Leren & ontmoeten

Iets nieuws leren is leuk. Nieuwe mensen ontmoeten ook.
Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan (OGJG) organiseert het.

Seniorencolleges

_BT Clear

Bent u leergierig? Kom dan naar de gezellige seniorencolleges. De colleges worden door enthousiaste studenten gegeven in onder andere verpleeghuizen, bibliotheken en wijkcentra. Hier worden thema’s als kunstgeschiedenis, filosofie en psychologie besproken.

Jong en oud

“Het is mooi om te zien hoe jong en oud tijdens de colleges van elkaar leren. Elke generatie heeft zijn eigen ervaringen en zienswijzen. Tijdens de seniorencolleges is er ruimte om deze ervaringen en kennis uit te wisselen, wat mooie en verrassende gesprekken oplevert,” vertelt Marit Lommelaars, regiocoördinator van Zuid-Holland.

“Ik vind het geweldig dat OGJG samenwerkt met Gemeente Alphen aan den Rijn om deze ontmoetingen tussen jong en oud mogelijk te maken.”

Komt u ook?

Kijk voor meer informatie op de website www.oudgeleerdjonggedaan.nl en ga naar Senioren, Seniorencolleges. Hier kunt u zich aanmelden voor onze maandelijkse nieuwsbrief, waarin we de beschikbare colleges vermelden.

_BT Clear

Dat colleges niet alleen voor studenten zijn blijkt maar weer tijdens het interactieve college georganiseerd door Stichting ‘Oud Geleerd, Jong Gedaan’. Een studente vertelt het luisterend publiek enthousiast over de Verenigde Naties en maakt er ook nog eens een boeiende discussie van door stellingen te plaatsen.

Van deelneemster Tonnie Bruné mag het wel een vervolg krijgen. Ze kwam vóór de coronatijd regelmatig binnenlopen bij Wijkcentrum Swaenswijk voor allerlei soorten activiteiten, maar dit is de eerste keer dat ze een college volgt. Ze had er in de krant over gelezen en is er gewoon eens naartoe gegaan. “Ik hou er wel van: het is leerzaam, gezellig en interessant. Ik ben erg geïnteresseerd in de wereldvraagstukken en vind het ook belangrijk om met mijn kleinkinderen in gesprek te kunnen blijven. Je kunt flauwe grappen met ze maken, maar het is ook weleens fijn om echt diep te gaan. Wat ik hier interessant vond is dat je zo’n hoge pet ophebt van de VN en ervan uitgaat dat je er echt op kunt bouwen, maar als je er op deze manier alles over hoort, is het ook weer niet wat je denkt. Emancipatie zou ik ook een leuk onderwerp vinden voor een college – dat verschilt nog zo per persoon en er is daarin zoveel veranderd vergeleken met vroeger.“

_BT Clear

Een goed gesprek

Niets doet een mens zo goed als een fijn gesprek. Niet over koetjes en kalfjes, maar gesprekken waarbij je de diepte ingaat. 1330 organiseert daarom groepsgesprekken. Tijdens de gesprekken wordt gebruik gemaakt van de methodiek 1330 (dertienhonderddertig), waarmee aan de hand van 101 verschillende onderwerpen een gesprek met inhoud ontstaat. De onderwerpen zijn divers en gaan van Rembrandt en kattenkwaad tot rouw en eenzaamheid.

Voor iedereen

De methodiek is heel toegankelijk, dus iedereen kan meedoen. Positiviteit staat centraal: de focus ligt op dat wat deelnemers aan een groepsgesprek wél weten en waar ze over wíllen praten. Eigen regie over het gespreksonderwerp is daarbinnen heel belangrijk.

“Bij 1330 is onze grote wens dat mensen niet luisteren om te reageren, maar om te begrijpen. Dat mensen zich gehoord én gezien voelen en dat er waardevol wederzijds contact ontstaat”, zegt Lisette Brouns, projectleider van 1330. Tijdens het gesprek kom je niet alleen met elkaar in contact maar zet je ook je hersens aan het werk. Daar komt de naam 1330 vandaan: je zet je 1330 gram hersens in beweging.

Meer informatie

In Gemeente Alphen aan den Rijn worden op allerlei locaties groepsdialogen georganiseerd, vaak in combinatie met een college. Voor een overzicht van de colleges kunt u kijken op oudgeleerdjonggedaan.nl/voor-senioren.

_BT Clear

‘1330’ heet de groepsdialoog die eens in de zoveel tijd in Alphen aan den Rijn gehouden wordt. Een ongewone naam, maar de gesprekscoördinator onthult aan het begin van het gesprek dat dat het gewicht is van je hersenen. En die gaan aan het werk tijdens dit groepsgesprek!

De onderwerpen lopen uiteen van ‘de eerste indruk’ tot ‘het wetje van Van Houten’. Eén van de deelneemsters is Berry Ponjee. “Ik las dit drie weken geleden in de krant en hoopte erg dat het door zou gaan vandaag. Ik ben blij dat ik hier naartoe gegaan ben – wat heerlijk om weer eens met zoveel mensen van gedachten te wisselen! Er worden hier wel vaker activiteiten georganiseerd, zoals bandavonden of filmavonden. We zijn allemaal rond de 70 en we staan blij in het leven. Evenementen hoeven niet altijd alleen maar gezellig te zijn – ik leer graag en ben breed geïnteresseerd. Ik vind het heel mooi om met mensen samen te zijn die nadenken. Sowieso vind ik debatten op tv heel interessant en ik luister graag naar discussies op de radio, want daar steek ik veel van op. Dit sluit hier mooi bij aan. Een heel leven lang leren en leren van het leven, daar ga ik voor!”

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear