In de gemeente Tiel

_BT Clear

Als de verwarming niet meer aan kan…

_BT Clear

Door de stijgende energieprijzen komen steeds meer mensen thuis in een koud huis. Ook in Tiel moeten steeds meer mensen kiezen om de verwarming uit te zetten.

Elze is een van deze inwoners. Zij merkte al snel dat ze haar energierekening niet meer zou kunnen betalen deze winter. Dus ging ze op zoek naar hulp. “Als je een beetje gaat zoeken, zijn er veel manieren om te besparen. Ook kleine beetjes bij elkaar maken soms een groter verschil dan je verwacht. Ik raad aan om te informeren bij de Formulierenhulp van Mozaïek. Fantastische man die echt veel weet,” begint Elze haar verhaal.

Samen zoeken naar oplossingen

Door haar situatie is Elze altijd op zoek naar oplossingen. “In de woonkamer staat nu een blazer. En op de kinderkamers zit een klein kacheltje in het stopcontact. Dat geeft warmte, maar kost minder energie. Laatst kon je een besparingspakket aanvragen bij het Energieloket. Het hele pakket hebben we gebruikt. Ik hoop dat die actie nog eens komt. Veel mensen kunnen zo’n pakket gebruiken!”

“Het is fijn om ervaringen en tips uit te wisselen. Op Facebook zijn veel groepen waar tips en initiatieven worden gedeeld. Tips vragen is altijd makkelijker dan zeggen dat je hulp nodig hebt,” noemt Elze.

Elze hoort ook gevaarlijke oplossingen. “Ik hoorde bijvoorbeeld van iemand dat ze een vuurkorf in huis heeft gezet. Als dat mis gaat, ben je alles kwijt. Ik maak me daar echt zorgen om.”

De verwarming is een cadeautje

De verwarming staat nu uit bij Elze. “Dat is lastig. Als je kinderen het koud hebben, wil je de verwarming eigenlijk even aanzetten,” zucht Elze

December is door alle feestdagen een moeilijke maand. “Je wilt je kinderen een cadeautje en een fijne tijd geven. Met Sinterklaas en Kerst gaat de verwarming even aan. De verwarming is nu ook een cadeautje. Ik kan er echt naar uitkijken om de verwarming dan aan te zetten. Maar ik maak me ook zorgen om de rekening.”

Hulp van organisaties

Elze komt ook voor haar andere basisbehoeften iedere week geld tekort. Via het wijkteam kwam ze bij een speciale afdeling voor energiearmoede van STMR terecht. Zij stuurden haar door naar de gemeente. “Je werkt zo hard om geen schulden te maken. We hebben teveel geld om hulp te krijgen, maar te weinig geld voor de verwarming. We kregen bijvoorbeeld geen energietoeslag. Dat voelt oneerlijk. Ik voel me behoorlijk in de steek gelaten door de overheid.”

“Ik zag ook de frustratie bij de schuldhulpverlener. Het zijn ontzettend lieve mensen die je echt willen helpen. Aan hun inzet ligt het niet, ze hebben alles met ons uitgezocht. Schulden maken om hulp te krijgen is geen oplossing. Dus ik blijf zoeken, ik geef niet op. Misschien is er toch ergens een oplossing,” zegt Elze strijdlustig.

Energietoeslag

U kunt de energietoeslag aanvragen tot 31 december 2022. Op het moment dat we dit artikel schreven, was er nog geen informatie bekend over een energietoeslag in 2023.

De energietoeslag aanvragen kunt u digitaal doen of schriftelijk. Op www.tiel.nl/energietoeslag leest u alle voorwaarden. Daar staat ook het aanvraagformulier.

EnergieVitaal bij Energieloket Rivierenland

In november startte het project EnergieVitaal van Energieloket Rivierenland. Elze deelde haar verhaal eerder met ons. Inmiddels is zij aangemeld voor EnergieVitaal.

EnergieVitaal is bedoeld voor bewoners die moeite hebben met het betalen van de energierekening. In dit project helpt het Energieloket Tiel u om uw energierekening te verlagen. U kunt gratis een energiecoach aanvragen, die samen met u kijkt hoe de energierekening omlaag kan met kleine maatregelen. Ook kan de klusbus langskomen, die gratis besparende materialen in de woning aanbrengt.

U kunt zich aanmelden via www.energieloketrivierenland.nl/­energievitaal of via het telefoonnummer 0345 202 707.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear