Wereldse waterwerken in een polderbos

© Martyn Hamer

Sprookjesachtig groen, stromend water, afbrokkelende muurtjes en mysterieuze metalen bouwwerken. Het Rijksmonument Waterloopbos in Noordoostpolder ademt een bijzonder verhaal. Decennialang onderzochten ingenieurs van het Waterloopkundig Laboratorium in dit polderbos wat de impact van getijden en stromingen was op waterwerken in binnen- en buitenland. Nederland dankt zijn internationale bekendheid als waterbouwland mede aan al dit onderzoek. Inmiddels wordt er al tientallen jaren niet meer getest en zijn de modellen op veel plekken overwoekerd door de natuur. Dieren zoals de ijsvogel, juffers en libellen voelen zich er met al het stromende water prima thuis. Ontdek het zelf en wandel één van de gemarkeerde wandelroutes door het unieke Waterloopbos. Onderweg vind je restanten van het onderzoek naar de Deltawerken, maar ook van waterwerken voor exotische plekken zoals Lagos, Libië, Thyborøn en Bangkok. En vergeet geen bezoek te brengen aan het imposante kunstwerk Deltawerk//.

Kijk voor meer informatie op natuurmonumenten.nl/waterloopbos.

Zet je eerste stappen op Marker Wadden!

Het vogelparadijs in het Markermeer, waar je kunt genieten van uitgestrekte stranden, slibvelden, wandelpaden en unieke vogelkijkplekken. Er zijn twee prachtige routes voor je uitgezet waarmee je Marker Wadden kunt ontdekken. Je hoort het lawaai van de vogelkolonies en ruikt de geur van nectar als de moerasandijvie bloeit. Op het Noordstrand heb je het gevoel of je aan de kust bent. Met een zandstrand en golven die aan komen rollen. Achter de duinen zie je veel broedvogels en met een beetje geluk zie je de zeearend die zijn rondje Marker Wadden doet. Vergeet ook zeker niet uitkijktoren de Steltloper te beklimmen. Je wordt beloond met een weids uitzicht over Marker Wadden en het Markermeer. Deze routes kun je ook vinden in de Natuurroutes-app van Natuurmonumenten.

Flevolandse wisenten doen het goed

© Randy van Domselaar

De wisent, ook bekend als Europese bizon, is met minder dan 7000 dieren een bedreigde diersoort. Het is het grootste en zwaarste Europese landdier en is nauw verwant aan de bekende Noord-Amerikaanse bizon. Wisenten zijn bosbewoners en planteneters en eten vele soorten planten, grassen, struiken en zelfs boomschors. De meeste wisenten leven in het wild in het voormalige Oostblok. Maar ook Nederland huisvest ongeveer 60 wisenten in diverse natuurgebieden. De grootste Nederlandse kudde leeft in Natuurpark Lelystad.

Natuurpark Lelystad houdt al sinds 1976 wisenten. In eerste instantie als weideplek voor de Amsterdamse dierentuin Artis, maar al snel maakte het park naam binnen het internationale fokprogramma. Wisenten doen het geweldig op de rijke Flevolandse klei en elk jaar mag het park kalfjes verwelkomen. Al deze jonge dieren worden na enkele jaren naar andere natuurgebieden gebracht in binnen- en buitenland om nieuwe kuddes te vormen en zo de soort voor uitsterven te behoeden.

De wisentkudde is dagelijks te bewonderen van zonsopgang tot zonsondergang. De dieren leven in een groot gebied en zijn daarom niet altijd even makkelijk te vinden. In het park leven naast wisenten ook andere bijzondere dieren zoals elanden, przewalskipaarden, edelherten en otters. Bij het bezoekerscentrum kan men fietsen huren om zo makkelijk het 400 hectare grote park te bezoeken.

Natuurpark Lelystad is gratis toegankelijk.
www.flevo-landschap.nl/natuurpark

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:



_BT Clear