In de gemeente Dordrecht

 
_BT Clear

“De vrijwilliger van Wel Thuis geeft ons lucht. Elke week weer.”

Gaby is een alleenstaande moeder van vier kinderen. In haar gezin is veel aan de hand. Ze had zo haar twijfels, maar liet toch een vrijwilliger, Tamara, van Wel Thuis toe. Tot grote vreugde van haar jongste dochter – en Gaby zelf.

“In mijn gezin is het nogal hectisch en dat wordt versterkt door de hechtingsproblemen van mijn jongste kind. Zij plakt het liefste de hele dag aan mij vast. Een begeleider die bij ons thuis komt stelde voor om een maatje te zoeken, zodat zij andere mensen leert accepteren en ik even tijd heb voor de andere drie kinderen, of voor mezelf.

Ik heb lang getwijfeld, was een beetje bang voor vrijwilligers. Wat voor achtergrond hadden ze en waren ze wel ervaren genoeg in hun werk? Maar gelijk toen ik Tamara zag, viel dat van me af. Zowel mijn dochter als ik voelden een klik met haar. Tamara is echt een moeke, een lieve vrouw, precies waar ik op hoopte. Een moeder met veel levenservaring.

En mijn dochter - het is niet te geloven - maakte direct contact met haar, iets waar normaal gesproken wel een half jaar voor nodig is. Daar had ik Tamara ook al op voorbereid en gezegd dat ze een lange adem nodig zou hebben. Maar binnen een half uur zaten ze te kletsen en te puzzelen. Ik dacht: is dit echt mijn kind?

Ik raad anderen die problemen thuis hebben aan het een kans te geven. Dat vrijwilligers van Wel Thuis dit zomaar voor een ander doen is heel bijzonder, zie ik nu.”

Vrijwilliger Tamara komt wekelijks over de vloer bij Gaby. Dan gaat ze met Gaby’s jongste dochter leuke dingen doen. Een middagje onverdeelde aandacht voor de dochter, en even rust voor de moeder.

“Uitdagingen, daar houd ik van. Toen ik mijn baan kwijtraakte wilde ik absoluut niet stil blijven zitten. Iemand gaf mij een folder van Wel Thuis en dit project sprak me aan, juist vanwege de vele uitdagingen. Als vrijwilliger werk je mee aan een veilig opvoedklimaat voor kinderen in gezinnen waar veel aan de hand is en waar vaak hulpverleners bij betrokken zijn.

Ik hou van mensen. Waar ik kan, wil ik anderen een steuntje in de rug geven. Gaby en haar dochter zijn altijd blij als ik kom. En daar word ik weer blij van. Ik zie dat ik iets toevoeg.”

Wel Thuis is een activiteit van Humanitas. Humanitas voert in Dordrecht ook het opvoed ondersteuningsprogramma Home-Start uit en viert daarvan dit jaar het 25 jarig bestaan.

Ga voor meer informatie naar www.humanitas.nl/afdeling/drechtsteden.

School en behandeling onder één dak

Sinds 2015 biedt De Hoop dagbehandeling voor jongeren die een psychisch probleem hebben en met school in de knel komen. Zij kunnen op het terrein van De Hoop naar school en combineren dit met therapie.

Jeroen Besuijen, manager bij de KJP (kinder- en jeugdpsychiatrie) legt uit waarom deze dagbehandeling van De Hoop ggz zo belangrijk is: “Stel je jongeren met psychische problemen voor op een trap. Aan het begin van de problemen worden er thuis oplossingen gezocht en vaak wordt er hulp gezocht bij de huisarts of een jeugdteam. Als de problemen erger worden, kan er een poliklinische behandeling geadviseerd worden. Soms is dat niet genoeg. Het probleem wordt groter en de jongere gaat niet meer naar school. Schooluitval beschouwen we echt als een alarmbel; het is een teken dat het niet goed gaat. Wij kunnen helpen door de jongere bij De Hoop naar school te laten gaan, in combinatie met behandeling.

De behandeling is met name bedoeld voor jongeren op het voortgezet onderwijs in de leeftijd van 12 tot en met 18 jaar, met psychiatrische problemen zoals angst- en dwangstoornissen, stemmingsstoornissen (zoals depressie, trauma), ADHD en stoornissen in het autismespectrum. Soms is daarnaast ook sprake van verslavingsproblematiek. De groep bestaat uit maximaal 9 jongeren. De jongeren volgen 14 weken dagbehandeling en krijgen daarna vaak poliklinische vervolgbehandeling. Daarnaast geven we aan de school waar de jongeren na de behandeling weer naar toe gaan handelingsadviezen, om zo de stap van de behandeling naar het regulier onderwijs zo klein mogelijk te maken. Door deze doorstroom hebben we vaak een korte wachtlijst, waardoor jongeren niet onnodig verergering van problemen ondervinden.”

Jeroen is erg blij met deze vorm van hulp. “Ik ben er echt trots op. Aanmelding voor de dagbehandeling staat open voor iedereen die hiervoor een verwijzing krijgt van de huisarts of van het jeugdteam. Binnen de Hoop noemen wij deze dagbehandeling ‘de Deeltijd’.”

Meer weten?

Kijk op www.dehoop.org/hulp-voor-kinderen-en-jongeren. Of neem contact op via 078 611 1111.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear