Roeien naar
herstel!

Dit jaar ziet u behalve snelle Politie Rhib’s en Politie patrouillevaartuigen op het traject Harlingen-Terschelling nog een politievaartuig.

_BT Clear

Dit vaartuig zal niet ingezet worden tijdens snelle achtervolgingen. Nee, dit is een sloep met aan boord mannen en vrouwen die allen werkzaam zijn, of zijn geweest bij de politie. Helaas kunnen de verschillende werkzaamheden bij de politie mentale overbelasting veroorzaken. Hierbij moet u denken aan PTSS (Post Traumatisch Stress Syndroom) of een Burn-Out.

Indien je de diagnose Burn-Out of PTSS krijgt kun je je hierdoor zo slecht voelen dat het moeilijk is om de dagelijkse dingen te doen. Om de politiecollega’s die strijden tegen deze mentale overbelasting weer met zichzelf en met de organisatie in contact te brengen zijn er diverse projecten gestart binnen politie Nederland. Deze projecten verschillen per eenheid maar één daarvan is het landelijk project Roeien naar Herstel.

Robert Dekker en Jan van de Werken zijn roeiers bij de Dutch Marines Rowing Challenge (DMRC) en in overleg met Hans van Dolderen, eenheidsleiding Rotterdam en tevens roeier werd besloten om politieagenten met PTSS te laten roeien. Dit doordat ze met de DMRC ervaren hadden hoe heilzaam het roeien kan zijn voor mensen met een mentale overbelasting of mensen die zich nergens meer thuis voelden. Er werd besloten om in 2018 in Rotterdam te gaan roeien met 8 politie agenten met PTSS en hen klaar te ‘stomen’ voor een roeiwedstrijd.

De ervaringen waren zeer positief. “Sinds ik roei heb ik weer plek in mijn hoofd vrij om thuis een echtgenoot voor mijn vrouw te zijn” of “mijn kinderen durven sinds 2 jaar weer bij me aan tafel te eten, want papa is niet meer zo vaak boos”. Collega’s voelden zich weer ergens bij horen en voelden zich gezien, gewaardeerd en gehoord.

Al snel werd er ook in andere regio’s in navolging van Rotterdam geroeid. Nu vier jaar verder is het project nog steeds aan het groeien. In totaal doen er op dit moment ongeveer 130 collega’s, mannen en vrouwen, in het gehele land mee aan het Roeien naar Herstel. Door het beschikbaar stellen van een eigen roeisloep per eenheid, wil de Nationale Korpsleiding bijdragen aan het herstel van collega’s die kampen met PTSS, angststoornissen, burn-out of andere mentale overbelasting. Daarom werd in 2020 besloten tot het bouwen van 10 eigen sloepen voor de politie. Het betreffen aluminium roeisloepen die worden gebouwd bij jachtwerf de Zeeg in Steenwijk.

In de nabije toekomst zal er ook geroeid gaan worden met echtgenote(s) en-of partners van collega’s met een mentale overbelasting. Zij zijn ook lotgenoten die ten prooi zijn gevallen aan de vervelende gevolgen van PTSS van hun partner. Ook voor hen kan het sloeproeien een mooie gelegenheid zijn om met elkaar in contact te komen.

Het team dat aan deze editie mee mag doen is een samengesteld team van één van de 9 locaties vanwaar er geroeid wordt in Nederland.

Buiten het feit dat het roeien op zichzelf als ‘helend’ en ‘veilige haven’ wordt ervaren zetten we elk jaar als ‘stip aan de horizon’ uitdagende (langere) roeitochten als Challenge op de agenda. Hiermee kunnen de collega’s die roeien ervaren dat je ondanks je mentale overbelasting je zeker nog in staat bent om samen met lotgenoten een uitdaging aan te gaan en te volbrengen. Deze HT is daar een geweldig mooi voorbeeld van. Met elkaar een zeer uitdagende roeitocht aangaan en met elkaar de overkant bereiken.

Wij zijn dan als roeiproject en sloeproeiers van de Nederlandse Politie de organisatie van de HT-roeirace ontzettend dankbaar. Dankbaar dat wij ons mogen laten zien, wie we zijn en wat we doen en dat zij de collega’s boven zichzelf laten uitstijgen door hen deze mogelijkheid te bieden de ‘Heroïsche’ HT-race te laten roeien en ervaren.

Inmiddels hebben we na vier jaar collega’s opvangen behoorlijke ervaring opgedaan. Mocht je hier vragen over hebben dan willen we die natuurlijk graag beantwoorden. De sloep waarin wij deze HT roeien is genaamd ‘Vulneratus Nec Victus’, ‘Gewond maar niet Verslagen, een naam die precies verwoordt wat wij zijn.

“Tot sloeps”

_BT Clear

_BT Clear