Gemeenteraadsverkiezingen 14, 15 en 16 maart 2022 - Gemeente Gorinchem


_BT Clear

Gorcum Actief
lijst 9

_BT Clear

Het lijsttrekkers-duo Björn Bahlmann en Everdien Hamann van Gorcum Actief, Lijst 9

_BT Clear

Geen windturbines, wel alternatieven

Stel je voor: Windpark Gorinchem. De Allermooiste Vestingstad van Nederland nota bene en ook nog Unesco Werelderfgoed vanwege de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het grondgebied van onze stad is bovendien veel te klein voor deze mega-windturbines. De schade voor gezondheid en natuur zullen immens zijn. Ons bedrijfsleven is boos. Dit gaat banen kosten. Wij hebben natuurlijk hele andere plannen voor de energietransitie. Andere dan waarvoor de gemeente nu kiest.

_BT Clear

Doorzettingsvermogen

De lijsttrekkers Björn Bahlmann en Everdien Hamann van Gorcum Actief staan op het bruggetje bij de Dalempoort, de toegang naar het natuurgebied De Woelse Waard.

standpunten

  • Betaalbare woningen voor starters en ouderen realiseren. Bedrijfspanden transformeren naar woonruimte en wonen boven winkels.
  • Ontwikkeling Randweg-Noord als Oost-Westverbinding. Goede ontsluiting van de Lingewijk koppelen aan de nieuwbouw. Auto te gast op diverse routes in de binnenstad, de Haarsekaden en de Waaldijk.
  • Professionele zorg upgraden en mantelzorgers ontlasten. Vergrijzing is niet alleen een probleem voor de zorg, maar een maatschappelijk probleem dat brede aanpak vereist. Elke wijk een wijkcoördinator. Oprichting ‘Buddy-Academy’ voor inzet wijkbuddy’s.
  • Binnenstad verdient een opknapbeurt: schoon, heel en veilig. Winkelhart wordt Warenhuis Gorinchem. Grachten en watergangen upgraden. Waterspeelplein op de Kalkhaven.
  • Theaters in de binnenstad. Nieuwe Doelen mag weer open.
  • Een post-corona-programma voor jong en oud om sociale cohesie en netwerken te bevorderen.

“Wist je dat wij acht jaar geleden dit natuurgebied ook hebben gered van een overnachtingshaven voor de scheepvaart? Nu is het een beschermd broedgebied voor weidevogels. Binnenkort wordt er een laarzenpad langs de rivier opengesteld. Leuk hè! Met veel inzet en doorzettingsvermogen kan het wel lukken om natuurgebieden te redden.”

On hold

Everdien Hamann doelt op natuurgebied De Avelingen. Het plan van de gemeente is om op De Avelingen, zowel het bedrijventerrein als het natuurgebied, 8 à 12 mega-windturbines te plaatsen. Een zoveelste voorstel van Gorcum Actief om deze pilot van de Rijksoverheid ‘on hold’ te zetten tot nieuwe wet- en regelgeving omtrent windenergie is vastgesteld, werd in december nog door de gemeenteraad afgewezen.

Alternatieven

“We kunnen onze energie veel beter besteden aan alternatieven”, weet Björn Bahlmann. “Om te beginnen door te besparen; woningen en bedrijfspanden isoleren. Zonnepanelen op bestaande en nieuwe daken. Inzetten op energieneutraal ondernemen. Innovatieve duurzame projecten ondersteunen. Samen met de inwoners energiecoöperaties opzetten die zonnepanelen exploiteren op daken van overheidsgebouwen en bedrijfspanden.

In deze gebouwen kan de opgewekte energie meteen gebruikt worden, zodat overbelasting van het elektriciteitsnetwerk wordt voorkomen. Gebruik van bestaand gasleidingnetwerk voor waterstofdoeleinden voor particulieren industrieel gebruik. Meer groene daken voor de opvang van hemelwater en het isoleren van woningen. Er zijn zoveel mogelijkheden.”

Uitdagingen

Het tweetal schiet in de lach. De energietransitie is inderdaad een immense opgave. En er zijn nog zo veel meer grote uitdagingen waar de gemeente voor staat. De woningcrisis vraagt om een snelle aanpak. “Zowel bij starters als ouderen bestaat een grote behoefte aan betaalbare woningen. Ouderen willen wel verhuizen, als er maar een goed aanbod is. Daarover moeten goede prestatie-afspraken worden gemaakt met bijvoorbeeld Poort6. Als dat lukt dan kan ook weer enige vorm van doorstroming op de woningmarkt op gang komen. Met de nieuwbouwplannen op de Arkelsedijk en later de Schelluinsestraat kunnen veel woningen worden gerealiseerd. En bedrijfspanden transformeren naar wonen en ‘wonen boven winkels’, ook daar zijn mogelijkheden.”

Björn Bahlmann en Everdien Hamann praten nog een tijdje door over bereikbaarheid, zorg, cultuur, sport, veiligheid en nog veel meer. Het verkiezingsprogramma van Gorcum Actief is uitgebreid en compleet. Gaat dat zien! Stem Gorcum Actief, Lijst 9.

_BT Clear
_BT Clear