In de gemeente Tiel

_BT Clear

Hulp ontvangen bij Sociaal plein tiel

Het Sociaal Plein kreeg er in 2022 een locatie bij in Tiel Oost. In het voormalig schoolgebouw van de Ds. Van ‘t Hof mavo aan de Medelsestraat 5. In het gebouw kunt u bij verschillende organisaties terecht als u geldzorgen heeft. U vindt op dit adres SchuldHulpMaatjes Tiel, de Voedselbank en KLESTEO.

_BT Clear

SchuldHulpMaatjes Tiel

Alles wordt duurder. Steeds meer mensen krijgen daardoor geldzorgen. Dat hoeft u gelukkig niet alleen op te lossen. De SchuldHulpMaatjes van Stichting Maatjes voor elkaar Tiel helpen u graag! Ook als u nog geen schulden hebt.

SchuldHulpMaatjes zijn er voor iedereen die financiële problemen heeft. Of dreigt in problemen te komen. Bijvoorbeeld omdat de energierekening veel duurder wordt. Geldproblemen bespreekt u waarschijnlijk niet met de buurvrouw bij een kopje koffie. Maar het is wel belangrijk dat u hulp durft te vragen.

Iemand die bij u past

Marja is een SchuldHulpMaatje. Zij vertelt: “Ons werk als SchuldHulpMaatje doen we als vrijwilliger. We krijgen een opleiding zodat we iemand goed kunnen helpen. De Tielse SchuldHulpMaatjes hebben verschillende leeftijden en achtergronden. Dat werkt, want daardoor is er altijd een SchuldHulpMaatje die bij u past.”

Hulp zonder oordeel

Een SchuldHulpmaatje helpt om het overzicht in uw geldzaken terug te krijgen. En is het steuntje in de rug voor iemand in een schuldhulpverlenings-
traject. Dit gebeurt zonder te oordelen over wat u is overkomen. “Mensen komen door allerlei situaties bij ons terecht. Bijvoorbeeld omdat de partner is overleden en hij altijd de administratie deed. Of omdat mensen zijn gescheiden of hun baan zijn kwijtgeraakt,” noemt Marja.

Het uitgangspunt is dat u zo snel mogelijk weer zonder hulp van een SchuldHulpMaatje kan. De hulp van een SchuldHulpMaatje is niet vrijblijvend. “Onze hulp is gratis. Maar we verwachten wel dat u de afspraken nakomt die we samen maken.”

Voedselbank Rivierenland

Leeft u in armoede? En is het moeilijk om iedere dag voldoende te kunnen eten? Voedselbank Rivierenland deelt voedselpakketten uit aan mensen die in armoede leven.

De Voedselbank is een veilige plek waar u hulp krijgt zonder oordeel over uw situatie. Voedselbank Rivierenland is aangesloten bij de landelijke Stichting Voedselbanken Nederland. Door donaties in de vorm van geld en voedsel kan de Voedselbank iedere week aan ongeveer 100 gezinnen een pakket geven in de hele regio Rivierenland.

Oog voor voedsel, hart voor mensen

De voedselbank draait volledig op de inzet van vrijwilligers. Er werken 37 vrijwilligers bij de voedselbank in Tiel. Joke Steigerwald is coördinator. Zij vertelt: “Als Voedselbank willen we een bijdrage leveren aan de verzachting van (verborgen) armoede. En het verspillen van goed voedsel verminderen. Onze insteek is om mensen te helpen waar nodig en er vooral aan bij te dragen dat ze weer zelfredzaam worden.”

Het voedselpakket van Voedselbank Rivierenland is bedoeld als aanvulling. Het is een tijdelijke noodhulp tot uw geldzaken weer beter op orde zijn. Joke: “Er zijn voorwaarden om een voedselpakket te mogen ontvangen. Daar houden we ons aan, maar we bieden ook maatwerk. Als de nood hoog is, zorgen we dat er de eerstvolgende vrijdag een noodpakket klaarstaat. Gemiddeld komen mensen zo’n 13 tot 14 maanden bij ons.’’

U ontvangt een pasje met een nummer als u bent aangemeld. Door dit nummer weten de vrijwilligers niet wie u bent. Zo zorgt de voedselbank voor uw privacy. Met het pasje kunt u ook terecht bij
kledingbank Klesteo.

Kleding- en speelgoedbank Tiel

Geldzorgen raken het hele gezin. Iedereen draagt graag mooie kleding. En kinderen spelen graag met leuk speelgoed. Helaas kan niet iedereen kleding of speelgoed betalen. KLESTEO helpt mensen in armoede aan kleding, speelgoed en andere artikelen.

Winkelen zonder kassa

Margreet Blok is voorzitter van KLESTEO. Zij vertelt: “Onze ruimte is hetzelfde ingericht als een winkel die je in de stad tegenkomt. Maar dan zonder kassa. Het is een hele welkome omgeving. Een sfeer van: Joh, je mag er zijn, kom gewoon, je hebt het even moeilijk, we gaan je helpen en klaar.”

Het hele gezin kan winkelen voor zomer- en winterkleding, speelgoed en knuffels. Maar er zijn ook andere dingen bij KLESTEO. Bijvoorbeeld buggy’s, ledikantjes en dekbedden. Al deze spullen zijn gedoneerd door inwoners en organisaties uit Tiel en omgeving. “Winkelen bij KLESTEO kan alleen op afspraak. Bezoekers kunnen twee keer per jaar bij ons winkelen. Zes maanden na uw bezoek kunt u zich weer opnieuw aanmelden voor een afspraak. Jarige kinderen mogen een keertje extra komen om een cadeautje uit te zoeken. En als er een kleinkind is geboren, kunt u een kraamcadeautje bij ons ophalen,” noemt Margreet.

Vriendelijk, respectvol en hulpvaardig

Het team van KLESTEO bestaat uit enthousiaste vrijwilligers. Zij helpen u graag en oordelen niet over uw situatie. “Schaamte om je aan te melden speelt helaas nog steeds een rol bij de beslissing om hulp te vragen. Ik hoop dat het taboe er een beetje vanaf gaat. En mensen de hulp durven te gaan vragen die zij nodig hebben,” glimlacht Margreet.

Contactgegevens

Inleveren van kleding en speelgoed kan op:
Maandag t/m vrijdag van 09.00 - 15.00 uur
Zaterdag van 11.00 tot 12.00 uur

www.kledingbanktiel-eo.nl
[email protected]
085 - 87 699 87

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear