Op 9 december 2014 ontving Simone Missaar samen met Henk de Koster het Krimpens Kompliment! 2014. Volgens wethouder Marco Oosterwijk verdienen ze deze prijs omdat “deze vrijwilligers van MEE Rotterdam Rijnmond zich op een bijzondere manier inzetten voor de Krimpense samenleving. Simone en Henk geven voorlichting over het hebben van een verstandelijke beperking. Het is heel mooi dat zij hun ­persoonlijke verhaal en ervaringen delen. Zij helpen op deze manier andere mensen met een beperking om vanuit ‘eigen kracht’ mee te blijven doen. Zo zijn ze beiden een voorbeeld voor anderen.” Simone Missaar vertelt haar verhaal ook aan de redactie van deze krant

Begrip

Simone: “Ik heb een licht verstandelijke ­beperking. Dat zie je niet direct, maar je merkt het wel. Moeilijke woorden zijn voor mij lastig. Ook heb ik moeite met rekenen. En eigenlijk bestaat het hele leven uit ­rekenen.” Als voorbeeld noemt Simone het zetten van een wekker. “Als je moet werken en je moet er om 8.00 uur zijn. Dan moet je uitrekenen hoeveel tijd je nodig hebt ­’s ochtends en dus hoe laat je de wekker moet zetten. Ik vind dat moeilijk om in te schatten.” Niet iedereen begrijpt dat altijd. Door haar persoonlijke verhaal te vertellen, probeert Simone begrip te krijgen. “Met het vrijwilligerswerk dat ik doe, wil ik graag dat er meer aandacht is voor mensen zoals ik. Ik vind het belangrijk dat je gewaardeerd wordt, ook al heb je een verstandelijke beperking. Ik heb nu eenmaal iets meer tijd nodig om iets te ­snappen.”

Voorlichting

Samen met MEE Rotterdam Rijnmond geeft Simone voorlichting over het hebben van een verstandelijke beperking. Met een certificaat van de cursus lesgeven op zak, staat ze al sinds 2006 voor groepen mensen in diverse ­organisaties. “Ik geef les op verschillende scholen, zoals het Albeda en Hogeschool Rotterdam. Naast scholen ga ik ook naar gemeenten en bijvoorbeeld het Leger des Heils. In het begin vond ik het eng om te doen. Het wordt steeds makkelijker. De mensen zijn geïnteresseerd en soms herkennen ze (delen van) mijn verhaal.”

Het verhaal van Simone

De les van de medewerker van Stichting MEE, Simone en een andere persoon met een verstandelijke beperking duurt 1,5 uur. Daarin passeren allerlei verschillende onderwerpen de revue, legt Simone uit. De oorzaak van de beperking, school, wonen, boodschappen doen en koken, werk, hobby’s en reizen… het wordt allemaal besproken.

Naast haar werk voor MEE is Simone ook al 26 jaar actief in Crimpenersteijn. “Vier dagen per week verzorg ik het ontbijt van de bewoners, schud ik hun bedden op en doe ik de afwas. Ook schenk ik voor hen koffie en thee in en maak dan een praatje.” Simone woont op zichzelf in een appartement in Krimpen. “Twee keer per week komt een begeleider bij mij thuis langs.

Mijn woonbegeleider maakt een praatje met me, helpt me met de post of bij het maken van beslissingen en doet een (schoonmaak)klusje samen met mij. Ik doe zelf boodschappen, maar dat is soms wel lastig want het wisselgeld wordt soms te snel teruggegeven. Zo snel kan ik niet hoofdrekenen. Gelukkig kan ik nu op veel kassa’s zien hoeveel geld ik terug moet krijgen.” Met veel enthousiasme zegt Simone dat ze dit jaar ook op vakantie gaat. “Met een speciale reisorganisatie ga ik twee weken naar Turkije op vakantie. Ik heb er heel veel zin in!”

Tips

De voorlichting eindigt Simone met een paar tips over de omgang met mensen die een (licht) verstandelijke beperking hebben. “Ga om met een ander zoals je ook zelf behandeld wilt worden. Wacht even tot we klaar zijn met praten, heb geduld. Geef eenvoudige informatie (gebruik makkelijke woorden, maar niet kinderachtig) en geef duidelijkheid. Laat hen zelf beslissingen nemen en beslis niet voor hen.”

Kracht van Krimpen