In de gemeente Tiel

_BT Clear

Helene helpt mensen met dementie

Het aantal mensen met dementie groeit in snel tempo. Helene is dementieconsulente en lid van de regiegroep Dementievriendelijk Tiel. Deze groep wil Tiel als dementievriendelijke gemeente op de kaart zetten.

Eerste stappen gezet

In de gemeente Tiel werken verschillende organisaties samen. Zo kunnen zij inwoners met dementie en hun omgeving nog beter helpen. Helene vertelt over de eerste stappen: “In Tiel konden we meerdere gemeenschappen bereiken. En werken we samen om inwoners te informeren over dementie. Ook maakten al veel mensen met dementie en hun mantelzorgers kennis met het Alzheimer Trefpunt. We werken met veel vrijwilligers en we weten elkaar goed te vinden,” noemt Helene als voorbeelden.

Werken als dementieconsulente

Een ander voorbeeld is de rol van de huisarts na de diagnose dementie. Uw huisarts verwijst door naar de dementieconsulente. “Dementie is een enorm impactvolle ziekte. Niet alleen voor de patiënt, maar ook voor de mantelzorger, de familie en uiteindelijk de hele maatschappij. Het wordt niet beter, maar je kunt wel proberen de ziekte te stabiliseren. Samen kijken we wat iemand zelf nog kan ondernemen. Maar ik ben er ook voor de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan iemand die wil weten hoe hij het beste zijn vrouw met dementie kan helpen,” vat Helene haar werk kort samen.

Activiteitenprogramma

Soms vallen mensen met dementie makkelijk overdag in slaap. Dan slapen ze ’s nachts slecht en draaien hun dag- en nachtritme om. Om dat te voorkomen is het belangrijk dat er een goede dagelijkse structuur is met verschillende activiteiten. Een dagbesteding kan daarbij goed helpen. Het activeert de hersencellen. Bewegen is goed voor de hersenen. Het verbetert uw geheugen, zorgt ervoor dat u beter slaapt en vermindert stress.

In de gemeente Tiel zijn al veel mogelijkheden om invulling te geven aan uw dag. Sporten, samen koffiedrinken, creatieve inloopmiddagen. Allemaal prachtige manieren om mensen met dementie een dagbesteding te bieden. “Activiteiten bespreken is heel belangrijk. Het zorgt voor een ritme en een invulling van een dag,” noemt Helene.

Alzheimer Trefpunt Tiel

Dit trefpunt is er speciaal voor mensen met dementie, familie, vrijwilligers, hulpverleners en andere belangstellenden. U kunt hier met elkaar en een deskundige praten over uw ervaringen. Elke tweede dinsdag van de maand kunt u hier terecht. U bent van harte welkom aan de Dr. Schaepmanstraat 23 in Tiel.

Praten over dementie bij Buah Hati

Eén op de vijf mensen in Nederland krijgt dementie. Bij mensen met een migratieachtergrond is de kans op dementie drie tot vier keer groter. Buah Hati is aangesloten bij Dementievriendelijk Tiel om dementie beter bespreekbaar te maken in de Molukse gemeenschap. En om te onderzoeken wat de Molukse gemeenschap nodig heeft. Bijvoorbeeld goede informatie, zorg en ondersteuning.

Meno zit in de werkgroep van Buah Hati en Dementievriendelijk Tiel. Zij ziet de positieve veranderingen die langzaam ontstaan in de Molukse gemeenschap. En weet hoe belangrijk het is om met elkaar in gesprek te gaan over dementie. “We houden dementie graag verborgen voor onze omgeving. Veel mensen zijn bang voor het oordeel van de buitenwereld. Maar juist door erover te praten en het te laten zien, ontstaat er begrip en kennis. Mijn man vergeet ook. En met hem nog zoveel anderen,” zegt Meno.

Voor jong en oud

De bijeenkomsten bij Buah Hati zijn voor alle generaties. “We organiseren bijeenkomsten over verschillende thema’s. De ene keer is de bijeenkomst vooral interessant voor mantelzorgers. De andere keer is het voor iedereen die geïnteresseerd is. Ik merk dat er steeds meer mensen naar onze bijeenkomsten komen. En ook steeds meer jongere mensen die zich willen voorbereiden op de toekomst. Daar gaat het om: weten hoe je dementie herkent en waar je terecht kan voordat iemand ziek wordt,” vertelt Meno.

Liefdevolle plicht

Het is belangrijk dat u hulp durft te vragen bij mensen die uw situatie begrijpen. Meno: “Molukse mensen zorgen voor elkaar. De gemeenschap is een belangrijk onderdeel van onze cultuur. We zorgen voor onze familie tot we het écht niet meer zelf kunnen. Dat is een soort liefdevolle plicht. Hulp vragen doen we niet snel. Daarom is het zo fijn dat we nu bij Buah Hati met elkaar in gesprek kunnen. Je zit daar bij elkaar met dezelfde gedachten.”

“We gaan ook niet zo snel naar de dokter. Daar wachten we toch vaak mee totdat het écht niet meer gaat. Dat zorgt er wel voor dat dementie of andere ziekten vaak pas laat worden ontdekt. Met onze bijeenkomsten hopen we dat mensen leren over dementie. Praten over hun zorgen en ervaringen met dementie. En ervaren dat de dementie- consulent of de mantelzorgondersteuner ook kan en mág helpen,” glimlacht Meno.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear