De eerste duizend dagen

In de eerste 1000 dagen van het leven, vanaf de bevruchting tot de tweede verjaardag, worden we gevormd tot wie we zijn. Invloeden in deze periode zijn bepalend voor de rest van het leven. Op geen enkel ander moment groeit een mens zó hard als in deze periode.


_BT Clear

Waarom is een goede, gezonde start zo belangrijk?

Tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap worden alle organen gevormd. Juist vanwege die razendsnelle ontwikkeling is het van groot belang dat die eerste periode ‘goed’ is. We kunnen een hart of brein immers niet opnieuw aanleggen. Ieder kind krijgt maar één kans op een gezonde kansrijke start.

Wat kunnen ouders zelf doen om hun kind de beste start te geven?

Roken en het drinken van alcohol leidt tot vroeggeboorte en kleinere kinderen. Daarom is stoppen met alcohol en sigaretten van groot belang. Minder bekend is de invloed van stress bij de (aanstaande) moeder op het kind. Bij aanhoudende stress geeft de placenta stresshormonen door aan het ongeboren kind. Dit zorgt ervoor dat het kind later heftiger op stress zal reageren. Probeer stress zoveel mogelijk te vermijden. Gezonde voeding en het gebruik van foliumzuur hebben ook een positieve invloed op de ontwikkeling van het kind.

Wanneer je als ouder goed reageert op signalen die je baby geeft en begrijpt wat hij/zij nodig heeft
– troost, eten, een schone luier – hecht het kind zich veilig. Gebeurt dat onvoldoende, kan dat later leiden tot gedragsproblemen, minder zelfvertrouwen of het moeite hebben om vriendjes te maken.

Het is enorm belangrijk om tegen je baby te praten, ook al denk je dat hij/zij het niet begrijpt. Taal is onmisbaar om uit te kunnen leggen wat je nodig hebt in je leven.

Vertrouw als (aanstaande) ouder op je intuïtie. Je kind een kansrijke start bieden gaat niet over ingewikkelde dingen. Het zijn vaak dingen die je van nature al doet.

Kortom: volg je oudergevoel. Informeer jezelf én vraag hulp als je dat nodig hebt. Hulp van familie of vrienden óf klop aan bij het CJG. Dat kan ook al tijdens de zwangerschap. Weet dat kinderen veerkrachtig genoeg zijn om hobbels in hun weg te overwinnen.

Tips

  • Start samen met je partner al vóór de bevruchting met een gezonde leefstijl.
  • Wees je bewust van het belang van veilige hechting. Ontdek wat je kind nodig heeft, praat veel met je baby en houd zoveel mogelijk die gezonde leefstijl vast.
  • Vertrouw op jouw moeder- of vadergevoel.
  • Wees lief voor jezelf, want een gezonde en gelukkige ouder is goud waard!
  • Weet dat je voor kleine én grote vragen terecht kan bij het CJG Leiden.
  • Boekentip: Gelijk Goed Beginnen van Tessa Roseboom.

Meer informatie: www.cjgleiden.nl

_BT Clear
_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear