In de gemeente leiden

‘Het Sociaal wijkteam Leiden heeft mijn leven weer op de rit gezet. Super!’

Cees (61) heeft jarenlang gevaren. Cees werkte in de visserij, koopvaardij en tenslotte bij een bergingsbedrijf. Door plotseling overlijden van zijn vriendin stond Cees feitelijk op straat en had hij niks meer. Cees was het overzicht kwijt en zocht steun. In 2020 kreeg Cees de tip van de gemeente om zich aan te melden bij Sociaal wijkteam Leiden (SWT).

_BT Clear

Ik was als jongen een donderstraal! Ik moest van mijn moeder mijn school afmaken. Ik begon op de technische school. Hier ben ik na één jaar vanaf getrapt! Ik vervolgde mijn weg en ging naar de visserijschool in Katwijk. En ook dit één jaar. Hoe dat komt? Mijn kameraden voeren door de week op zee en verdienden hier veel geld mee, en ik? Ik had vijf gulden… snel naar zee om ook veel geld te verdienen!

Na veel omwegen ben ik uiteindelijk bij een bergingsbedrijf terechtgekomen. Alle papieren gehaald, alles geleerd en de hele wereld gezien. Ik had in die tijd een vriendin in Leiden. Als ik niet op zee was woonde ik bij haar en later met ons dochtertje. In die tijd heb ik ook een boot gekocht. Als zeeman ben ik nu eenmaal graag op het water.

Mijn vriendin kwam plotseling te overlijden. Daarna nog even een andere vriendin gehad, maar dit werkte niet. Ik ben geen gemakkelijk mens om mee samen te wonen en ik ben graag op mijzelf. Dit heeft wellicht ook met mijn posttraumatische stressstoornis (PTSS) te maken. Ik heb als zeeman nooit een eigen plek gehad, maar nu stond ik door omstandigheden op straat.

Door mijn PTSS kan ik onverwachtse zaken niet aan. Ik raak het overzicht kwijt, raak in paniek met alle gevolgen van dien. Ik was de weg kwijt en door mijn PTSS was ik niet meer in staat te werken en ben ik afgekeurd. Na het overlijden van mijn vriendin was ik gedwongen om een appartement te huren boven een bedrijfspand, dit was illegaal maar ik kon nergens anders heen. Ik kon ergens een postadres regelen want anders was mijn uitkering gestopt.

Via de gemeente kwam ik in contact met het SWT. In het begin was er weinig vertrouwen van mijn kant, maar dit is nu volstrekt anders. Het SWT heeft mijn leven op de rit gezet, het is super! Zonder het SWT had ik het niet gered. Zo heeft SWT mij ondersteund om te reageren op sociale huurwoningen. En heb ik veel hulp gekregen bij de inrichting van mijn flat.

Hoe gaat het nu?

Het gaat nu prima! Wat mij vooral veel rust geeft is dat ik hier niet uitgezet kan worden en ik zie mijn dochter weer regelmatig. Ik rook heerlijk mijn sigaretje op mijn balkon en als het mooi weer is ga ik varen met mijn bootje. Daarnaast krijg ik nog steeds ondersteuning van het SWT en samen lossen we alles op!

Medewerkers SWT aan het woord

Brenda: In het begin ging het slecht met Cees. Nu Cees verhuisd is gaat het steeds beter en zien we elkaar nog maar een keer per maand. We zijn nu bezig met zijn budget om te kijken hoe hij dit handig kan invullen.

Youri: Wij zien een heel andere Cees. Vanaf het moment dat hij in deze flat kwam wonen begon hij direct met opknappen, schilderen en vloeren leggen en door weer iets op te pakken kwam hij tot rust.

_BT Clear

www.swtleiden.nl of bel 14071 voor meer informatie

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear