Havenmeesters aan het woord

Een heerlijke
georganiseerde chaos,
die een paar uurtjes duurt

_BT Clear

Havenmeester Eric Baauw neemt ons mee naar een normale werkdag. “Schepen komen en gaan, alles verloopt rustig, iedereen is welkom, alle schepen kunnen terecht, tenzij ze naar de jachthaven moeten.” En dan komt de dag van de HT. “Zeg maar gewoon een abnormale werkdag. De spanning bouwt zich op en gedurende een aantal uren, als de SLOEPEN EN VOLGBOTEN de haven binnen komen en finishen, is het een georganiseerde chaos.”

Dit jaar zijn ze met z’n drieën. De twee havenmeesters, Eric Baauw en Lammert Miedema en hun assistent Hans Werner. Eric maakt de HT als havenmeester al voor de 26e keer mee, voor de andere twee wordt het een nieuwe ervaring: werken tijdens de HT. ”Voorheen was ik altijd toeschouwer bij de HT, nu is het vooral kijken, opletten en luisteren. En leren van Eric, zodat we zijn ervaring kunnen delen”, zegt Lammert. Indien mogelijk komen de volgboten gelijk met de sloepen binnen, maar als het te druk is krijgen de volgboten via de marifoon te horen dat ze even de haven niet in mogen.

“Tijdens de binnenkomst van de roeiers en de volgboten zitten wij in een rubberboot om alles te regelen. Om de roeiers en boten toe te spreken heb ik geen toeter nodig, mijn stem is luid genoeg en iedereen luistert goed”, lacht Lammert.

‘Ik moet wel even wakker geschud worden, na twee jaar corona-stilte’

Een heerlijke georganiseerde chaos, die slechts een paar uurtjes duurt. “Ik ben best gespannen vooraf”, bekent Eric. “Als alle schepen binnen zijn en de volgboten in de haven liggen, ben ik weer ontspannen en geniet ik van de dag. Toen ik als havenmeester begon was het echt wel anders. In de jaren negentig was het een gevaarlijke chaos. Reddingsmiddelen misten en communicatiemiddelen waren er amper. Nu is dat gelukkig prima geregeld.”

“Ik moet wel even wakker geschud worden, na twee jaar corona-stilte. Maar de spanning begint al wel op te lopen, de race komt steeds dichterbij,” aldus Eric. “De voorbereiding loopt perfect. Er is, net als andere jaren, heel goed contact met de organisatie, de lijntjes houden we kort. En achteraf is het genieten. Vroeger gingen we nog wel naar de feesttent om ook mee te feesten, maar we moeten de volgende dag weer aan het werk, dus dat zit er tegenwoordig niet meer in.”

_BT Clear

Rijkswaterstaat
kijkt uit naar
de HT races in 2022

_BT Clear

Na een periode van stagnatie Door het Coronavirus staat ons een prachtige dag te wachten. De Waddenzee tussen Harlingen en Terschelling is een druk bevaren en dynamisch gebied.

Als beheerder van de Waddenzee neemt Rijkswaterstaat haar verantwoordelijkheid door actief aanwezig te zijn tijdens evenementen en races op en rond het Wad. Tijdens de voorbereidingen van de verschillende HT-races heeft Rijkswaterstaat een adviserende rol en verleent een passende vergunning. In deze periode van nauwe samenwerking met de organisatie, ketenpartners en andere vaarweggebruikers vinden verschillende overleggen plaats om ook in 2022 een prachtige race tegemoet te zien.

Samen met alle deelnemers, wedstrijdleiding en partners zal Rijkswaterstaat ook dit jaar zorgen voor een vlotte en veilige begeleiding.

We hebben er zin in!

_BT Clear

_BT Clear