In de gemeente ZEIST

_BT Clear

join us

“Eenzaam? Dat zijn alleen ouderen toch? Inmiddels weet ik maar al te goed dat het je op alle leeftijden kan overkomen. Ik hoop dat mijn verhaal de andere kant van eenzaamheid laat zien: die van in contact staan en vrienden hebben, maar jezelf toch alleen voelen.”

Mentaal en fysiek

Lies: “Ik ben 19, woon op kamers in Rotterdam en ik ben eenzaam. Hoewel ik niet zo’n fan ben van het woord. Liever noem ik het ‘mezelf mentaal en fysiek alleen voelen’. Fysiek in de zin van dat ik het mis om ’s avonds tegen iemand aan te kruipen en een knuffel te krijgen. Mentaal bedoel ik de behoefte aan iemand om mijn problemen én de mooie dingen in het leven mee te delen.”

Beledigend

“Ik heb het nooit over mijn eenzaamheid. Ergens vind ik het ook beledigend naar mijn lieve familie en vrienden, want zij doen heel erg hun best. Wat heb ik nou te klagen? Ik heb toch geen gebrek aan liefde? En tóch: ik voel me vaak alleen, zelfs als ik in gezelschap ben. Hoe dat komt? In de kern ben ik bang voor afwijzing. Als ik dingen leuk vind, ben ik bang dat anderen dat niet leuk vinden. Als ik verdrietig ben, ben ik bang dat degene die ik dat vertel, dat stom vindt.”

Middelbare school

“Mijn basisschooltijd heb ik zowat verbannen uit mijn hoofd. Ik zat in een klas waar niemand mijn type was. Ik merkte dat mensen me raar vonden en dat zij wél vrienden hadden. De middelbare school moest voor mij een nieuwe start worden.

Op het inschrijfformulier schreef ik dat ik met niemand van mijn oude klasgenoten in de klas wilde komen. Ik wilde een nieuw start, eentje zonder roddels en eentje waarbij ik aansluiting vond bij anderen… Verrassend genoeg kwam ik toch bij al die mensen in de klas en opnieuw was ik alleen.”

Onzeker

“Toen op een dag mijn portemonnee werd gejat door een klasgenoot, voelde ik me niet meer veilig. Kort daarna werd ik overgezet naar een andere klas. Het bleek een goede keuze. Ik belandde in een vriendengroepje en had mensen om me heen op wie ik kon bouwen, die mij leuk vonden en bij wie ik terecht kon als er iets was. Ondanks dat, durfde ik mijn klasgenoten niet altijd toe te laten. Diep van binnen vrees ik altijd voor de gedachte van die ander over mij.”

Hulp

“Een tijdje deed ik mee met Join us Online. Mijn doel was om me wat opener te leren stellen. In het begin was dat spannend: wat zouden ze van me vinden? Gelukkig werd dat al snel minder. Iedereen in de groep had een open houding en niemand oordeelde. Het werd een groepje waarin veel ruimte was voor mezelf kwetsbaar opstellen, zonder dat ik erop werd afgerekend. Ik heb er één vriendschap aan overgehouden met wie ik wekelijks app.”

Toekomst

“Ik zit nu op een leeftijd dat relaties een steeds grotere rol gaan spelen. Daardoor wordt ook mijn behoefte gevoed om fysiek en mentaal contact te hebben. Maar een liefde vinden is geen doel op zich. Over vijf jaar hoop ik dat ik me in vriendschappelijke relaties wat vrijer voel en minder bang ben wat mensen van me vinden. Nu ben ik nog een kameleon: ik kan me in veel groepen aanpassen en gewoon functioneren. In gezelschap praat ik soms gewoon met de rest mee. Op die momenten komt de gespreksstof vaak van anderen. Iedereen te vriend houden, dat past bij me. Maar het maakt me niet gelukkig.”

Algemeen

8% van de jongeren voelt zich elke dag alleen. Dat zijn zo’n 200.000 jongeren in Nederland. Deze jongeren vinden het lastig om andere jongeren te ontmoeten en vriendschappen op te bouwen. Join us is er ook in gemeente Zeist voor deze jongeren!

Sociaal sterker worden

Join us helpt jongeren die het lastig vinden om contact te maken met leeftijdsgenoten. In Zeist zijn er twee groepen voor jongeren tussen 12 en 18 jaar oud en 18 en 25 jaar. Iedere twee weken ontmoeten de jongeren elkaar. Samen doen ze allerlei activiteiten die ze zelf bepalen en organiseren. Denk aan gamen, spelletjes doen of externe activiteiten. Tijdens de avonden zijn er begeleiders aanwezig die de jongeren helpen met het verbeteren van hun sociale vaardigheden en het versterken van hun zelfbeeld.

Altijd jezelf zijn

”Ik had het gevoel dat niemand me leuk vond en dat ik niet goed genoeg was. Ik heb toen op internet gezocht of er iets bestond waar je vrienden kon maken ofzo. Zo kwam ik bij Join us,” vertelt Lola-Kay. Inmiddels is Lola-Kay uitgestroomd en blikt ze terug. “Bij Join us kun je altijd jezelf zijn en je kunt er ook een stuk zelfverzekerder van worden. Ik merkte bij Join us dat ik wél goed genoeg was en kan nu op andere plekken ook beter laten zien wie ik ben.”

Kom erbij. Join Us!

Bij Join us is iedereen is van harte welkom! Jongeren kunnen zich gratis aanmelden via de website. Op www.join-us.nu vind je hier ook meer informatie en veel ervaringsverhalen van jongeren. Ook organiseert Join us een verzamelpunt (hang-out) op diverse festivals. In de gemeente Zeist kun je Join us ook vinden, dit is een samenwerking van meerdere organisaties, zoals gemeente Zeist, welzijnsorganisatie MeanderOmnium en JaydaCC. Neem contact op en kom erbij!

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear