Jeugdgezondheidszorg voor zwangeren

De Jeugdgezondheidszorg (JGZ) ken je vast als je een kindje hebt. Van het consultatiebureau, de inentingen of de gehoorscreening? Of van de jeugdverpleegkundige op school. Wist je dat je al tijdens de zwangerschap terecht kunt bij de JGZ? Omdat er nu zoveel bekend is over het belang van de eerste 1000 dagen, is er steeds meer zorg en aandacht tijdens de zwangerschap. Onder andere bij de JGZ.


_BT Clear

Kinkhoest vaccinatie

Zwangeren kunnen vanaf de 22ste week van de zwangerschap een prik halen, waardoor hun baby beschermd wordt tegen kinkhoest. Kinkhoest is een vervelende en mogelijk gevaarlijke ziekte voor jonge baby’s, waar ze pas met acht weken een prik voor kunnen krijgen. Maar door de prik aan de aanstaande moeder te geven, zijn baby’s al vanaf hun geboorte beschermd.

Workshop ‘Ouderschap en Hechting met je baby’

Binnen het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) verzorgt de JGZ de workshop ‘Ouderschap en Hechting met je baby’ voor zwangeren en hun partner. Hier leren aanstaande ouders over wat er verandert als ze ouders worden en hoe belangrijk het contact met hun baby is.

Prenataal huisbezoek

Sinds 1 juli 2022 kunnen aanstaande ouders een prenataal huisbezoek krijgen.Dit huisbezoek wordt gedaan door de jeugdverpleegkundige van de JGZ. Dit huisbezoek kan aangevraagd worden als er zorgen of vragen zijn waar de verloskundige of kraamzorg niet bij kan helpen.

Bijvoorbeeld als er financiële problemen zijn, of problemen met huisvesting. Misschien zijn er lichamelijke klachten en kwalen. Maar ook als er bijvoorbeeld ruzie in de familie is dan kan een aanstaande ouder vragen om een huisbezoek. Het maakt niet uit of het een eerste zwangerschap is of dat er al kinderen in het gezin zijn.

De jeugdverpleegkundige komt naar huis, of spreekt af op een plek waar de zwangere haar wil ontmoeten. Natuurlijk kunnen op verzoek van de zwangere ook andere personen bij het gesprek zijn. In het gesprek worden alle zorgen en vragen rustig besproken. De jeugdverpleegkundige luistert, stelt vragen en geeft informatie.

Samen denken de aanstaande ouder en de jeugdverpleegkundige na over mogelijke oplossingen en over wie of welke organisaties kunnen helpen. Dit komt in een zogenaamd ondersteuningsplan te staan. De uitvoering van dit plan gaat ervoor zorgen dat de baby (en de ouders) een goede start maken. Want de eerste 1000 dagen zijn echt belangrijk.

_BT Clear
_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear