Notaris Marjolein Elings: “Neem even tijd voor uw (levens)testament.”

Van Rhijn Notarissen is gevestigd op de 2de Dorpsstraat 58 te Zeist, voorheen op de Woudenbergseweg.
_BT Clear

Je staat er niet iedere dag bij stil maar testamenten zijn al zo oud als de weg naar Rome. Keizer Justinianus leidde het woord ‘testamentum’ af van ‘testatio mentis’, dat ‘verklaring van de wil’ betekent. Van Rhijn Notarissen stelt al 70 jaar testamenten op en adviseert om net als voor de auto geregeld een Algemene Periodieke Keuring te doen. De wetgeving wijzigt namelijk nogal eens net als je persoonlijke situatie. Zo’n onderhoudsbeurt kan veel geld schelen zegt notaris Marjolein Elings.

Notaris Marjolein Elings

_BT Clear

Bespaar belasting

Belasting betalen doet bijna niemand met plezier maar erfbelasting voelt voor veel mensen al helemaal niet prettig. Onrechtvaardig, alsof je dubbel betaalt hoor je vaak. Volgens notaris Elings zijn er tegenwoordig interessante fiscale ‘draaiknoppen’ die de aanslag aanzienlijk kunnen beperken: “Het is met de huidige regelingen mogelijk om het testament zo op te stellen, dat er bij overlijden wordt gekozen om zo min mogelijk erfbelasting te betalen. Maar men kan in het testament ook kiezen dat de erfenis alleen voor de eigen erfgenamen is, en niet voor de ‘koude kant’ in geval van echtscheiding.”

Betrek kleinkinderen

Van Rhijn Notarissen kent het klappen van de fiscale zweep inmiddels. Mensen betrekken graag de kleinkinderen bij de nalatenschap en dat kan ook nog eens veel geld schelen, aldus Marjolein Elings: “Een partner heeft een vrijstelling voor de erfbelasting van € 680.645,- , kinderen en kleinkinderen ieder € 21.559,- . Door kleinkinderen te betrekken bij het testament, is het mogelijk om belasting te besparen. Een andere optie is om in het testament te bepalen dat een overblijvende echtgenoot

ongestoord kan voortleven, maar dat bij opname in een zorginstelling de erfdelen van de kinderen mogen worden uitbetaald. Hierdoor is mogelijk een lagere eigen bijdrage verschuldigd. Tot slot adviseren we vaak om schenkingen in contanten of ‘op papier’ te doen. Hiermee wordt namelijk het vermogen verlaagd waardoor er wellicht een lagere eigen bijdrage verschuldigd is bij opname in een zorginstelling. Ook hoeft dan in veel gevallen minder erfbelasting te worden betaald bij overlijden.”

Jonge mensen

Twintigers en dertigers met jonge kinderen denken nog wel eens dat hun niets zal overkomen maar helaas wordt er ook op deze leeftijd gescheiden, worden mensen ziek en gaan dood. Dan geeft het een goed gevoel dat zaken gewoon geregeld zijn in het testament. Elings hierover: “Bij mensen met jonge kinderen adviseren we vaak een voogdijregeling op te nemen met daarin vastgelegd wie voor de kinderen gaat zorgen als beide ouders er niet meer zijn. Daarnaast is het mogelijk om een bewind over het vermogen in te stellen, zodat een bewindvoerder tot een bepaalde leeftijd de kinderen begeleidt met de besteding van het vermogen.”

Geen gekissebis

Als pater familias zit je niet te wachten op familieleden die rollebollend over straat gaan, als jij ze door dementie of coma niet meer in het gareel kan houden. Een levenstestament (notariële volmacht) bespaart dan veel gekissebis. Daarmee kan je bepalen wie er namens jou mag handelen indien je het zelf niet meer kan regelen. In zo’n (levens)
testament kan je ook aangeven of de gevolmachtigde schenkingen mag gaan doen namens jou, bijvoorbeeld om het vermogen - in geval van een eigen bijdrage - te verlagen.

Afspraak

Maak voor een nieuw (levens)testament of check-up een afspraak met Van Rhijn Notarissen. De notaris is alle werkdagen geopend en een afspraak kan ook aan huis. Iedere maandag tussen 9 en 10 uur is er een gratis inloopspreekuur.

Van Rhijn Notarissen

2e Dorpstraat 58 • Postbus 70 3700 AB
Zeist tel. 030 - 69 20 866

[email protected]
www.vanrhijnnotarissen.nl

_BT Clear