In de gemeente ZEIST

_BT Clear

Dagbesteding in prettige sfeer

Atelier Totem – voor dagbesteding in Zeist – is een gemoedelijke werkplaats voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Je kunt bij ons in een veilige sfeer van allerlei dingen met je handen doen. De meeste mensen maken kunst, maar anderen timmeren of doen ander ambachtelijk werk zoals glas-in-lood of lassen. Er worden veel mooie dingen gemaakt, maar het belangrijkste product is: een goede sfeer. De deelnemers hebben veelal een psychiatrisch en/of verslavingsprobleem.

Totem is voor mij: bevrijding van de buitenwereld

“Als ik de deurklink vastpak van het Atelier dan valt alle stress van me af. Dan kan ik gewoon mezelf zijn met de problemen in mijn hoofd. Geen stress, geen druk, wat je maakt is altijd goed.

Je kan hier alles uitproberen wat je wil, zonder waardeoordeel. Of het nu een schilderij, timmerwerk, muziek of glas-in-lood is, je mag je laten gaan. En dat levert verrassende dingen op. Ik heb hier een aantal bijzondere dingen gemaakt. Een Harley Davidson van hout op ware grootte en een manshoge ridder in elkaar gelast van kringloop-bestek.

Tegelijk heb ik ook dingen over mezelf ontdekt. Ik kan veel meer dan ik dacht, en mijn geloof in mezelf en mijn zelfvertrouwen is flink gegroeid.
De onderlinge sfeer is hier zo goed omdat we allemaal ergens tegenwind hebben. Totem is een goed wapen tegen mijn depressie. Ik heb chronisch last van pijn, maar heb hier geleerd om hier omheen te werken.”
Ruud (59 jaar)

Atelier Totem voor dagbesteding: De la Reylaan 3438, Zeist / 030-7516353 / [email protected] / www.ateliertotem.nl

Muziek is
de verbindende factor

Muziektherapie voor bewoners

Muziek speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven van mensen. Bijna iedereen luistert met regelmaat naar muziek. Thuis, in de auto of als achtergrondmuziek in de supermarkt of het restaurant. Muziek is bepalend voor de sfeer die je wilt creëren. Supermarkten weten dit maar al te goed.

Voor mensen met dementie is muziek van grote waarde. Voor deze doelgroep wordt muziek vaak gebruikt bij speciale gelegenheden, passend bij het doel en bij de tijd van het jaar. Dit versterkt de oriëntatie van dementerende personen. Door de muziek worden zij bijvoorbeeld eraan herinnerd welk seizoen het is. Muziek is een verbindende factor voor veel mensen en is ook een mooie manier om een ingang te vinden bij veel mensen met dementie.

Muziektherapie

Muziektherapie gebruikt muziek als middel om in te spelen op de emotie en aan te sluiten bij de beleving van mensen met dementie, zodat zij, ook wanneer dit niet mogelijk lijkt, contact kunnen hebben met anderen en kunnen komen tot zelfexpressie door hun uiting in de muziek. Hoe klein dat soms ook is.

Warande biedt muziektherapie aan haar bewoners met als doel het vergroten van de kwaliteit van leven. Zo gebruiken wij een muziekkussen bij problemen met slapen en bieden wij spraakmuziektherapie (SMTA) aan bij bewoners met afasie (stoornis in de spraak en taal). Muziektherapie is een discipline die goed kan aansluiten in de samenwerking met andere therapeuten.

Muziek kan een ritmisch teken bieden bij de fysiotherapie. Bijvoorbeeld wanneer iemand met Parkinson gaat lopen om zo op het ritme te lopen. Dit zorgt onder andere voor meer zelfverzekerdheid bij bewoners met Parkinson. 

Emoties regelen en structuur geven

Muziektherapie kan onze bewoners met dementie helpen hun emoties te regelen en structuur te geven aan hun dag. Bij bewoners die last hebben van oriëntatieproblemen helpt de vaste en voorspelbare structuur van muziek bij het in stand houden of verbeteren van hun dagelijkse structuur. De juiste muziek op het goede moment aanzetten kan helpen om onrust te voorkomen op bepaalde tijdstippen. Zo hielp het bijvoorbeeld bij een mevrouw van 93 jaar die vaak onrustig werd rond 15:00 uur. Dit was de tijd dat zij vroeger haar kinderen van school moest halen. Door muziek te kiezen die aansluit bij de beleving van deze mevrouw, voorkomen wij onrust en had mevrouw niet continu het idee dat zij weg moest om haar kinderen te halen. 

Meer informatie?

Kijk op www.warandeweb.nl.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear