In de gemeente ZEIST

_BT Clear

Marco Diepeveen ©

Zorg van hoog niveau

Werken als kwaliteitsverpleegkundige

Zorggroep Charim werft 30 hbo-kwaliteitsverpleegkundigen om een verandering naar steeds complexere zorg mogelijk te kunnen maken. Zorggroep Charim, een christelijke zorgorganisatie met 15 locaties in de regio’s Veenendaal en Zeist, wil ouderen de hulp en ondersteuning bieden die aansluit bij wat voor hen van betekenis is.

“Ouderen blijven steeds langer thuis wonen. Ze verhuizen naar zorglocaties als de zorgvraag te complex is geworden om thuis te kunnen blijven wonen. Die complexere zorg is een grote uitdaging voor de zorgmedewerkers. De kwaliteitsverpleegkundigen zijn nodig om hen daarin te ondersteunen”, vertelt Judith Poulus, directeur Zorg van Charim. “Niet alleen het ziekenhuis, ook de ouderenzorg heeft hoogopgeleide verpleegkundigen nodig die in onze locaties met alle facetten van het vak te maken krijgen. Het beeld dat langdurige zorg voor verpleegkundigen weinig uitdaging te bieden heeft, is dan ook achterhaald.”

VEEL VERANTWOORDELIJKHEID

“Kwaliteitsverpleegkundigen zijn hbo-verpleegkundigen die - naast hun werk als verpleegkundigen - voortdurend bezig zijn om de kwaliteit van de zorgverlening op de locatie te verbeteren door onder meer zorgbeleid te ontwikkelen, de locatiemanager te adviseren en collega’s te coachen”, legt Judith uit. “Zo dragen zij bij aan de ontwikkeling van het verpleegkundig vak in de praktijk.” Een kwaliteitsverpleegkundige wordt extra geschoold binnen Charim en deelt de opgedane kennis en ervaring via het netwerk met andere kwaliteitsverpleegkundigen elders in de organisatie en daarbuiten. Judith: “De functie biedt geweldige mogelijkheden om hun vakgebied te profileren en zeggenschap te creëren over wat nodig is om de beste zorg te bieden!”

CAMPAGNE

“We hebben te maken met een krappe arbeidsmarkt”, aldus Judith. “Maar dat weerhoudt ons niet. Deze functie gunnen we iedere hbo-verpleegkundige met hart voor het vak, met coachingsvaardigheden en de bereidheid om zijn of haar kennis te delen. Met alle inspanningen die we doen, moet het lukken. We doen het uiteindelijk voor de cliënt die vraagt om zorg van hoog niveau.”

Kijk voor meer informatie op www.zorggroepcharim.nl en www.werkenbijcharim.nl.

Een inclusievere samenleving door kunst:

het werkt!

Kunst prikkelt, daagt uit en creëert nieuwe inzichten. Kunst verbindt en stelt vragen, zonder oordeel. Wat kunst en cultuur kan betekenen voor mensen in een kwetsbare situatie weten ze bij de afdeling Cultuur & Samenleving van KunstenHuis Idea als geen ander. Zo is er een breed aanbod voor mensen die lastig bij het ‘gewone’ aanbod aansluiten. Zoals ouderen met beginnende dementie, mensen met een psychische kwetsbaarheid of kinderen uit gezinnen met weinig financiële armslag. Bijdragen aan een inclusieve samenleving door middel van kunst en cultuur… Het werkt!

Willeke Colenbrander, coördinator Cultuur & Samenleving, zoekt de samenwerking op met zorginstellingen en maatschappelijke organisaties: “Het inzetten van kunst en cultuur in de begeleiding van kwetsbare doelgroepen ligt vaak niet voor de hand, maar biedt juist mogelijkheden om mensen te laten participeren.“ Door kunstprofessionals in te zetten kan het werk worden verlicht en worden mensen gestimuleerd om weer in beweging te komen.

Voorbeelden

Een goed voorbeeld van een mooie samenwerking in het sociale domein is Launch Your Future, voor mensen tussen de 15 en 30 jaar. Dit project vergroot o.a. de kansen op de arbeidsmarkt en je netwerk. Je ontdekt en ontwikkelt (nieuwe) vaardigheden en leert hier impact mee maken.

“Meedoen aan Launch Your Future was niet alleen heel leuk en zinvol voor mijn zoon. Hij heeft meer geleerd over zichzelf en wat hij kan en leuk vindt. Al pratende met zijn begeleider heeft hij een studierichting gekozen die echt bij hem past.” Moeder van deelnemende jongere

Mensen kunnen voor veel zaken ook terecht in de bibliotheek. De bibliotheek brengt boeken bij mensen thuis, die zelf niet meer gemakkelijk de deur uitkomen. Het Taalhuis is er voor iedereen die beter Nederlands wil leren. De bibliotheek biedt hulp bij vragen over de DigiD, de digitale overheid en het gebruik van de computer via het Digitaal Café. Zo blijven mensen aangehaakt en meedoen in de samenleving.

Ken je een kind dat graag een kunstcursus doet? Het Jeugdfonds Sport & Cultuur helpt met het lesgeld als er thuis geen geld is via kiesjeclub.nl

Wil jij helpen als vrijwilliger of meer weten?

Kijk op kunstenhuisidea.nl/cultuur-samenleving.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear