActiVite heeft in de regio een breed aanbod voor mensen met dementie en hun partners. De Dagwacht in Alphen aan den Rijn is daar een voorbeeld van. Het is een dagbesteding in het ontmoetingscentrum Noorderbrink, waar mensen komen die van kunst en schilderen houden. Om deel te nemen is geen beschikking nodig, u hoeft alleen contact op te nemen met het ontmoetingscentrum Noorderbrink!

_BT Clear