Trots vertellen de Krimpense Michelle, Jasper en Steef over hun prestatie. Alle drie hebben ze meegedaan aan het project ‘MEE op weg’. Dit project maakt het voor ­kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking mogelijk om zelfstandig te leren reizen met het openbaar vervoer of de fiets. In 2013 is MEE gestart met het project in Rotterdam. Dit was zo’n succes dat er een uitbreiding kwam in Krimpen aan den IJssel. In 2014 hebben negen jongeren en ­scholieren uit Krimpen aan den IJssel aan dit project meegedaan. Na een ­intakegesprek en de kennismaking met de begeleider van MEE (‘maatje’) zijn de jongeren aan hun reis begonnen. Samen met hun maatje en/of hun ouders voerden zij tien weken lang een keer per week de afgesproken reis uit. Met succes. Alle deel­nemers reizen nu ­zelfstandig met het openbaar vervoer. Zo ook Michelle, Jasper en Steef. Zij hebben alle drie hun certificaat op zak. Hoe is het hen vergaan?

Uitdaging

Eind september begon Michelle (12) aan haar uitdaging. Samen met maatje Jill, een student SPW. “Ik oefende iedere donderdagmiddag met Jill om met de bus en metro van mijn school in Ommoord naar huis te gaan. In totaal mocht ik tien keer oefenen, maar na vier keer kon ik het al alleen. Wel bleef Jill achter me aan lopen om me te helpen als dat nodig was. Ook heb ik een ‘bustelefoon’. Deze telefoon gebruik ik als er wat onverwachts gebeurt. Dan kan ik naar school of mijn oma bellen om te vragen wat ik moet doen.” Nadat ze haar certificaat had gehaald, had Michelle de smaak te pakken om zelfstandig te reizen. Ze legt verschillende ritten af met het openbaar vervoer en de fiets. Zo fietst ­Michelle nu ook zelf naar het huis van haar moeder in een ander deel van Krimpen aan den IJssel. Ze heeft nog wel samen met haar oma ­geoefend. “De ene keer fietste ik voor oma uit om haar de weg te wijzen. Maar ik kan het ook helemaal alleen. Ik vind het leuk dat ik nu zelf ergens naar toe kan gaan. Wel neem ik dan voor de zekerheid mijn bustelefoon mee. Ik zou ook nog een keer graag met de trein naar Amsterdam willen.”

“Het was heel gezellig”

Jasper (15) ging voorheen met het leerlingenvervoer naar school. Maar omdat hij ‘te oud’ werd, hadden zijn ouders hem hiervoor afgemeld. Hij zou samen met zijn vriend Steef op de fiets naar school gaan. Dat plan viel in duigen toen de locatie van de school werd verplaatst. Voortaan moesten Jasper en Steef naar school in Overschie. Dat is niet aan te fietsen, dus was het openbaar vervoer de enige optie. Maar hoe moesten ze daar zelf komen? ‘MEE op weg’ bood een uitkomst. “In de zomervakantie heb ik met mijn moeder alvast de reis geoefend. Van september tot en met november oefende ik samen met mijn maatje Lis iedere maandagmiddag hoe ik van mijn school naar huis moest reizen. Ik vond het in het begin moeilijk om de weg te onthouden en op te letten wanneer ik uit de bus of metro moest. Ook was ik snel afgeleid. Na 2 of 3 keer wist ik bijna alles, maar na de 4e keer wist ik het echt.” Maar eigenlijk was Jasper niet alleen. “Omdat Steef en ik in dezelfde klas zitten en allebei uit Krimpen komen, moeten we dezelfde metro nemen. Alleen vanaf Capelsebrug naar huis neem ik bus 98 en Steef bus 97.”

‘MEE op weg’ bood een uitkomst

Zelfvertrouwen

Nog steeds reist Steef (15) samen met vriend en klasgenoot Jasper met het openbaar vervoer van huis naar school en terug. Voordat Steef aan ‘MEE op weg’ begon, heeft hij wel eens in de bus en metro gezeten. Maar nooit alleen. Voor de start van het project heeft Steef met zijn moeder in de zomervakantie alvast ­bekeken hoe de reis zou zijn naar de school in Overschie. Welke bus moet ik nemen? En welke metro op Capelsebrug? Bij welke halte moet ik er uit? Het zijn allemaal vragen die Steef had. Door ‘MEE op weg’ is Steef zelfverzekerder geworden. “Van mijn maatje Chantal leerde ik waar ik allemaal op moest letten. Chantal vertelde me wat ik moest doen bij een storing, als ik te vroeg uitgestapt was, als ik verkeerd was gegaan of als de bus niet kwam. Ik weet nu ook dat het helemaal niet erg is om aan iemand, bijvoorbeeld een medewerker van de RET, te vragen waar ik heen moet. Nu blijf ik rustiger bij de onverwachte gebeurtenissen dan vroeger. Ik weet nu wat ik moet doen. Ook vond het heel gezellig om samen met Jasper en zijn maatje te reizen. Om te vieren dat we ons certificaat gehaald hadden, zijn we met zijn vieren gaan eten en bowlen.” Volgend schooljaar gaat Steef een Mbo-opleiding volgen. Vol zelfvertrouwen gaat hij dan met het openbaar vervoer op pad.

Ook meedoen aan ‘MEE op weg’?

Na het succes in 2013 en 2014 krijgt ‘MEE op weg’ een vervolg in 2015. Hierdoor kunnen nog meer mensen met een beperking zelfstandig leren reizen. Maar dit jaar geldt dit niet alleen voor jongeren en scholieren. Ook volwassenen kunnen zich aanmelden. Op deze manier zijn zij niet meer afhankelijk van een taxi of speciaal vervoer om naar bijvoorbeeld de dagbesteding, het werk, naar school of naar het winkelcentrum te gaan.

Meer informatie over de cursus staat op www.meerotterdamrijnmond.nl.
Ook begeleiders, mantelzorgers en vrijwilligers die betrokken zijn bij iemand met een beperking die zelfstandig wil leren reizen, kunnen een aanmelding doen of contact opnemen met MEE voor meer informatie.
MEE is bereikbaar via 010 282 11 11 of [email protected].

Kracht van Krimpen