Hoe kan ik een melding doen?

Omdat Stichting iDb voor iedereen toegankelijk wil zijn, kunnen meldingen over ervaren of gesignaleerde discriminatie op verschillende manieren worden gedaan. Meldingen kunnen worden gedaan via:

Stichting iDb werkt volgens eisen die wettelijk zijn vastgelegd en gaat vertrouwelijk om met gegevens van melders.

Wat gebeurt er na de melding?

De klachtbehandelaars nemen binnen 2 werkdagen contact op met de melder om een beeld te krijgen van de situatie.

Dit kan telefonisch, per mail of in een persoonlijk gesprek. Tijdens of na dit contact wordt met de melder gesproken over welke vervolgstappen nodig zijn en over wat men van Stichting iDb mag verwachten. Er worden geen stappen ondernomen zonder toestemming van de melder.

Waarom is melden belangrijk?

Voor Leidenaren die discriminatie ervaren kan het melden belangrijk zijn omdat men bij Stichting iDb een luisterend oor vindt, informatie en advies krijgt over hoe het beste kan worden gehandeld en omdat men kan rekenen op ondersteuning om de zaak goed te onderbouwen. Dit kan nodig zijn bij het hoor en wederhoor dat bij de klacht­behandeling wordt toegepast en bij situaties waarbij bemiddeling kan helpen om het probleem op te lossen.

Stichting iDb kan helpen bij het doen van aangifte van discriminatie bij de politie en ondersteunt bij zaken die ter beoordeling worden voorgelegd aan het College voor de Rechten van de Mens.

Het melden van discriminatie is ook belangrijk omdat Stichting iDb signalen en trends kan halen uit de binnengekomen meldingen. De signalen en trends kunnen worden gebruikt om voorstellen te doen voor een gerichte aanpak van discriminatie en sociale uitsluiting in de stad. Ervaringen en verhalen van personen die discriminatie melden kunnen belangrijk zijn voor hen maar ook voor anderen die ver­gelijk­bare situaties meemaken en voor de stad.

  • Stichting iDb voert de wettelijke ­taken op het gebied van discriminatie uit voor 26 gemeenten in de regio’s Haaglanden en Hollands Midden. Inwoners van ­Leiden die discriminatie ervaren of signaleren kunnen dit melden bij ons. Zij kunnen ­rekenen op een goede opvang, bruikbare informatie, advies en ondersteuning.
  • Stichting iDb is ook actief op het gebied van voorlichting en preventie. Er wordt nauw samengewerkt met belangenorganisaties, scholen, welzijnsinstellingen en anderen die zich inzetten voor een open, veilige en inclusieve stad waar een duidelijke streep wordt getrokken tegen discriminatie en ruimte is voor verschillen.
  • Wij organiseren voorlichtingsbijeenkomsten, verzorgen gastlessen op scholen, geven advies aan lokale partners die discriminatie willen aanpakken en ontwikkelen projecten en programma’s die aanspreken en anderen stimuleren om mee te doen. Op het platform Leideninclusief.nl vind je ook interesante informatie over wat er in Leiden gebeurt op het gebied van non-discriminatie en inclusie.

MEER INFORMATIE?

Bezoek onze website stichtingidb.nl of bel 070 302 86 86

_BT Clear