De Veluwe wordt bevrijd

Nadat de geallieerden in Duitsland de Rijn over waren gestoken, gingen de Canadese troepen in hoog tempo noordwaarts. Op 11 april staken ze bij Gorssel de IJssel over en op 17 april veroverden ze Apeldoorn. Ten noordoosten van Arnhem werd tegelijkertijd de IJssel ook overgestoken door Canadese troepen, versterkt met Britse eenheden. Vanuit deze twee oversteekplaatsen werd vervolgens de Veluwe bevrijd en vervolgens doorgestoten naar het westen van het land. Ten noorden en westen van Apeldoorn was nog een operatie gepland. Deze kwam echter niet goed van de grond. Dit leidde onder meer tot een drama bij een brug in Heerde, waar een groep verzetsmensen de brug probeerde te controleren. Omdat de geplande landingen van Canadezen niet volgden en er onverwacht veel Duitsers in de omgeving waren, ging het mis. Het verzet kreeg geen steun van de geallieerde troepen en moest zich ten koste van een aantal doden en gewonden terugtrekken.

Het noorden van de Veluwe was in eerste instantie niet echt van belang, de troepen verkenden de noordelijke flank wel, maar kwamen die dag niet verder dan iets ten noorden van Vaassen. Het primaire doel was de Duitsers de mogelijkheid te ontnemen zich te hergroeperen en daarom stootten de troepen door richting Nijkerk en Harderwijk. Op de 19e april kreeg het Canadese 2e LAA-regiment, samen met een Engelse verkenningseenheid, de 49th recce ‘Polar Bears’, de opdracht vanuit Beekbergen de dorpenweg van Apeldoorn naar Zwolle

CANADESE
OFFERS

De Canadezen hadden nog maar net voet op Veluwse bodem gezet of er was al veel bloed vergoten. De Canadese troepen verloren tussen Gorssel en Apeldoorn 506 mannen aan doden, gewonden en vermisten. Ook de verovering van de rest van de Veluwe ging niet zonder slag of stoot. Onder de dekking van de bossen konden de Duitsers gemakkelijk hinderlagen voor de oprukkende troepen leggen. W.E.

OPBOUW VAN HET CANADESE LEGER

Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog was het Canadese leger klein. De landmacht bestond uit ongeveer 5000 militairen. Daarnaast waren er ongeveer 50.000 reservisten. Dat weerhield de Canadezen niet om op 10 september 1939 de Duitsers de oorlog te verklaren. Uiteindelijk brachten ze, ondanks zeer slechte economische omstandigheden, meer dan een half miljoen militairen onder de wapenen. Wij danken onze vrijheid mede aan hen! W.E.