In de gemeente Dordrecht

 

_BT Clear

Bij complexere vragen of problemen is professionele hulp beschikbaar, onder andere bij het Sociaal Wijkteam Dordrecht. En hoewel ons motto is om laagdrempelig te zijn, weten we dat het soms echt wel een stap kan zijn om hulp te vragen. Daarom gaan we ook dit jaar weer alles op alles zetten om het taboe rondom hulpverlening weg te werken en de drempel om hulp te zoeken nog verder te verlagen. Hierbij kan het echt helpen dat je ons tegenkomt bij verschillende inloopplekken en dat we een bekend gezicht worden.”

OK-coaches

Het opvoeden van kinderen kent veel geluksmomenten, maar ook veel uitdagingen. In elke periode van groeien verandert je kind en dat kan voor jou als opvoeder vragen en onzekerheden met zich meebrengen. Daarom werken er in het Sociaal Wijkteam Dordrecht Ouder-Kind coaches, ook wel OK-coaches genoemd. Er zijn OK-coaches gespecialiseerd in de leeftijdsgroep van 0-4 jaar, hen vind je bij de kinderopvang of op de peuterspeelzaal. En er zijn OK-coaches voor kinderen van 4 jaar en ouder, zelfs tot 18 jaar oud. Hen vind je op de basisschool of op het voortgezet onderwijs. Als je vragen hebt of advies zoekt kan je contact opnemen met de OK-coach die aan de (voor)school van jouw kind verbonden is. Al is het maar een enkele vraag, stel hem gerust als je de OK-coach tegen komt of via Whatsapp, mail of een telefoontje. De OK-coaches zijn er om ouders en kinderen te helpen. Het doel is altijd dat het kind zich beter gaat voelen. Hoe zorgen we ervoor dat een kind zo goed mogelijk opgroeit en ontwikkelt. Soms is het voldoende om een jong kind in de klas te observeren en ouders tips te geven, of om met een iets ouder kind een aantal keer in gesprek te gaan. Maar soms kan het zijn dat er meer specialistische hulp nodig is of spelen er in het gezin nog andere dingen. Dan kan de OK-coach doorverwijzen naar specialistische hulp of het Sociaal Wijkteam Dordrecht.

De Ouder-Kind coach werkt laagdrempelig en preventief. Het zijn dus kortdurende trajecten. Bij de OK-coach voor jonge kinderen tot 4 jaar komen ouders vooral met opvoedvragen of vragen over het gedrag en de ontwikkeling van het kind. “In de leeftijd tot 4 jaar ben je er echt vroeg bij”, vertelt één van de coaches. “Als ik word ingeschakeld ga ik eerst observeren.

Even in het klasje mee kijken of plan ik een huisbezoek. Soms is het nodig om op een andere dag nog eens te observeren, omdat daar ook nog wel eens verschil in kan zitten. Als de observatie geweest is plan ik een overleg in samen met een pedagogisch medewerker van de speellocatie en de ouders. Een tijd terug was er een kind dat thuis compleet anders was dan op het kinderdagverblijf. Dan is het goed om met elkaar te bespreken hoe dat komt.” Ook als je kind niet naar een speel- of opvanglocatie gaat kun je natuurlijk contact opnemen met de OK-coach.

Soms is het de leerkracht die de Ouder-Kind coach inschakelt. School ziet, gaat in gesprek met de ouders en vertelt dan over de OK-coach. “Natuurlijk is er goedkeuring van de ouders nodig voordat ik ingeschakeld word”, vertelt een OK-coach voor kinderen in de basisschool leeftijd. “Eerst ga ik inventariseren wat het kind nodig heeft. Ik haal het kind onder schooltijd even uit de klas voor een 1 op 1 gesprek. Door wekelijks een half uurtje met het kind in gesprek te gaan kan je al veel betekenen en het kind weer in zijn/haar kracht zetten. Bij jonge kinderen pak ik het anders aan. Dan overleg ik met de leerkracht om een keertje in de klas mee te kunnen kijken.”

Veelvoorkomende vragen in de basisschool leeftijd zijn zelfvertrouwen, faalangst, weerbaarheid en omgaan met scheidingen. Maar vanaf groep 6 zijn het ook veel meiden die onderling ruzietjes hebben. Dus vriendschappen en hoe daarmee om te gaan. Pesten komt ook voor. De Ouder-Kind coach vertelt: “het zijn altijd onderwerpen waar we echt wat mee kunnen. Bij weinig zelfvertrouwen bijvoorbeeld kijk je hoe dat komt. Heeft het met thuis te maken, wordt de lat te hoog gelegd voor het kind? Of zit het kind niet op de juiste school, omdat er teveel van hem gevraagd wordt?”

Volwassen problemen in kindertaal

Het is belangrijk om er bij stil te staan dat als volwassenen spanningen hebben, kinderen dit bijna altijd oppikken. Je kunt ze niet overal van weghouden. Het komt wel eens voor dat kinderen in een gesprek met de OK-coach dingen over thuis vertellen die ouders verzwegen hebben, omdat ze denken dat het kind dat niet mee krijgt.

Ook als het gaat over de oorlog in Oekraïne bijvoorbeeld, of over corona. Praat er met je kind over. Wees zo eerlijk en duidelijk mogelijk, maar wel in kindertaal. Als je het lastig vindt hoe je dat aanpakt kun je dit ook vragen aan de Ouder-Kind coach.

Als er ‘volwassen’ problemen zijn waar je niet uit komt, bijvoorbeeld wanneer je geldzorgen hebt, een woonprobleem of problemen in de relatie of met je gezondheid hebt, dan zorgt de OK-coach ervoor dat je in contact komt met een sociaal werker van het Sociaal Wijkteam Dordrecht. Maar natuurlijk heb je geen doorverwijzing van de OK-coach nodig. Je kunt gewoon binnenlopen bij een wijkteam bij jou in de buurt tijdens het inloopspreekuur. Neem een kijkje op de website www.swtdordrecht.nl voor meer informatie over de inloopspreekuren.

Dordrecht Centrum

Sociaal Wijkteam Centrum
Bankastraat 10
3312 GD Dordrecht

Dordrecht West

Sociaal Wijkteam Crabbehof
Van Oldebarneveldtplein 84-86
3317 ES Dordrecht

Sociaal Wijkteam Krispijn
Deze locatie is niet open voor inloop
Nassauweg 2
3314 JR Dordrecht

Sociaal Wijkteam Wielwijk
Deze locatie is niet open voor inloop
Admiraalsplein 413
3317 BK Dordrecht

Dordrecht Oost

Sociaal Wijkteam Sterrenburg
Callistolaan 2
3318 JA Dordrecht

Sociaal Wijkteam Stadspolders-Dubbeldam
Dudokplein 213 A
3315 KH Dordrecht

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear