In de gemeente Dordrecht

 

Who run the world? Girls!

_BT Clear

In Dordrecht bestaat binnen R-Newt een apart meidennetwerk: Just Be. Het is een samenwerking tussen R-Newt en R-Newt Kids waar verschillende meidengroepen in Dordrecht onder zijn gebundeld. Onder de naam Just Be worden activiteiten georganiseerd voor meerdere meidengroepen: Just Girly (groep 5-6, alleen in Tilburg), Just Girlz (groep 7-8), Just Teenz (1ste en 2de klas van de middelbare school) en Just Young (3de klas van de middelbare school).

Waarom alleen activiteiten voor jongens?

Het meidenwerk is 12,5 jaar geleden in Dordrecht ontstaan uit een eerder aanbod van verschillende activiteiten in verschillende wijken, zoals in De Plint in de wijk Sterrenburg. Hoe? Heel simpel. Op een dag stak er een briefje in de brievenbus met de vraag waarom er alleen voor jongens activiteiten werden georganiseerd en niet voor meiden. Het zette aan het denken en een stagiaire kreeg de opdracht een plan te maken en uit te werken. Het bracht jongerenwerker Martha naar het meidenwerk. Ze vertelt: “Al snel kregen de plannen steeds beter vorm en gingen we op zoek naar nieuwe collega’s. Nu staan er acht activiteiten op de kalender die we op structurele basis organiseren en daarbij zijn er nog veel losse projecten.”

‘Iedereen kan en mag meedoen’

De kracht van meiden

De groepen bestaan uit heel veel verschillende meiden met eigen karakters, normen, waarden en wensen. Martha: “Sommigen hebben wat meer bagage dan anderen, omdat ze bijvoorbeeld opgroeien in een eenoudergezin, een negatief zelfbeeld hebben, problemen op school hebben, opgroeien in twee culturen of in twee gezinnen, ze worden verwaarloosd of zijn gevlucht. Het maakt voor het meidenwerk niet of eigenlijk júist niet uit: iedereen kan en mag meedoen. Om meiden meer specifieke aandacht te geven, maken we gebruik van de methodiek uit het boek ‘Kracht van meiden’. Deze methodiek is met wetenschappelijk, praktijkgericht onderzoek onderbouwd en ontstaan in samenwerking met meidenwerkers, docenten, studenten en wetenschappers. Maar het bevat niet alleen theorie, het geeft juist praktische handvatten om ons werk te doen.”

‘Echt investeren in meidenwerk’

Preventieve rol op school

Ook op scholen is Just Be actief, met Just Be@school. Sindsdien zijn er veel meiden in beeld. Jongerenwerker Leila schetst waar ze zoal tegenaan lopen: “We krijgen te maken met vechtpartijen, spijbelen en pesten. Hierin hebben wij een signalerende en preventieve rol. We krijgen van de zorgcoördinator terug dat dit werkt. Het zou mooi zijn als we dit landelijk kunnen uitrollen. Achter de schermen wordt bekeken of dit kan. In de ideale situatie landt het concept bij R-Newt en zorgen zij voor landelijke dekking. De inzet voor meidenwerk is nu vooral ‘uurtjeswerk’. Het is nog niet zo gewoon als bepaalde andere elementen van het jongerenwerk. Ik zou graag meer groepen op meer locaties hebben, zodat we écht kunnen investeren in meidenwerk.”

Meer info?

Kijk op r-newt.nl of volg ons op Instagram: @rnewt.dordrecht.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear