In de gemeente Dordrecht

 
_BT Clear

“Ouders lopen vaak onnodig lang door met zorgen over hun kind”

De geestelijke gezondheidszorg voor kinderen en jongeren staat enorm onder druk. Voor Ilona Boiten herkenbaar, die als orthopedagoog werkzaam is bij Eleos, landelijke specialist in christelijke ggz. Door regionaal zichtbaar te zijn, probeert Eleos ouders en hun kinderen in een vroeg stadium de ondersteuning te bieden die zij nodig hebben.

Neveneffect

Ilona vertelt met veel enthousiasme over haar werk als orthopedagoog. Ze houdt zich bezig met de diagnostiek en behandeling van kinderen die bijvoorbeeld een ontwikkelingsstoornis hebben of met gezinnen die problemen ervaren rondom de opvoeding. “Mijn werk is ontzettend divers en dat maakt het zo leuk. Het ene moment leer ik een kind haar autisme te begrijpen, het andere moment begeleid ik ouders om samen als team de opvoeding vorm te geven of een puber met een depressie.” Ondanks de coronamaatregelen konden cliënten, jong en oud, hun behandeling bij Eleos voortzetten, maar is er volgens de orthopedagoog wel een neveneffect van de coronamaatregelen zichtbaar die haar zorgen baart. Dat zijn enerzijds de toename van depressie en eetproblematiek onder middelbare scholieren en de grote druk die er op gezinnen komt te staan door het ontbreken van continuïteit en perspectief en anderzijds de signalerende rol van de scholen die verminderd is tijdens de lockdowns.

Laagdrempelig

Want anders dan je misschien zou denken, zijn het vaak scholen die aan de bel trekken bij ontwikkelings- of gedragsproblemen bij kinderen. Hierover vertelt Ilona: “Ouders blijven vaak lang rondlopen met zorgen over hun kind, waardoor een gezin soms onnodig uit balans raakt”. Ze raadt ouders aan om eerder contact op te nemen wanneer er zich problemen voordoen. “Opvoeden is een ‘baan’ die intensief en ingewikkeld kan zijn, terwijl je er geen opleiding voor krijgt. De huisarts of het Sociaal Wijkteam denken graag laagdrempelig met ouders mee.”

Toegankelijk

Eleos probeert tijdig ouders en kinderen te helpen door toegankelijk voor ze te zijn. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat Eleos behandellocaties op verschillende middelbare scholen in Zuid-Holland heeft. Cliënten komen voor de intake en eventueel onderzoek naar de locaties in Dordrecht of Gouda, maar voor de behandeling kunnen ze vervolgens bij een van de collega’s op hun eigen school terecht. ‘’Juist in deze periode is het belangrijk om naar elkaar om te zien, elkaar te helpen en een extra mijl voor de ander te lopen. Dat wil Eleos graag vormgeven, vanuit een christelijke levensovertuiging’’, besluit Ilona.

Meer informatie?

Eleos is specialist in christelijke ggz en biedt begeleiding en behandeling aan mensen met psychische problematiek. Wilt u meer weten? Dan kunt u telefonisch contact opnemen via 088-892 12 13 of mailen naar [email protected]

Het levenstestament

Een levenstestament is een document wat gemaakt kan worden voor als u leeft, maar niet meer wilsbekwaam bent. Dit is dus iets heel anders dan een testament, waarin bepaald kan worden wat er na het overlijden met uw bezittingen moet gebeuren en wie dat gaat regelen.

Zowel voor jongeren als voor ouderen kan het zinvol zijn een levenstestament te maken. Er kan immers altijd wat gebeuren waardoor iemand zelf niet meer wilsbekwaam is, zowel geestelijk als lichamelijk.

Wat regelt u zoal in een levenstestament?

Een levenstestament bestaat uit een financiële en medische volmacht, wensen en wilsverklaringen.

Door een financieel gevolmachtigde aan te wijzen kan ervoor gezorgd worden dat de bankzaken worden beheerd en uw huis verkocht kan worden.

Ook kunt u iemand aanwijzen die namens u beslissingen neemt op medisch gebied. Dit houdt in dat een arts medische gegevens over u mag delen met de gevolmachtigde. Ook kan een medisch gevolmachtigde waken over uw welzijn en welbevinden.

De wensen gaan over dit welbevinden. Bijvoorbeeld dat u zo lang mogelijk in uw huis wilt blijven wonen, dat u graag wandelt en dat u niet of juist wel wilt dat er uit uw vermogen schenkingen kunnen worden gedaan.

In de wilsverklaringen kan een behandelverbod en euthanasieverklaring worden opgenomen. Dat soort bepalingen moeten natuurlijk ook met de huisarts worden besproken. Een dergelijke verklaring kan ook door u zelf gemaakt worden. Door het echter in een notariële akte op te nemen, is zeker dat u op het moment van opstellen van de akte wilsbekwaam bent. Een notaris mag alleen maar met u de akte tekenen als u de inhoud ook daadwerkelijk begrijpt.

Wie zouden een levenstestament moeten maken?

Voor een alleenstaande kan het heel belangrijk zijn om iemand aan te wijzen die dan ook op de hoogte is van uw wensen. Indien u geen kinderen of partner hebt, kan het wel moeilijk zijn om iemand te vinden die u volledig vertrouwt en die u met de verantwoordelijkheden om namens u beslissingen te nemen wilt en durft te belasten.

Voor een echtpaar is het echter ook heel belangrijk om elkaar aan te wijzen als gevolmachtigde. Kinderen kunnen ook al direct als tweede gevolmachtigde (achtervang) worden aangewezen.

Velen denken dat een echtgenoot alles mag namens u, maar dat is geenszins waar. Een huis verkopen als één van de echtgenoten wilsonbekwaam is, kan bijvoorbeeld niet. Indien er dan geen levenstestament is, zal de wilsonbekwame onder bewind gesteld moeten worden. Indien één van de gehuwden (zeker als u in gemeenschap van goederen bent gehuwd) onder bewind wordt gesteld, betekent dit dat de andere echtgenoot voor alle grotere uitgaven (boven de 1500 euro) toestemming aan de kantonrechter zal moeten vragen. Dit kost veel moeite, tijd en frustratie.

Eigenlijk zou iedereen een levenstestament moeten maken!

Voor meer informatie kunt u gerust contact opnemen voor een adviesgesprek bij Notariaat Nonhebel! www.notariaatnonhebel.nl

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear