In de gemeente ZEIST

_BT Clear

Steunpunt Mantel zorg

In Zeist zijn er bijna 16.000 mensen die langdurig voor iemand zorgen. Ruim 3100 mensen geven intensieve zorg aan een naaste, de helft hiervan is zwaar belast (cijfers MantelzorgNL gebaseerd op CBS-gegevens van 1-1-2020).

Mantelzorger, IK?

Mantelzorg is zorg die gegeven wordt aan een hulpbehoevende, door iemand uit de directe sociale omgeving. Dit kan een partner zijn, of een kind, ouder, vriend of huisgenoot.

Mantelzorg gaat verder dan de ‘gebruikelijke zorg’ voor elkaar. Een mantelzorger neemt taken/handelingen over die de naaste niet (meer) zelf kan, bijvoorbeeld het klaarmaken van eten, persoonlijke verzorging, begeleiding bij activiteiten, verzorgen van vervoer of ondersteunen bij de mobiliteit. Ook ouders kunnen mantelzorger zijn van hun kind. Wanneer je kind een chronische ziekte of beperking heeft, of zich anders ontwikkelt dan leeftijdsgenoten, dan is de extra zorg die je geeft ook mantelzorg.

Mantelzorg komt op je pad, daar kies je niet voor, in tegenstelling tot vrijwilligerswerk. Als je lange tijd intensief voor iemand zorgt, heeft dat veel invloed op je leven. Je zet jezelf vaak op de tweede plaats en hebt vooral aandacht voor de ander. Mantelzorg geven is waardevol, maar kan tegelijkertijd ook heel belastend zijn, doordat je er 24/7 mee bezig bent en afstand nemen ingewikkeld is.

Het Steunpunt Mantelzorg Zeist

Het Steunpunt Mantelzorg Zeist heeft specifieke kennis en vaardigheden ter ondersteuning van de mantelzorger. Het Steunpunt biedt aan mantelzorgers ondersteuning om in balans te blijven. Er is aandacht voor het zogenaamd ‘levend’ verlies: gevoelens van rouw die voor kunnen komen bij langdurige, intensieve mantelzorg 24/7. Wij geven informatie en voorlichting bijvoorbeeld over het omgaan met een naaste met dementie of een andere ziekte of beperking. Een onderwerp is de financiering van de zorg vanuit de diverse zorgwetten, om het thuis zo goed mogelijk te regelen. Daarnaast organiseren we gespreksgroepen voor mantelzorgers, zodat zij de gelegenheid hebben om met elkaar ervaringen en tips uit te wisselen.

Ook richten we ons op professionals die werken in de zorg en welzijn. We bieden informatie en handvatten om samen met de mantelzorger vragen en dilemma’s in beeld te kunnen brengen en te zoeken naar oplossingen en mogelijkheden. Met als doel mantelzorgers te versterken en overbelasting te voorkomen. Het Steunpunt is onderdeel van MeanderOmnium in Zeist.

Respijtzorg

Het is belangrijk om een balans te vinden tussen de zorg voor je naaste en je eigen leven. Respijtzorg biedt mantelzorgers de mogelijkheid om zorgtaken tijdelijk over te dragen aan iemand anders. Dit kan zijn iemand uit de sociale omgeving, een beroepskracht of een vrijwilliger. Mantelzorgers kunnen met deze ondersteuning de zorg langer volhouden. Voorbeelden zijn dagopvang, logeerhuizen, zorgboerderijen of een vrijwilliger van de Bezoekdienst.

De Bezoekdienst

De Bezoekdienst is onderdeel van MeanderOmnium. Dit zijn vrijwilligers die kunnen worden ingeschakeld om uw naaste gezelschap te houden. Door samen te wandelen, een praatje te maken of een spelletje te doen. Voor partners en andere mantelzorgers die wonen bij hun naaste, biedt dit de mogelijkheid even iets voor zichzelf te doen. Voor mantelzorgers die op afstand wonen kan het fijn zijn te weten dat er af en toe iemand op bezoek komt.

Jonge Mantelzorgers (JMZ)

Ook kinderen en jongeren kunnen mantelzorger zijn van hun broer, zus of ouder. Het Steunpunt Mantelzorg vraagt aandacht voor deze JMZ, omdat zij vaak minder goed gezien worden. Het Steunpunt organiseert mogelijkheden voor JMZ om elkaar te ontmoeten en voor de ontspanning. Voor hen is er de JMZ-Gift: een te

Onderzoek naar Mantelzorg in Zeist

Dit jaar heeft er een grootschalig onderzoek plaatsgevonden in Zeist onder de mantelzorgers. De uitkomst van het onderzoek wordt rond de Dag van de Mantelzorg gepresenteerd. Zo’n 400 mantelzorgers hebben hieraan deelgenomen.

De Dag van de Mantelzorg

Donderdag 10 november 2022 is het de Dag van de Mantelzorg. Landelijk en lokaal wordt mantelzorg in de schijnwerpers gezet. Mantelzorgers die geregistreerd staan bij het Steunpunt ontvangen voor deze datum een bericht met wat er georganiseerd wordt in Zeist.

Het Mantelzorgcompliment

Ieder jaar geeft de gemeente Zeist een blijk van waardering aan mantelzorgers met het Mantelzorgcompliment. Een tegoedbon waarmee je bij verschillende winkels, restaurants of anders iets voor jezelf kan doen of op kan trakteren.

Wil je meer weten over Mantelzorg en wat wij kunnen betekenen?

Kijk eens op de website: www.mantelzorgzeist.nl. Zorg je voor een naaste die in Zeist woont, dan kun je je registreren als mantelzorger.

Tot 15 november kun je op de website ook het Mantelzorgcompliment 2022 aanvragen.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear