“Oh, wat fijn dat jullie langskomen,
jullie zijn allemaal zo leuk”

_BT Clear

_BT Clear

Het is zeven uur in de ochtend als Lia in haar auto stapt op weg naar De Wetlaan om een cliënt te helpen met douchen. Op datzelfde moment rijdt Diana naar Zeist West om te kijken hoe het gaat met de wond van een bewoonster uit haar wijk. Een paar uur later opent coördinator Annette de deuren van het ontmoetingscentrum Zeist Helicon en verwelkomt ze de mensen die komen voor de dagbesteding. Zo begint een willekeurige werkdag voor de medewerkers van zorg- en welzijnsorganisatie Santé Partners.

Verzorging en verpleging

Lia en Diana zijn wijkverpleegkundigen en komen iedere ochtend bij mensen thuis die op de één of andere manier hulp nodig hebben. Denk daarbij aan persoonlijke verzorging als wassen of steunkousen aandoen maar ook wondzorg, katheterzorg of zorg in de laatste levensfase behoren tot hun takenpakket. Meestal zijn het kwetsbare ouderen die verzorging of verpleging krijgen, zo kunnen ze zolang mogelijk thuis blijven wonen. Ze bezoeken ook jongvolwassenen die ongeneeslijk ziek zijn of na een operatie uit het ziekenhuis komen.

De kracht van Santé Partners Wijkverpleging

Wat het werken bij Santé Partners voor Lia zo bijzonder maakt is de persoonlijke aandacht die ze mensen kan geven. Altijd wordt geprobeerd samen te werken en de cliënt moet zoveel mogelijk zelf de regie blijven houden. Het netwerk en mantelzorgers zijn daarbij heel belangrijk. Lia en Diana zijn trots op hun sterke teams, er zijn fijne collega’s van jong tot oud. De onderlinge communicatie is heel goed en dat straalt af op de cliënten. ‘Oh wat fijn dat jullie langskomen, jullie zijn allemaal zó leuk’, hoort Lia vaak zeggen. Prettig is ook de nauwe samenwerking met gespecialiseerde verpleegkundigen, ze zijn allemaal goed te bereiken. Er zijn casemanagers dementie, wond-, long-, neurologie-, oncologie-, palliatief (laatste levensfase) en technisch verpleegkundigen. Cliënten hebben het gevoel dat er altijd iemand is die de juiste zorg en ondersteuning kan bieden.

Persoonlijke aandacht

Lia en Diana zien dat hun cliënten behoefte hebben aan gewoon een luisterend oor, iemand die er is en hun moeilijke situatie erkent. Volgens Lia gaat het in de wijkverpleging vaak om hele kleine dingetjes. ‘Je bent verpleegkundige maar voor je cliënt ook gewoon mens.’ Bij Santé Partners proberen ze vooral te focussen op de kracht van mensen. Wat vindt de cliënt zelf fijn? Diana weet dat je niks bereikt als je iets doet wat cliënten helemaal niet willen. ‘Juist omdat je in een privésituatie bent moet je daar heel erg rekening mee houden.’

Aanmelden

Als je zorg nodig hebt voor jezelf, je partner, je ouders of een familielid boven de 18, kun je bellen met Santé Partners. Lia en Diana hebben ’s middags vaak telefoondienst en regelen dan zo snel mogelijk een afspraak. Zij of één van hun collega’s komen dan bij je thuis voor een gesprek. Ze vragen naar de medische voorgeschiedenis, wat er precies aan de hand is en wat ze voor je kunnen betekenen. Vervolgens gaan ze kijken wat nodig is en regelen de betreffende zorg en ondersteuning.

Ontmoeting

Thea en Annette zijn de coördinatoren van de drie ontmoetingscentra in Zeist. Zij organiseren de activiteiten voor mensen met cognitieve problemen, voornamelijk dementie. Deze vorm van dagbesteding wordt aangeboden om familie en mantelzorgers te ontlasten, mensen uit hun sociale isolement te halen of gewoon om hen een leuke dag te bezorgen.

De activiteiten

De ontmoetingscentra in Zeist Centrum faciliteren het langer zelfstandig wonen en bieden een vaste en herkenbare dag structuur. Een dag waar rust wordt afgewisseld met activiteit.

Zo kan er iedere dag een wandeling gemaakt worden, met of zonder hulpmiddelen, zodat iedereen even een frisse neus kan halen en kan genieten van de natuur. De activiteiten die we aanbieden zijn wisselend, passend bij de samenstelling van de groep, het seizoen en het weer. We bieden mantelzorgondersteuning, gespreksgroepen en er kan gezongen worden met elkaar in een koor. De ontmoetingscentra zijn vijf dagen in de week geopend.

De bezoekers van het ontmoetingscentrum

De ontmoetingscentra zijn voor cliënten in een beginnende fase van dementie, ze kunnen nog zelfstandig wonen en nog zelf dingen doen. Ook als ze in een aanleunwoning wonen kunnen ze deelnemen. Bewoners van een verpleeghuis komen niet in aanmerking. Er zijn mensen die het zo leuk vinden dat ze het particulier betalen. Voor dagbesteding is een indicatie nodig voor cognitieve problemen en dementie. Dat loopt via de Wmo (Wet maatschappelijk zorg) of de Wlz (Wet langdurige zorg). Als het alleen om sociaal isolement gaat geeft de gemeente geen toewijzing.

Samenwerking binnen Santé Partners

Omdat Thea en Annette en haar collega’s de mensen lange tijd zien, signaleren ze veel en dat kunnen ze dan weer aan de wijkverpleging rapporteren. Andersom lezen de coördinatoren in rapportages van de wijkverpleging terug over wat thuis gebeurt. Dat geeft veel inzicht. De dagbesteding en het brede pakket aan specialisaties onderscheidt Santé Partners van andere zorginstellingen. Santé Partners biedt inwoners van de gemeente Zeist ook Begeleiding Thuis om hen te ondersteunen bij het weer structuur krijgen in hun leven of huishoudelijke hulp als er ondersteuning in hun huishouden nodig is wanneer ze dit door ziekte, handicap, ouderdom of psychische klachten niet zelf kunnen.

_BT Clear

Kijk voor meer informatie over onze dienstverlening in Zeist op www.santepartners.nl/­wijkverpleging of www.santeparnters.nl/­ontmoetingscentraZeist Of bel voor meer informatie 0900 – 84 33.

_BT Clear