Met de meeste jongeren in onze gemeente gaat het goed. Ze groeien gezond op in stabiele gezinnen, gaan naar school, hebben vrienden en hobby’s en hoeven zich in onze actieve dorpen niet te vervelen. Voor jongeren die wel problemen hebben, of dat nu grote of kleine zijn, zijn er diverse instanties die klaarstaan. Bijvoorbeeld het Centrum Jeugd en Gezin Meierijstad.
De gemeente Meierijstad is verantwoordelijk voor de jeugdzorg en focust in haar beleid op het voorkomen van problemen. Dat vertelt Lydia Quinten – Theunissen, beleidsmedewerker op het gebied van preventief jeugdbeleid. Eén van haar belangrijkste taken bij de gemeente was en is het stroomlijnen van de samenwerking tussen al die partijen. Denk dan aan jongerenwerkers, welzijnsorganisaties, preventiemedewerkers op het gebied van drugs en alcohol, scholen, politie en handhaving. “In alle drie de fusiegemeenten Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode werd al keihard gewerkt op dit gebied. We hebben de afgelopen jaren al die partijen en bijbehorende energieën en krachten gebundeld.”
Eén van de resultaten van die bundeling is het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Meierijstad, dat sinds 1 januari een feit is. Lydia: “Elke kern had een eigen CJG. Die hebben we nu samengevoegd in één organisatie waar iedereen terecht kan met vragen over opgroeien en opvoeden. Die vragen kunnen overal over gaan. Over seks, opvoeden, het lichaam, gevoelens, relaties, alcohol, drugs of huiswerk. En je mag ook gewoon klagen, je hart luchten, of om raad vragen”, benadrukt Lydia. “Bovendien kunnen de medewerkers je doorverwijzen naar de juiste instantie als er een specifiek of omvangrijker probleem is.”
Op de website www.cjgmeierijstad.nl zit ook een chatfunctie waar tijdens kantooruren gechat kan worden met een medewerker. “Voor sommige mensen is dat nog laagdrempeliger en makkelijker dan bellen of mailen. Natuurlijk kun je ook nog steeds een ‘live’ afspraak maken en langskomen.”
Het CJG is ondertussen ook op tournee door Meierijstad. In februari hield kinderpsycholoog/opvoedkundige Tischa Neve de lezing ‘Inspiratie voor leuker en makkelijker opvoeden’. Op 1 april speelt Helder Theater in de Noordkade in Veghel een voorstelling over social media en schermgebruik, en 18 mei praat Aletta Smits in ’t Spectrum in Schijndel over pubers en gamen. CJG komt dus met eigen initiatieven, maar werkt zeker ook vraaggericht. “Als we merken dat er jongeren zijn die aangeven behoefte te hebben aan een bepaalde thema-avond of activiteit, dan proberen we daar zoveel mogelijk op in te spelen”, zegt Lydia. “En scholen kunnen ons uitnodigen voor uitleg in de klas, en hulp bij het aanpakken of begeleiden van een probleem. Daarnaast willen we thema-gericht werken. Denk bijvoorbeeld aan een echtscheidingsspreekuur, speciaal voor kinderen.”
Lydia Quinten, beleidsmedewerker
CJG Meierijstad werkt ook nauw samen met de drie jongerencentra die we in Meierijstad hebben: De Kluis in Veghel, Bizzi in Schijndel en Honk in Sint-Oedenrode. “Daarnaast zijn er jongerenwerkers die structureel aandacht hebben voor drugs- en alcoholpreventie. Zij komen in de jongerencentra, maar lopen ook letterlijk op straat en bezoeken de bekende hangplekken om jeugd aan te spreken. Niet op een belerende manier, maar door echt in gesprek te gaan en een band op te bouwen. Tot slot zijn er nog de buurtsportcoaches die allerlei sportactiviteiten organiseren. En al die lijntjes, al die organisaties en al die mensen komen samen in CJG Meierijstad.”
CJG Meierijstad is elke werkdag van 9.00 tot 13.00 uur telefonisch en via e-mail bereikbaar:
T: 0413 - 381060
E: [email protected].
I: www.cjgmeierijstad.nl
Je kunt ook een afspraak maken met een CJG-medewerker. Dit kan dan in Veghel, Sint-Oedenrode of Schijndel.
“Het heeft mijn leven echt veranderd.” Jill van Bakel (20) uit Sint-Oedenrode valt met de deur in huis. “Ik had op de basisschool niet echt vrienden en werd gepest. Tot ik bij het meidenwerk van Welzijn de Meierij terecht kwam.” Het meidenwerk is voor meiden van 12 tot en met 23 jaar, maar was tien jaar geleden ook nog voor jongere meiden. Het aanbod is wel nog hetzelfde: verschillende sporten en andere doe- en leeractiviteiten bijvoorbeeld. “We hadden de ene keer een photoshoot, de andere keer bakten we een taart. Ik legde daar contacten en kreeg vrienden, en had veel aan de begeleiding en steun van de jongerenwerkers. Zij luisterden naar me.”
De uren bij het meidenwerk waren heilig voor Jill. “Ik heb daar zo veel geleerd. En veel leuke kansen gekregen ook, want toen ik ouder werd stroomde ik door naar het Honk, waar ik bijvoorbeeld heb leren graffiti-spuiten. Het meidenwerk heeft me geleerd mezelf te zijn en te doen wat ik wil. Ik heb er zelfvertrouwen van gekregen.”
Om de woensdagavond kun je van 19.00 tot 22.00 uur terecht in het jongerencentrum in Cultureel Centrum Mariëndael in Sint-Oedenrode. Soms zijn er thema-avonden, waarin je voorlichting kunt krijgen over voeding, sexting en zelfredzaamheid. Wil je meer weten over het aanbod? Bel of app dan naar
06 - 45 77 0141.
Soms is praten lastig. Dat merkt Stan van Kampen, jongerenwerker bij Bizzi in Schijndel, bijna dagelijks. Daarom kreeg hij een idee: als ik nou eens een rapworkshop organiseer waarbij jongeren hun gevoelens al rappend kunnen uiten? Zo gezegd, zo gedaan. Stan vond twee vaste bezoekers van Bizzi die nieuwsgierig genoeg waren om mee te doen: Filmon en Musie. “Het leek ons leuk. We luisteren elke dag naar rap”, vertelt Musie (14).
Tijdens de workshop gaf Stan eerst wat achtergrondinformatie over rap. “Daarna had hij beats klaarstaan en konden we eigenlijk meteen aan de slag met tekstschrijven”, zegt Filmon (15). Het verhaal dat de jongens schreven kwam redelijk overeen. Allebei vluchtten ze vanuit Eritrea naar Nederland, en daar ging hun verhaal over. “En ik rapte ook over mijn oma”, vult Musie aan. De workshop was een soort pilot, maar zowel Stan als de jongens willen graag doorgaan. “We gaan er meer vrienden bijvragen”, zegt Filmon.
De workshop vindt op zondagmiddag plaats in de oefenruimte van Bizzi. “En het is zeker niet de bedoeling dat we met de raps het podium opgaan ofzo”, zegt Stan. “We schrijven en rappen in een veilige omgeving, waar iedereen alles kan en mag zeggen.”
Heb jij interesse in een rapworkshop? Mail dan naar Stan via [email protected] of loop eens binnen bij Bizzi. Zie ook www.bizzi.nl.