5 x hotspots in de Noordoostpolder

_BT Clear
Bron: Visit Flevoland

Schokland

Schokland is echt het pareltje van de Noordoostpolder. Vroeger was Schokland een eiland in de Zuiderzee, net als Urk dat ooit geweest is. Toen de Noordoostpolder droogviel in 1942 werden Schokland en Urk opgenomen in het landschap. Dit kun je nog steeds zien aangezien Schokland als een licht glooiende landrug boven het vlakke polderlandschap uitrijst. Op Schokland vind je negen Rijksmonumenten en vijf archeologische terreinen. Wist je dat de bodem van Schokland vol archeologische schatten bleek te zitten? Veel van deze schatten kun je zien in Museum Schokland. Schokland staat symbool voor de geschiedenis van Nederland en het leven van mensen op de grens van land en water. Om die reden plaatste UNESCO het ruim 25 jaar geleden als eerste Nederlandse monument op de prestigieuze werelderfgoedlijst. Zeker een bezoek waard!

Adres: Middelbuurt 3, 8319 AB Schokland

Bron: Visit Flevoland

Rotterdamse Hoek

Rotterdamse Hoek is een dijk die gemarkeerd wordt door een 7,5 meter hoge vuurtoren. De 5,5 km lange dijk is gebouwd met het Puin van het verwoestende bombardement op het centrum van Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog. Met een deel van dit Rotterdamse Puin is de dijk opgebouwd. De bouwers hebben zelf de naam Rotterdamse Hoek gebouwd. Op deze plek heb je prachtig uitzicht over het IJsselmeer en het is daarom een geliefde plek om naartoe te fietsen.

Adres: Westermeerdijk, 8312 RJ Creil.

_BT Clear
Bron: Visit Flevoland

Rijksmonument het Waterloopbos & Land Art Deltawerk

Het Waterloopbos is een prachtig bos om door te wandelen maar heeft ook een bijzondere geschiedenis. Jarenlang is in dit bos door Het Waterloopkundig Laboratorium onderzoek gedaan naar de werking van water. In het bos vind je ruïnes van schaalmodellen van zo’n dertig waterwerken. Sommige waterwerken zijn inmiddels weer in ere hersteld maar de meeste zijn overwoekerd door de natuur. Bij de ingang van het bos vind je landschapskunstwerk Deltawerk//. Dit was vroeger de Deltagoot waar metershoge golven in werden nagebootst. Deltawerk// is gemaakt door kunstenaars Ronald Rietveld en Erick de Lyon ter ere van de waterloopkundige onderzoeken die in het Waterloopbos zijn gedaan.

Adres: Voorsterweg 34, 8316 PT Marknesse

Bron: Visit Flevoland

Pier + Horizon

Nog een prachtig kunstwerk in het landschap is Pier+Horizon van Paul de Kort. De meterslange pier in het Zwarte Meer wordt omgeven door drijvende kraggen begroeid met riet. Het werk zegt iets over het landschap en de geschiedenis van de Noordoostpolder. De pier grijpt terug op de strekdam, die er altijd lag naar het nabij gelegen Vogeleiland. En de horizon zegt iets over de weidsheid; in de Noordoostpolder heb je altijd de horizon in het vizier. Een groot deel van het Zwarte Meer is beschermd natuurgebied. Dat begrijp je meteen als je bij Pier+Horizon gaat kijken. Over het water uitkijkend zie je duizenden vogels op en rond het water. Zoals de zeldzame grote karekiet bijvoorbeeld.

Adres: Zwartemeerdijk, Kraggenburg

_BT Clear
Bron: Verhage Fruit

Boerderijwinkels

Nu je een flink aantal hotspots in de Noordoostpolder hebt gezien moet je de Noordoostpolder natuurlijk ook proeven. In de Noordoostpolder hebben we veel verschillende boerderijwinkels. Daar kun je echte streekproducten uit de buurt kopen en proeven. Een aantal voorbeelden van boerderijwinkels zijn: Verhage Fruit, Vink Fruitboerderij, Fruitbedrijf Hoekstra en Renne Streekproducten. Kijk voor meer voorbeelden op visitnoordoostpolder.nl. Smakelijk!

Adres: Voorsterweg 34, 8316 PT Marknesse

Ontdek het mooie landschap van de Noordoostpolder


Meer informatie en routes op visitnoordoostpolder.nl

_BT Clear