Steun de verduurzaming van Terschelling en Vlieland met je bootticket

“We zijn benieuwd naar alle creatieve ideeën!”

_BT Clear

Gewetensvraag: boek jij de Klimaattoeslag van € 0,50 per boeking bij als je een bootticket naar Vlieland of Terschelling boekt? Dat kan al sinds 2012 en met de opbrengsten daarvan werden in het verleden via onze samenwerking met het FairClimateFund mooie CO2-reducerende projecten gefinancierd in derdewereldlanden.

_BT Clear

Maar de wens ontstond om die donaties van onze passagiers (en onze eigen jaarlijkse compensatie van 5.000 dienstreizen) ten goede te laten komen aan lokale projecten. Zo konden de passagiers en de inwoners van Terschelling en Vlieland direct profiteren van de klimaatcompensatie.

Rederij Doeksen en de gemeentes Terschelling en Vlieland sloegen hiervoor de handen ineen, gesteund door de ambitie van de coöperatie Terschelling Energie (TE) en de Energie Coöperatie Vlieland (ECV) en richtten dit voorjaar het Klimaatfonds Terschelling Vlieland op.

Hoe het werkt

Het geld in het Klimaatfonds wordt in de eerste plaats bijeen gebracht door de passagiers van de veerdienst, die tijdens het boeken van hun bootticket een donatie van € 0,50 doen. Daarbij doneert Rederij Doeksen jaarlijks de compensatie van 5.000 dienstreizen, draagt de gemeente Vlieland € 1.000 bij en de gemeente Terschelling € 3.000. Zo ontstaat een mooie pot, die tweemaal per jaar geheel ten goede komt aan lokale verduurzamingsprojecten.

Inwoners en organisaties van de beide eilanden kunnen vervolgens een aanvraag doen bij het Klimaatfonds, voor het realiseren van hun duurzame ideeën. De ideeën moeten wel kunnen rekenen op een groot draagvlak en aantoonbaar bijdragen aan CO2-reductie of andere vormen van verduurzaming. Uit alle ingediende aanvragen wordt tweemaal per jaar een keuze gemaakt door een beoordelingscommissie, bestaande uit eilanders (de leden ervan wisselen elke twee jaar).

Benieuwd naar creatieve ideeën

“Het verduurzamen van onze bedrijfsvoering en het beperken van de impact op onze omgeving is een heel belangrijk thema voor ons bedrijf,” zegt Dirk Spoor, algemeen directeur van Rederij Doeksen. “Zo varen onze nieuwe schepen op LNG (Liquefied Natural Gas). Varen op LNG betekent dat er bijna geen fijnstof, zwavel- en stikstofdioxide wordt uitgestoten. Met dit Klimaatfonds helpen we onze woon- en werkomgeving verder te verduurzamen.” Elsje de Ruijter, demissionair wethouder van de gemeente Vlieland beaamt dit: “Met deze samenwerking ondersteunen we lokale initiatieven om de CO2-uitstoot te verminderen en investeren we in een duurzame toekomst.”

Sietze Haringa, demissionair wethouder van de gemeente Terschelling vult aan: “Het is belangrijk die verduurzaming goed te organiseren zoals via dit Klimaatfonds. En jongeren erbij te betrekken! Ook eilander jongeren hebben vast goede ideeën voor verduurzaming. Ik ben erg benieuwd naar alle creatieve ideeën!”

Doe mee!

Als je het als bezoeker van Terschelling of Vlieland net zo belangrijk vindt als wij, om deze mooie bestemmingen zo duurzaam mogelijk te beheren, doe dan ook mee! Reis je met de veerdienst? Vink tijdens het boeken het vinkje ‘Klimaatneutraal’ en de donatie van € 0,50 wordt eenmalig toegevoegd. Ben je pashouder, dan kun je in je account aangeven, dat je bij elke boeking automatisch een donatie doet. Op www.klimaatfondsterschellingvlieland.nl lees je meer over dit mooie project. Alvast hartelijk dank voor je bijdrage!

_BT Clear

_BT Clear