In de gemeente Tiel

_BT Clear

“Claudia biedt me een luisterend oor”

_BT Clear

Kort na de bevalling van haar jongste kind stond Maria er alleen voor. Haar relatie was ten einde gekomen en ze had behoefte aan iemand die luisterde en met haar meedacht. Dat werd vrijwilliger Claudia van Humanitas (Home-Start).

“Ik was net bevallen van mijn jongste en het ging allemaal heel moeilijk, omdat ik net ook in een relatiebreuk zat. Ik had eigenlijk mijn handen vol.

Vrijwilliger Claudia kwam langs, luisterde naar mijn verhalen en gaf tips voor de opvoeding van de kinderen. Nu is het veel rustgevender in huis.

Voor de jongens ook. Claudia is lief naar de kinderen toe en ook naar mij. Ze biedt me een luisterend oor en dat had ik, vooral in die eerste periode, heel erg nodig.”

“Maria en ik praten over de kinderen. Ik deel mijn ervaringen op het gebied van opvoeding en geef tips over hoe ze dingen zou kunnen aanpakken. Ook help ik soms met praktische dingen. Dan doe ik een boodschapje of help de kinderen. Zo heb ik een van de kinderen geholpen om een PowerPointpresentatie te maken voor een spreekbeurt. Dat hebben we samen in een middag gefikst. Wat ik leuk vind aan ons contact is dat bij ons de verhoudingen gelijkwaardig zijn. Het is niet zo dat ik haar vertel wat ze moet doen. Zij heeft op haar beurt ook haar verhalen en geeft bepaalde dingen aan.”

Heb je behoefte aan een vrijwilliger of wil je vrijwilliger worden? Neem contact op met: Sonja: 06 – 351 188 00 [email protected] www.humanitas.nl/rivierenland

_BT Clear

Begeleidster Christel: “Ik weet hoe het is om cliënt te zijn”

_BT Clear

Christel (52) is begeleidster en ervaringsdeskundige bij RIBW Nijmegen & Rivierenland. Vanuit haar eigen ervaring helpt ze mensen om kleine stapjes vooruit te maken.

Haar jeugd was heftig. “Ik ben uit huis geplaatst toen mijn ouders allebei overspannen waren. Samen met mijn jongste broer woonde ik tijdelijk bij een pleeggezin. Dat was niet altijd leuk. Ook ben ik veel gepest op de school.”

Ze kreeg sociale angsten, voelde zich eenzaam en kon niet overweg met haar gevoel. Inmiddels weet Christel dat ze ADHD en ADD heeft. “Vroeger was dat minder aanwezig. Ik was een droomkind, stil en teruggetrokken.”

Na haar opleiding voor agogisch werk, werkte ze op een kinderdagverblijf. Tot ze een burn-out kreeg op haar 36ste. Christel ging vrijwilligerswerk doen bij een inloop voor mensen met een psychische aandoening. “Het was fijn om mensen tegen te komen die dezelfde dingen hadden meegemaakt.”

Herstellen doe je zelf

Via Team Herstel (RIBW) volgde ze cursussen. Ze deed de opleiding Begeleider specifieke doelgroepen, keuzevak ervaringsdeskundigheid en kreeg daarna een vaste baan. ”Met cliënten bouw ik snel een vertrouwensband op. Ik weet hoe het is om cliënt te zijn en begeleid mensen vanuit mijn eigen ervaring. Soms hoor ik dat ik de eerste ben die echt in iemand gelooft. Ik sta naast iemand, niet erboven.”

Gewoon genieten

Met begeleiding kunnen mensen kleine stapjes zetten. Christel: “Ik ontmoet mensen die geen voldoening meer hebben in het leven. Met de juiste aandacht zie ik ze dan toch weer kleine stappen maken. Ze komen hun bed weer uit en gaan weer dingen ondernemen. Het gaat om kwaliteit van leven. Je moet niet meteen van alles. Gewoon genieten.”

Christel wil dat mensen weer de maatschappij in kunnen, en ze van stigma’s afhelpen. “Ook van zelfstigma, want heel veel mensen zeggen van zichzelf dat ze gek zijn. Dat zijn ze niet. Vraag je af: hoe kun je je nuttig voelen? Ervaringsdeskundigheid is heel waardevol in die gesprekken.”

Werken bij de RIBW

Wil jij net als Christel het verschil maken en werken als begeleider? Bekijk dan onze vacatures op www.ribw-nr.nl/werkenbij

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear
_BT Clear