Fondsenwerving voor GPS tracking
systeem tijdens de HT

In het najaar van 2017 zijn het bestuur en de techneuten van de HT bij elkaar geweest om te brainstormen over de toekomst van de HT. Professionalisering en verhogen van de veiligheid had hierbij prioriteit. Er zijn veel ideeën voorbij gekomen.

Er is afgesproken om te starten met een GPS tracking systeem en aan te sluiten bij de ervaringen van Dick van Teeffelen uit Zwolle. 2018 zal een proefjaar zijn. De bedoeling is dat in 2019 iedere deelnemende sloep tijdens de HT roeirace gebruik maakt van een GPS tracking systeem.

Om dit financieel allemaal mogelijk te maken is subsidie ontvangen van de provincie Friesland, “Iepen Mienskipsfûns” en de gemeente Terschelling. Zonder de substantiële bijdragen van deze partijen was het niet mogelijk om hier mee te starten.

Voor verdere uitleg over het tracking systeem, verwijs ik naar de bijdrage hieronder van Dick van Teeffelen.

Proef met GPS tracking tijdens de HT

Sloeproeien is een fantastische sport. In ieder geval voor diegene die in de sloep zitten. De achterblijvers op de wal krijgen hier tussen start en finish maar weinig van mee. Om ook hen mee te kunnen laten genieten van wat er op het water gebeurt heb ik in 2015 het initiatief genomen om dit zichtbaar te gaan maken d.m.v. GPS tracking. Voorzichtig gestart tijdens de Zwarte Water Race is dit verder uitgebreid en is er steeds meer interesse van wedstrijdorganisaties en FSN. Dit jaar zal GPS tracking bij meerdere wedstrijden worden ingezet.

Om de achterblijvers op de wal ook mee te kunnen laten genieten van de verrichtingen op het water en de wedstrijdleiding een beter zicht te geven op waar welke sloep op welk moment is, wordt tijdens deze wedstrijd een proef gedaan met GPS tracking. Hiervoor worden een deel van de sloepen van GPS trackers voorzien. Deze trackers zenden om de 10 seconde positie informatie naar een server. Deze informatie kan dan op schermen real-time worden weergegeven zodat belangstellenden de sloepen kunnen volgen. Daarnaast is het ook mogelijk om via de telefoon, computer, etc. de wedstrijd te volgen.

Dit kan door het inloggen op www.sloepvolgen.nl voor toegang tot GPS tracking.

Tracking wordt alleen gebruikt om het verloop van de wedstrijd te kunnen laten zien, waar zijn de sloepen en houden ze zich aan de verplichte route. De informatie wordt niet gebruikt ten behoeve van de officiële tijdwaarneming. Daarvoor zijn de trackers (nu nog) niet nauwkeurig genoeg. Een andere reden om de sloepen te voorzien van trackers is veiligheid.

De positiegegevens worden bewaard en kunnen op verzoek (alleen van je eigen sloep) na de wedstrijd worden opgevraagd ([email protected]). De gegevens worden niet aan derden, met uitzondering van de wedstrijdorganisatie bij bijvoorbeeld een protest, ter beschikking gesteld. Groot voordeel is ook dat het de veiligheid vergroot op het water. Bij plotseling sterk veranderende weersomstandigheden, zoals opkomende zeedamp of een sterk aantrekkende wind kan de organisatie op een computerscherm snel zien waar alle sloepen zich bevinden. Verkeerscentrale Brandaris en passerende veerboten zouden gebruik kunnen maken van de gegevens. In geval van een calamiteit tijdens het evenement kan het een grote bijdrage leveren, iedere minuut kan dan doorslaggevend zijn. Dit volgsysteem draagt daar zeker aan bij.

_BT Clear