bungeeroeien

In 2013 zijn we begonnen met het bungeeroeien: de spectaculaire krachtmeting. Nadat de HT in 2013 was afgelast ontstond bij een paar roeiers het idee om als alternatief een bungeeroei-evenement te gaan houden in de haven van West-Terschelling. De Stichting Roeisloep ‘Stad Kampen’, die het bungeeroeien heeft uitgevonden en het meerdere malen per jaar door het hele land heen organiseert, zorgde ervoor dat onder andere het bungee-elastiek naar Terschelling werd gebracht. Sindsdien vindt het bungeeroeien elk jaar plaats, na de HT-race. Het is een leuke aanvulling geworden op het HT-weekend.

Pure spierkracht

Benodigd voor het bungeeroeien zijn een originele sloep, een origineel bungee-elastiek, een geleidelijn, een rolmaat en pure spierkracht. Het elastiek wordt aan de achterkant van de sloep bevestigd. Aangezien het elastiek in de eerste meters nog geen weerstand biedt, kunnen de roeiers eerst een stukje vaart maken. Ze moeten op volle kracht vooruit, want zodra er spanning op het elastiek komt, wordt het echt zwaar en komen de meeste sloepen nog maar een paar meter vooruit. In een sloep zitten maximaal twaalf roeiers en een stuurman. Er zijn weinig spelregels; met Cw-waarden hebben de roeiers bijvoorbeeld niets te maken. Afhankelijk van het aantal deelnemende teams krijgt elke sloep twee keer twee of drie pogingen om zo ver mogelijk te roeien. De sterkste ploeg die het verst sprint tegen de trekkracht van het elastiek wint.

Uitslag Bungeeroeien 2017

_BT Clear

1976

Na een onzekere periode over het al dan niet herhalen van de HT-tocht - omdat er geen echte organisatie achter stond - vond er op 8 juni 1976 toch een 2e roeitocht plaats. Het was zonnig weer met weinig wind en hierdoor was het druk op de Waddenzee. De sloepen Houtman en De Rijp werden beide bemand door WBS-ploegen en de Barentsz door de OKA-ploeg. Laatstgenoemde was een snelle sloep met 10 roeiers, tegen 8 man in beide andere sloepen. De OKA-ploeg won dan ook in ongeveer 3 uur. De WBS’ers volgden na 20 en 30 minuten. De HT-roeitocht is niet meer weg te denken.

_BT Clear

1985

Dit jaar was er voor de 1e keer in de geschiedenis van de roeisloepenrace sprake van een echte wedstrijd. Er werden namelijk handicaps toegewezen gebaseerd op de geleverde arbeid per roeier. Als uitgangspunten golden hierbij de weerstand van elke sloep in het water en de te verrichten arbeid per sloep met een correctie voor de stroom. Er deden 42 sloepen mee met zo’n 500 opvarenden. Als 1e arriveerde de Harlinger Willem Roggen in zijn kano op Terschelling. De 1e roeisloep die aankwam was de Karachi van HZS Terschelling 4, met stuurman Gorter. De ploeg van de Schotse Vier presteerde het weer om de snelste tijd neer te zetten: 2 uur, 52 minuten en 10 seconden. Na het berekenen van de referentietijd kwam TS81 als winnaar uit de bus.

2017

Een mooie starttijd midden op de dag waarbij 137 roeisloepen van start gaan. De weersomstandigheden zijn zeer gunstig met een zonnetje en windkracht Oost 3. Zorgenkindje voor de organisatie was dat er oost van de scheidingslijn Holwerd en Nes (halverwege Ameland) op de Waddenzee een dichte mist hangt. Gelukkig zorgde de ebstroom er voor dat de mist daar bleef hangen en niet de kant van de HT Roeirace op kwam. Uiteindelijk trok de wind hard aan naar kracht 6, met name in het Schuitengat waar een harde tegenstroom en wind er voor zorgden dat het aanvankelijk op het eerste gezicht een rustige race zou worden, maar het alsnog een zeer zware HT is geworden.

_BT Clear