Kerwood

De Kerwood terug op Terschelling – de cirkel is weer rond – alles over het ‘heen-en-weer’ van de Kerwood.

_BT Clear

Het heen:

Hilversum - de Mimi Heeres

Ontstaan vanuit het initiatief van Gooise zeilers die het leuk vonden om naast het roeien ook eens een stukje roeiend over het wad te bewegen. Daarvoor werd medio jaren 80 een sloep besteld bij een Friese Slopenbouwer. Tot ieders grote verrassing roeide het team, heel passend genaamd de Gooise Bal, meteen in de top en heeft twee races achter elkaar gewonnen - ondanks grote competitie van eenzelfde type sloep uit Amsterdam (vermoedelijk de HES, maar kan ook de Wildenborch zijn). Want oude Gooise Ballen konden het toch niet winnen van de jeugd. Niets was minder waar.

Het weer:

Terschelling Zeevaartschool - De Veer

Tijdens de derde HT-race werd de Mimi Heeres door team de Gooise Bal over geroeid naar Terschelling en daarna geschonken aan de Zeevaart School Willem Barentsz. De naam van de sloep is daar tot groot verdriet van het team veranderd in De Veer. Uiteindelijk is de sloep verkocht aan een team op Schiermonnikoog.

Het weer:

Schiermonnikoog - De Herkenning

De sloep werd op Schiermonnikoog direct geheel geel gespoten - hij was prachtig zwart - de kleuren van de sponsor Bouwbedrijf Dijkstra.

Het heen:

Muiden-Weesp - De Herkenning

De Spieringen uit Muiden-Weesp ontdekte De Herkenning omgekeerd en werkeloos aan het strand van Schiermonnikoog en hebben medio 2000-2008 de sloep aangekocht voor het team De Spieringen uit Muiden-Weesp. De naam bleef ongewijzigd. In deze samenstelling heeft De Herkenning een aantal jaren de HT, en andere races zoal Muiden Pampus Muiden en de Amsterdamse grachtenrace, geroeid.

Het weer:

Terschelling - De Kerwood

In 2015 was het weer tijd voor een terugkeer naar Terschelling. Roeiteam de Koperwiek werd eigenaar van de sloep en veranderde de naam in De Kerwood - en spoot hem weer zwart. Een naam met een interessante achtergrond. Dit was een schip geladen met koper wat gezonken is voor de kust van Terschelling en door Terschellinger bergers uiteindelijk gevonden is.

Het heen:

Muiden - De Kerwood

Uiteindelijk was het team de Koperwiek niet meer in staat om voldoende roeiers bij elkaar te krijgen. De Kerwood werd overgedragen aan Team De Krijgsmannen uit Muiden - een team dat al sinds 2003 in verschillende boten de HT heeft geroeid - en met De Kerwood een prachtig huis gevonden heeft om mooie wedstrijden te roeien.

Alle namen zullen altijd aan de boot blijven hangen, maar wellicht komt er in de toekomst nog een naam als aanvulling bij. De Mu21 - maar dat alleen als aanvulling op de Kerwood. Want dat zal de naam van de sloep blijven.

Dirk Mansvelder

_BT Clear

_BT Clear