Flevoland, duidelijk anders
Flevoland, gemaakt door en voor mensen,

© VisitFlevoland

Ik  herinner mij mijn  eerste aanblik van ons Flevoland (op het gebruik van Flevopolders staat geloof ik een virtuele verbanning als straf) nu al meer dan 30 jaar geleden. En ik dacht niet wat een leegte… maar wat een ruimte. En die ruimte bleek gevuld met tal van parels.

_BT Clear

Nergens zag ik zo een combinatie van een imponerend landschap, uitdagende watersportlocaties, unieke verblijfsmogelijkheden en meer dan moderne architectuur. Dat zou je toch eigenlijk aan iedereen moeten kunnen laten zien…

Je moet het maar durven, een hele provincie opbouwen uit het niets. Toch is Flevoland zo ontstaan: man-made land, dik vier meter onder zeeniveau, beschermd door kilometers dijk. En Flevoland is nooit af. Dat komt door die twintigste-eeuwse grond onder de voeten. Dat doet iets met de mensen die hier wonen. Nergens is meer ruimte voor nieuwe ideeën dan hier. Want Flevolanders weten: the sky is the limit.

Gewoon dóén

De drie polders van Flevoland vormen samen het allergrootste stuk man-made land ter wereld. De eilanden die al in de Zuiderzee lagen (Schokland en Urk) zijn bij de inpoldering opgenomen in het nieuwe land. Hier ontstaan dingen die ergens anders ondenkbaar zijn.

Bedacht land, wild land

Alles is aan de tekentafel ontstaan. De strakke landbouwgronden. De rechte wegen. De vaarten. En ook de natuur. De bedachte natuurgebieden zijn wilde polder geworden. Bijvoorbeeld Nationaal Park Nieuw Land of het grootste aaneengesloten loofbos van Nederland, het Horsterwold. In het weidse water dat Flevoland omringt maken we nu de Marker Wadden, het nieuwste stukje Nederland. We zien dat daar de natuur nu al haar eigen gang gaat. En met ruim 90.000 hectare water kun je urenlang zeilen, suppen, kiten of windsurfen op de Flevolandse (rand)meren.

Groene idealen

Als de tulpen- en koolzaadvelden bloeien, kleurt Flevoland kakelbont. Ga eens op zoek naar onze streekproducten van de Flevolande boeren. Pure heerlijkheden van de gezonde Flevolandse bodem. Rijp geoogst fruit, ambachtelijke boerenzuivel, kakelverse eieren, eerlijk vlees, smakelijke aardappelrassen, dauwverse seizoensgroenten, lokale wijnen en bieren en natuurlijk verse vis.

100% nu

Niet één landschap in Nederland ademt zo de twintigste eeuw als Flevoland. De eigentijdse poldersteden zijn deels architectuurmusea, waar wereldberoemde architecten als Rem Koolhaas aan meebouwden. Experimentele designers laten hun werk hier zien. En nergens ter wereld kun je op één dag zoveel spectaculaire landschapskunst ontdekken. De provincie vernieuwt aan een stuk door.

Themajaar Ode aan het Landschap

Flevoland, op de bodem van de vroegere Zuiderzee, lijkt op niets dat al bestaat. Het Flevolandse landschap is duidelijk anders. Toch herken je dat meteen als je de provincie binnenrijdt. De heldere lijnen, die ruimte, dat moderne; dit kan alleen maar Flevoland zijn. We gaan dit jaar ons landschap extra in de spotlights zetten tijdens het themajaar Ode aan het Landschap waarvoor allerlei activiteiten en events worden georganiseerd.
Veel plezier in Flevoland!

Jop Fackeldey, gedeputeerde Provincie Flevoland

Kijk voor meer informatie op www.visitflevoland.nl.

Vanwege alle ontwikkelingen rondom het coronavirus, kunnen er wijzigingen plaatsvinden in geplande activiteiten of evenementen. Wij adviseren u dan ook om voorafgaand aan uw bezoek, de website van de desbetreffende organisatie te bekijken of te bellen voor een actuele stand van zaken.

Colofon

Concept en realisatie
I: www.ettmedia.nl
T: 050 313 76 00
@ETTMedia

I: www.skitter.nl
T: 050 750 15 91

Teksten: &Teksten in samenwerking met de in de redactie genoemde organisaties.

Vormgeving: Skitter

Mei – September 2021

Overname van artikelen is alleen toegestaan mits ETT Media hier toestemming voor heeft gegeven. ETT Media is niet aansprakelijk voor fouten en/of omissies in deze krant.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:_BT Clear