In de gemeente Dordrecht

 
_BT Clear

Investeren in jongeren werpt vruchten af

Afgelopen jaar werd het calisthenicspark gerealiseerd voor jongeren van het Energieplein in Noordflank. Jongerenwerker Ismail Boray is daar bijzonder trots op. Ismail: “Calisthenics is fitness dat je met fitnessapparaten buiten kunt beoefenen. Veel jongeren kunnen geen abonnement voor een sportschool betalen. Het calisthenicspark is voor hen een goedkope manier om te sporten.”

Reden voor een feestje

Het idee voor het calisthenicspark kwam van enkele jongeren zelf. Ismail: “Samen met hen benaderden we fondsen en dienden we een plan in bij Wijkwens van de gemeente: die ondersteunt financieel de wijkwensen van wijkbewoners die de wijk schoner, leefbaarder en veiliger maken. Afgelopen week hoorden we dat Wijkwens ons € 14.000 toekende! Reden voor een feestje.”

Delinquent wordt postbezorger

Als je aan de meeste jongeren vraagt wat ze willen doen, is het antwoord: voetballen. Ismail: “Op eigen verzoek van jongeren uit het centrumgebied organiseerden we op zondagavond een zaalvoetbaltoernooi. Na afloop gingen ze naar huis en hingen ze niet meer op het plein. Hiermee helpen jongeren zelf het stigma te verwijderen.” Veel jongeren worstelen met hun keuzes voor de toekomst. Ismail: “R-Newt zou meer moeten investeren in persoonlijke begeleiding. Wij kunnen jongeren ondersteunen bij werk- of schoolloopbaanbegeleiding.” Zo heeft hij zelf een jonge delinquent ondersteund. Ismail: “Door slechte vrienden kwam hij in de kleine criminaliteit terecht en werd hij opgepakt. Na zijn vrijspraak zijn we op zoek gegaan naar werk. Echter, hij kwam niet opdagen bij onze afspraken. Toen heb ik hem op het plein in zijn kraag gevat en gezegd ‘we gaan nu werk zoeken, vriend!’ Het gaat nu goed met hem, hij is postbezorger.”

In gesprek met de politie

Ismail zit in het zogenoemde leefbaarheidsoverleg, samen met de politie, handhaving, het Sociaal Wijk Team, Woonbron en de wijkmanager. Ismail: “Al die organisaties hebben voelsprieten in de wijk en kunnen signalen doorspelen.” Ook werkt hij fijn samen met Dordt Sport, de politie en de brandweer. Ismail: “Dordt Sport koppelt sportgerelateerde vragen door naar ons. Middels sportactiviteiten brengen we samen die vraag ten uitvoer. Ook gaan we in dialoog met de politie. Deze heeft een negatief imago, door social media. Alleen fragmenten met hoe de vlam in de pan slaat worden getoond, niet de oorzaak of afloop. Samen kunnen we dat beeld bijstellen. Verder vinden ze brandweerwerk razend interessant, vooral preventiefilmpjes. Uiteindelijk wil bijna iedereen brandweerman of politieagent worden.”

Ismail is een graag geziene gast in de wijk. “Jongeren uit schakelklassen die nu het mbo volgen, vertellen me hoe het met ze gaat. Ik vind het fijn om te zien dat de tijd die ik in hen geïnvesteerd heb nu zijn vruchten afwerpt.”

Meer info?

Kijk op r-newt.nl of volg ons op Instagram: @rnewt.dordrecht.

Weer lekker in je vel met Sociaal Recept

Als je lichamelijke of geestelijke klachten hebt, ga je naar de huisarts. Maar soms schuilt achter die klacht een sociaal-maatschappelijk probleem als armoede of eenzaamheid. De stress die dit veroorzaakt uit zich veelal in lichamelijk beleefde klachten. Zowel voor jezelf als voor de huisarts lastig te lokaliseren, want dit soort problemen horen meer thuis in het sociaal domein. Sociaal Recept in Dordrecht biedt de oplossing: bij een vermoeden van dit soort problemen koppelt de huisarts patiënten aan een sociaal makelaar. Die gaat samen met de patiënt op zoek naar de juiste zorgvraag en een passend welzijnsaanbod, waardoor deze weer lekker in zijn vel komt te zitten.

Sociale kaart op twee benen

Voor doorvragen over met name welzijnszaken heeft de huisarts vanwege de werkdruk beperkte tijd. De sociaal makelaar van Buurtwerk Dordrecht heeft die tijd wél. Hij of zij werkt preventief en heeft een signalerende functie. Bijvoorbeeld bij beginnende dementie. Of bij beginnende schulden. Die kan de cliënt koppelen aan de dementieconsulent of het sociaal wijkteam (professionals bij multiproblematiek) en zelf de vinger aan de pols houden bij wachttijden van bovenstaande professionals. Maar de sociaal makelaar kan ook verbindingen leggen tussen wijkbewoners. Sociaal makelaar Jessica van de Waal kent veel kwetsbare mensen in haar wijk Staart. Jessica: “Zodra ik een melding binnen krijg, beginnen de radertjes te draaien. Zoals laatst bij een depressieve jongeman. Zat zonder baan, zijn relatie net beëindigd. Ik heb hem gekoppeld aan een wijkbewoner die in armoede leeft. Hun emotionele bagage is hun gemeenschappelijke deler. Als gelijkgestemden kunnen ze iets voor elkaar betekenen. En wij worden blij van die gelijkwaardigheid en wederkerigheid”, aldus Jessica.

Sociaal alternatief tegen hoge ziektekosten

Op den duur kan Sociaal Recept een kostenbesparing zijn voor de gemeente en de zorgverzekeraar. “Als cliënten bijvoorbeeld samen met wijkbewoners bewegingen doen in het park, ondertussen van de bloemetjes genieten, langer mobiel blijven en werken aan hun positieve gezondheid, scheelt dat de gang naar de fysiotherapie of revalidatiecentrum. Sociaal Recept is op een sociale manier een alternatief tegen hoge ziektekosten, of stelt zelfs kosten uit. We registreren de tijd die de sociaal makelaars in het project steken. En stellen die tegenover de tijd (en het geld), als het project was uitgevoerd door de reguliere gezondheidszorg. Hiermee laten we zien dat het project kostenbesparend werkt en kunnen we voortgang waarborgen.”

Lees meer over Sociaal Recept en Buurtwerk Dordrecht op  www.buurtwerkdordrecht.nl.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear