Jeugdteams Leidse regio

Wij zijn Marloes Colombijn en Esther Barendrecht, sociaal makelaars van de Jeugdteams Leidse regio. Als sociaal makelaar maken wij de verbinding tussen welzijn, preventie en de jeugdhulp. Meerdere organisaties bieden jeugdhulp en jeugdzorg op verschillende manieren. Door in kaart te brengen wat er allemaal is in de Leidse regio kunnen we kinderen en jongeren naar de juiste plek verwijzen en krijgen zij de juiste hulp.


_BT Clear

Als sociaal makelaars proberen we de zorg die nodig is zo eenvoudig mogelijk te maken. En daar waar het mogelijk is, maken we groepen zodat kinderen en jongeren ook van elkaar kunnen leren en zien dat ze niet alleen zijn.

Voorbeelden uit de praktijk

Er komen bij het jeugdteam regelmatig vragen binnen voor hulp bij faalangst. Nu wordt dit 1-op-1 opgepakt door een jeugdteammedewerker in een coachingstraject. Maar hoe fijn is het om als kind te zien dat je niet de enige bent? Dat de gevoelens die je hebt bij meer kinderen voorkomen en om uit te wisselen hoe ze hiermee omgaan? Daarom zijn wij als sociaal makelaars op zoek gegaan naar mogelijkheden voor groepsaanbod. Wat is er al op dit gebied? En als het er niet is; kunnen wij dit dan gaan organiseren in samenwerking met een partij die dit wil gaan uitvoeren.

Nog een praktijkvoorbeeld: een meisje van 14 jaar is aangemeld bij het jeugdteam. Zij wordt erg gepest en heeft hierdoor somberheidsklachten gekregen. Haar ouders merken dat zij zich steeds meer terugtrekt en maken zich zorgen. Thuis heeft zij een broertje met een beperking waar veel aandacht van haar ouders naartoe gaat. Het is onrustig thuis en echt tijd voor leuke dingen buiten de deur is er niet. Het jeugdteam vraagt de sociaal makelaar mee te denken hoe ze dit meisje kunnen helpen. Uiteindelijk wordt er in overleg met de ouders en dit meisje geen hulpverlening ingezet maar andere soorten laagdrempelige ondersteuning. Er wordt vooral gewerkt aan haar zelfvertrouwen, weerbaarheid en het vergroten van haar sociaal netwerk.

Hierdoor worden haar somberheidsklachten steeds minder en uiteindelijk verdwijnen ze zelfs. Het blijkt door te werken in alles en zelfs het pesten houdt op.

Dit is een mooi voorbeeld van hoe kinderen met tijdelijke lichte ondersteuning na verloop van tijd op eigen kracht weer verder kunnen. Want dat is het doel van de jeugdteams: tijdelijk samen met kinderen en hun ouders optrekken bij hun opvoed- en opgroeivragen zodat kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen.

_BT Clear
_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear