URK: De Parel van Flevoland

© Tourist Info Urk

Urk is bekend om haar schilderachtige steegjes (ginkies), pittoreske pleintjes en authentieke visserswoningen. Laat je verrassen door haar knusse pleintjes, verrassende doorkijkjes, karakteristieke geveltekens en de vele sierlijke decoraties met ankers en scheepjes.

_BT Clear

De kleine monumentale huisjes, gesitueerd in een doolhof van steegjes, lijken steun bij elkaar te zoeken. Op de traditioneel groen-witte hekjes hingen vroeger de netten te drogen, over de smalle klinkerstraatjes wapperde het wasgoed. Doe zelf een stap terug in de tijd en ervaar hoe het vroeger in de vissershuizen was in Beleefhuis Ut Kunstige Vissers Ussien.

In de oude, karakteristieke Westhaven liggen de houten botters en oude schepen. De bedrijvigheid van de botterschuur, gelegen naast de oude werfhelling die nog altijd in gebruik is, zorgt voor een levendig en aantrekkelijk stuk haven. Flanerend langs de havens is het lossen van de IJsselmeerkotters zichtbaar. Van begin mei tot eind augustus wordt er op het IJsselmeer op paling gevist. Van dinsdag tot en met vrijdag is er aanvoer van paling en andere vissoorten zoals snoekbaars, voorn en rode baars. Rond 14:15 uur start de verkoop, die ook toegankelijk is om te bezoeken.

Op het meest westelijke puntje van Urk is de vuurtoren te vinden. Deze in 1844 gebouwde lichttoren is 18,5 meter hoog en biedt op heldere dag uitzicht op drie provincies. Leuk weetje: deze baken in de nacht is de enige van Nederland waarbij het licht tegen de wijzers van de klok in draait. Achter de vuurtoren lig een anker uit 1615, die waarschijnlijk afkomstig is van de vloot van Michiel de Ruyter.

Bij het nabijgelegen Vissersmonument zijn de namen te lezen van de vissers die zijn gebleven op zee. Het standbeeld toont een vrouw die nog eenmaal omkijkt naar zee, vanwaar haar geliefde had moeten komen. Ook het hoogste punt van Flevoland is op Urk te vinden, bij de oudste Urker kerk; het Kerkje aan de Zee.

De naam Urk is mogelijk afgeleid van ‘Orck’. Daarom hebben de Urkers een bijzondere band met de orca. Aan de basis van de Dormakade, bij Tourist Info Urk, is dan ook een 6-meter lang kunstwerk van dit icoon te vinden.

Urk leent zich uitstekend om al wandelend te ontdekken, heerlijk een dagje genieten op het strand of maak een rondvaart met de Urker boot De Zuiderzee. Ga op ontdekkingstocht door de ginkies onder leiding van een gids, shop in de unieke boetiekjes die in de oude straatjes gevestigd zijn, proef de verse vis en geniet van een drankje op een gezellig terrasje. Genieten van de natuur? Ook daarvoor ben je op Urk aan het juiste adres. Verken het nieuwe natuurgebied Urkerveld wandelend of per fiets en laat je door het Urkerbos, langs de dijk en het IJsselmeer voeren.

_BT Clear
Meer informatie is te vinden op www.touristinfourk.nl
_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:_BT Clear