“Best wel
een rare race”

_BT Clear

Een blinde vlek. Zo noemt Volkmar de Vries de periode tussen de start en de finish van de HT-roeirace die om die reden volgens hem ‘best wel raar’ is. Om toeschouwers een beeld te geven van wat er in die paar uur gebeurt, begon de organisatie in 2018 een proef met een beperkt aantal gps-trackers. De proef bleek succesvol en in 2019 werd voor de eerste keer GPS-tracking toegepast op alle sloepen. Drie jaar later kunnen de gps-zenders weer uit het stof gehaald worden. Deze editie zal het draaien om de fijne kneepjes weer onder de knie te krijgen, maar Volkmar ziet dit ook als aanzet tot iets groters.

Toegankelijk

Die blinde vlek. Dick van Teeffelen, Rob Brink en wijlen Jan de Beer wilden dat onbekende stuk toegankelijker maken. De gps-tracker bleek het ideale middel. “Jan de Beer was hierin echt de kartrekker”, vertelt Volkmar. Hijzelf werd gevraagd mee te denken toen hij door een overstap naar het onderwijs meer thuis was. “De mensen op de wal krijgen een beeld van wat er zich op het water afspeelt én het systeem draagt bij aan de veiligheid van de roeiers. Zeker bij slecht weer en weinig zicht, is het soms afvragen waar de sloepen zich bevinden. Natuurlijk zijn er de volgboten, maar door een noodknop op de tracker is er een extra weg om aan te geven dat iemand of een sloep in nood is.”

Uitbreiden

Dit jaar gaat het technische team verder waar ze in 2019 gebleven zijn. De geslaagde proef van vier jaar geleden smaakte naar meer, maar nieuwe plannen moesten noodgedwongen weer de koelkast in. “De reacties waren positief. De live-beelden trokken online meer dan 11.000 unieke bezoekers, maar door corona kwam alles stil te liggen. In de toekomst zouden we deze digitale ervaring zeker willen uitbreiden. Denk aan een groot scherm in de haven met live-beelden bijvoorbeeld. Het is maar net wat de mogelijkheden zijn en waar de behoefte ligt.”

Uniek

Hoewel Volkmar en zijn collega’s de dag van de race vooral een rol op de achtergrond hebben, beschrijft de voormalig deelnemer het evenement als een hele happening. Hij vindt het mooi om te zien hoezeer de race leeft onder de liefhebbers, van jong tot oud. “Het is een uniek en sfeervol evenement. De kracht zit hem juist in dat stuk op het water waarin je bent overgeleverd aan je team en het weer. Geen aanmoedigers langs de kant. Het blijft gissen wat er daar allemaal gebeurt. Hoe mooi zou het zijn als we dat in de toekomst naar de mensen thuis kunnen overbrengen?”

Meer weten over hoe je dit jaar de teams kunt volgen?
Blijf op de hoogte via Facebook: www.facebook.com/HT.Roeirace/

_BT Clear

Prijzen HT vanaf 2022

Het bestuur heeft besloten om de prijzen voor de HT-race te verminderen.
Vanaf 2022 zullen er prijzen uitgereikt worden voor de 10 beste herenteams en 5 beste damesteams.
De taaiste roeierstrofee blijft. Daarnaast hebben we wel weer een aantal trofees nieuw leven ingeblazen.

Zo komen de Hanerak, Blauwe Slenk, Vliestroom en Schuitengat trofee terug. Voor wie nieuw is of het niet meer weet. Dit houdt in dat wie het snelst is van het Groene havenhoofd Harlingen tot einde Hanerak (passage tijdwaarneming westkant Pollendam) daar een trofee voor ontvangt. Hetzelfde geldt voor het traject einde Hanerak - inloop Blauwe Slenk (passage tijdwaarneming in het Pannengat), inloop Blauwe Slenk - Vliestroom (passage tijdwaarneming voor inloop van het Schuitengat) en als laatste inloop Schuitengat tot aan de finish in de haven van Terschelling. Al deze vier trofeeën worden uitgereikt voor zowel het snelste dames- als herenteam.

_BT Clear