Ode aan het landschap van de
Noordoostpolder

© VisitFlevoland

Welkom in de Noordoostpolder. Hier hebben we nieuw land op de bodem van de Zuiderzee. Gemaakt land, dik vier meter onder de zeespiegel. Noordoostpolder is onderdeel van dit grootste inpolderingsproject ter wereld, bedacht als dé voedselvoorziening voor Nederland, is van voor tot achter ontstaan aan de tekentafel: met strakke landbouwgronden, wegen en vaarten. Ondanks dat dit nieuwe land nog niet zolang bestaat heeft het een grote geschiedenis. De Noordoost-polder heeft je veel te vertellen.

_BT Clear

UNESCO Wereld Erfgoed Schokland

Sinds de aanleg van de Noordoostpolder ligt het Zuiderzee-eiland Schokland als een licht glooiende landrug in het vlakke polderlandschap. Al snel na de drooglegging bleek de bodem vol te zitten met archeologische schatten. Het vroegere Zuiderzee-eiland telt onder meer negen Rijksmonumenten en vijf archeologische terreinen. Zo is er een lichtwachterswoning en een kerkgebouw. Daarnaast zijn er honderden archeologische terpen, kerkresten, dijksystemen en andere relicten aangetroffen. En dan zijn er ook nog resten gevonden van prehistorische en vroeg-historische leefgemeenschappen. Een gedeelte hiervan is te bewonderen in Museum Schokland. Schokland staat symbool voor de geschiedenis van Nederland, het leven van mensen op de grens van land en water en de vele bodemschatten. Om die reden plaatste UNESCO het ruim 25 jaar geleden als eerste Nederlandse monument op de prestigieuze werelderfgoedlijst.

Land Art; kunstwerken in het landschap

In Flevoland kun je verschillende kunstwerken in het Landschap ontdekken. In de Noordoostpolder zijn er twee van die kunstwerken. Deltawerk// ligt in Rijksmonument het Waterloopbos en is een gigantisch kunstwerk in het water. De betonnen kolos is erg indrukwekkend om te zien. Vroeger werden in deze Deltagoot gigantische golven nagebootst. Het beton, ooit recht in een strakke lijn, staat nu schots en scheef. Hierop groeien korstmossen, mossen en planten als varens, die het kunstwerk langzaam groen kleuren. En als je nu goed kijkt naar het kunstwerk zul je er golven in herkennen. Kunstenaars Ronald Rietveld en Erick de Lyon eren met Deltawerk// de honderden waterloopkundige onderzoeken, die in het Waterloopbos zijn gedaan.

Nog een prachtige kunstwerk in het landschap is Pier+Horizon van Paul de Kort. De meterslange pier in het Zwarte Meer wordt omgeven door drijvende kraggen begroeid met riet. Het werk zegt iets over het landschap en de geschiedenis van de Noordoostpolder. De pier grijpt terug op de strekdam, die er altijd lag naar het nabij gelegen Vogeleiland. En de horizon zegt iets over de weidsheid; in de Noordoostpolder heb je altijd de horizon in het vizier. Een groot deel van het Zwarte Meer is beschermd natuurgebied. Dat begrijp je meteen als je bij Pier+Horizon gaat kijken. Over het water uitkijkend zie je duizenden vogels op en rond het water. Zoals de zeldzame grote karekiet.

Meer informatie is te vinden op visitnoordoostpolder.nl

© VisitFlevoland
© VisitFlevoland
_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:_BT Clear