Themajaar
Ode aan het Landschap 2021

Er zijn maar weinig plekken ter wereld waar het landschap zo divers is als in Nederland. Ons cultuur-landschap is grotendeels door mensen-handen gevormd. De hoogste tijd om dat in 2021 te vieren tijdens het themajaar ‘Ode aan het landschap’. Geen enkel Nederlands landschap is namelijk meer bepaald door de hand van de mens dan Flevoland.

_BT Clear

Uniek en eigenzinnig

Dit grootste inpolderingsproject ter wereld, bedacht als dé voedselvoorziening voor Nederland, is van voor tot achter ontstaan aan de tekentafel: met strakke landbouwgronden, wegen en vaarten, maar ook met landschapskunst, wilde natuur en moderne steden. Flevoland is gemaakt land, uniek en eigenzinnig. Dat herken je meteen als je de provincie binnenrijdt. Die brede horizon, de heldere lijnen, de ruimte, zoveel natuur; dit kan alleen maar Flevoland zijn.

Eiland in de polder

Flevoland heeft een jonge geschiedenis. Zo zijn de oude Zuiderzee-eilanden Urk en Schokland gewoon opgenomen in de polder. Je herkent ze duidelijk in het aangelegde land. Vooral Schokland is opvallend, omdat het aan alle kanten omgeven is door nieuw land. Doorkruis je de provincie, dan voel je de tijdgeest meebewegen: de kavels en de boerderijen veranderen, net zoals de dorpen, steden en activiteiten.

Nationaal Park Nieuw Land

In het Markermeer is opnieuw geschiedenis geschreven. Daar zijn onlangs de Marker Wadden aangelegd, nieuwe eilanden die de natuur van het Markermeer verbeteren. De natuur gaat hier zijn eigen gang. Dat is de rode draad van alle natuurgebieden in Flevoland: aangelegd, maar uiteindelijk wilde, volwaardige natuur – denk aan de weidse Oostvaardersplassen.

© VisitFlevoland

Deze gebieden vormen samen met de Lepelaarplassen Nationaal Park Nieuw Land. Dit park mag zich nu het jongste nationaal park van ons land noemen.

Overal Land Art

Flevoland is één groot landschapskunstwerk. Alles in Flevoland wordt nog steeds bedacht en gemaakt door mensen. Er is hier altijd ruimte voor vernieuwende ideeën. Ook de uitgesproken keuze voor negen spectaculaire landschapskunstwerken is typisch Flevoland. Nergens ter wereld kun je zo dicht bij elkaar zo veel Land Art bewonderen.

Kunstwerken zoals de de indrukwekkende Groene Kathedraal (Marinus Boezem), Sea Level (Richard Serra) en het veertig jaar oude Observatorium (Robert Morris) vormen bijzondere bakens in het door mensen gemaakte landschap.

Activiteiten & Events

Tijdens het themajaar Ode aan het Landschap worden er allerlei activiteiten en events georganiseerd. Bekijk de agenda via de website: www.visitflevoland.nl/ode.

© VisitFlevoland
_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:_BT Clear