In de gemeente Tiel

_BT Clear

BEGELEID WONEN MET NET DAT BEETJE EXTRA

_BT Clear

In het monumentale pand De Ark in Tiel wonen 16 cliënten (met een lichte beperking). Ze hebben ieder een eigen appartement. Het prachtige pand is een paar jaar geleden helemaal gerenoveerd. De karakteristieke gevel is blijven staan, maar achter de schermen is flink gesloopt en nieuw gebouwd. Elk appartement heeft een eigen keuken, woonkamer, slaapkamer en badkamer gekregen. Er is een gemeenschappelijke ruimte en het hele complex is rolstoeltoegankelijk. En dat midden in de binnenstad van Tiel.

“Veel van onze cliënten wonen graag in de stad of in een levendige woonwijk. Dichtbij de winkels, openbaar vervoer, clubjes en andere voorzieningen”, vertelt Regiomanager Elina Eker van Prezzent.

“Niet anders dan jij en ik willen ook onze cliënten onderdeel zijn van de maatschappij”, vult Patricia Kraan aan, projectleider Innovatie & maatschappelijke participatie bij Prezzent. “We vinden het heel belangrijk dat onze cliënten volop mee kunnen doen in de lokale gemeenschap. Net als bij onze locaties in Zaltbommel, Culemborg en Geldermalsen zoeken we daarom aansluiting bij lokale organisaties en initiatieven, voor werk en dagbesteding, sport, cultuur en vrijetijdsbesteding. Ook werken we graag samen met scholen. Veel van onze cliënten vinden het bovendien heel leuk om iets te kunnen bijdragen, bijvoorbeeld met vrijwilligerswerk. Ook in Tiel staan we overal voor open!”

Elina: “Daarbij zijn we door onze bewuste keuze om klein te blijven, erg betrokken en herkenbaar in de lokale samenleving. Wij zetten onze kennis en ervaring in om reguliere lokale voorzieningen toegankelijk(er) te maken voor mensen met een beperking. Wij zoeken actief samenwerking met anderen, binnen en buiten de gehandicaptenzorg.”

“Wet- en regelgeving en afspraken met overheden en het zorgkantoor vormen het kader voor ons werk. Daarbuiten blijven we op onze eigen wijze zoeken naar net dat beetje extra dat Prezzent uniek maakt”, sluit Patricia af.

Kijk voor meer informatie op www.prezzent.nl of bel 0418 68 02 00.

_BT Clear

Chatten met de psycholoog

_BT Clear

Een online test doen om te kijken of u depressieve klachten heeft? De kans is groot dat u zo’n test weleens heeft gedaan. In Nederland gebruiken jaarlijks zo’n 9 miljoen mensen het internet om hulp te zoeken voor psychische problemen, zoals depressie of angst. Helemaal sinds het coronavirus is het steeds gebruikelijker om voor deze problemen via de computer professionele hulp te krijgen.

E-health

Bij online hulpverlening, ook wel e-health genoemd, worden patiënten via het internet geholpen bij hun problemen. Zij kunnen bijvoorbeeld depressief zijn, last ondervinden van angstgevoelens of een eetstoornis hebben. Binnen een afgeschermde online omgeving krijgt de patiënt vragen en oefeningen om de klachten te verminderen. Te denken valt aan schrijfopdrachten, ademhalingsoefeningen of een dagboek bijhouden. Soms hoort het bij de behandeling om naast de oefeningen te chatten of te videobellen met de psycholoog voor extra ondersteuning, maar hoe deze contactmomenten eruit zien is bij elke aanbieder van online zelfhulp anders.

Van anoniem tot mobiel

Zo bestaan er e-health aanbieders waarbij de patiënt anoniem een traject kan doorlopen zonder dat de huisarts of zorgverzekeraar hiervan op de hoogte wordt gesteld. Andere online therapie platformen doen aan ‘blended care’, waarbij ze e-health combineren met klassieke begeleiding. De patiënt werkt dan niet alleen online aan zijn klachten, maar spreekt de psycholoog daarnaast nog in persoon. Tegenwoordig is het ook mogelijk om met een tablet of mobiele telefoon een e-health cursus te doen. Voor autisme patiënten bestaat er zelfs een digitale coach in de vorm van een app die helpt bij moeilijke situaties op school, op de werkvloer en in het openbaar vervoer.

Under construction

Hoewel e-health al vanaf eind jaren ’90 bestaat, is het voor zowel hulpverleners als patiënten een relatief nieuw onderdeel van de geestelijke gezondheidszorg. De afgelopen periode heeft e-health een grote ontwikkeling doorgemaakt. Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) gelooft in de voordelen en de noodzaak van e-health, maar wijst online hulpverleners erop dat ze extra oplettend moeten zijn wanneer zij via e-mail of chat contact hebben met hun patiënten. Omdat ze hun patiënt niet in persoon zien, lopen psychologen informatie mis die ze normaal gesproken halen uit lichaamstaal of intonatie.

Groot aanbod

E-health kan voor veel mensen een uitkomst zijn, omdat er talloze mogelijkheden zijn op gebied van begeleiding, privacy, behandeltijd en kosten. Denkt u dat online hulpverlening een manier kan zijn om uw psychische klachten te verhelpen? Informeer u dan goed over de verschillende behandelingen en de aanbieders. De huisarts is een betrouwbare partij die u kan adviseren over e-health oplossingen die passen bij uw klachten en uw financiële situatie.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear