Gemeenteraadsverkiezingen 14, 15 en 16 maart 2022 - Gemeente Gorinchem


_BT Clear

SP
lijst 7

_BT Clear

Staand: Ariën van Houwelingen en Eva Dansen Zittend: Dieuwertje Stevens

_BT Clear

Strijd mee, stem SP!

Op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen zuchten we jarenlang onder corona met terugkerend dichte scholen, winkels, terrassen en vrienden op afstand. De regering - ook terugkerend - twijfelt over de aanpak en oplossingen. De wooncrisis wordt steeds erger: jonge mensen wonen noodgedwongen bij hun ouders en niemand durft weg uit een goedkope huurwoning, waar er steeds minder van zijn. De rijken worden steeds rijker en de armen krijgen het niet beter. De tegenstellingen tussen mensen worden steeds groter en het begrip voor elkaar steeds minder. De wereld is vol vluchtelingen die ook - weer - opgevangen worden in Gorinchem. 

_BT Clear

standpunten

  • Betaalbaar wonen is voor iedereen belangrijk: we willen een eerlijke verhouding tussen huurwoningen en koopwoningen.
  • Niemand hoeft in armoede te leven. Kinderarmoede moet bestreden worden.
  • Wij geloven in klimaatrechtvaardigheid en we vechten tegen energiearmoede. 
  • Zorg moet bereikbaar, vindbaar en toegankelijk zijn voor iedereen.
  • Cultuur is van en voor iedereen. We willen de bibliotheek in stand houden en investeren in cultuur.
  • Elke wijk moet voorzieningen hebben, zoals een geldautomaat, openbaar vervoer en ontmoetingsplaatsen.
  • Het openbaar vervoer moet bereikbaar en toegankelijk zijn. Er komt een verbinding met het station en het stadhuis voor iedereen. 
  • We willen eerlijk parkeren en veiliger verkeer.
  • Eerlijke en respectvolle behandeling van mensen met een uitkering. 
  • De financiën in Gorinchem zijn op orde en eerlijk verdeeld. Iedereen krijgt gelijke kansen.

Als SP staan wij voor Menselijke waardigheid, Gelijkwaardigheid en Solidariteit

Iedereen in Gorinchem is belangrijk voor de SP, maar sommige groepen verdienen meer aandacht. Zoals mensen met een smalle beurs, die elke vorm van ondersteuning nodig hebben die zij kunnen krijgen. Tot deze groep behoren helaas ook veel ouderen in Gorinchem. Het groeiende aantal ouderen dat in het eigen huis blijft wonen, heeft behoefte aan passende en betaalbare voorzieningen. Ook gehandicapten en chronisch zieken hebben het zwaar te verduren, omdat zij door stapeling van bezuinigingen onevenredig zwaar in hun portemonnee getroffen worden. Natuurlijk blijft onze aandacht ook gericht op jongeren die niet alleen lijden onder corona-eenzaamheid, maar ook onevenredig zwaar lijden onder de wooncrisis en studieschulden.

Wonen is volgens de SP voor iedereen heel belangrijk

Een huis, een dak boven je hoofd, dat hebben we allemaal nodig. En vooral een betaalbaar huis. Op dit moment zijn er vrijwel geen betaalbare huizen te vinden. Ouderen blijven noodgedwongen in hun (te grote) woning, omdat het alternatief vaak veel te duur is. Jongeren blijven noodgedwongen inwonen bij hun ouders, omdat betaalbare huurwoningen niet te vinden zijn en koopwoningen niet betaalbaar zijn.

Poort6 bouwt (ook noodgedwongen) dure huurwoningen die iemand met een smalle beurs niet kan betalen – en uit een betaalbare sociale huurwoning vertrekt niemand. De SP vindt dat Poort6 weer moet gaan bouwen en renoveren voor de mensen die afhankelijk zijn van corporatiewoningen. Wij vinden ook dat de gemeente zoveel mogelijk moet doen om de corporatie hiertoe te bewegen en haar daarbij moet ondersteunen.

De SP streeft naar een beter klimaat en een beter milieu voor iedereen

We zien dat klimaatonrechtvaardigheid en energiearmoede een groeiend probleem is. Veel mensen met een laag inkomen moeten kiezen tussen een warme maaltijd of een warm huis. Het is noodzakelijk dat we minder fossiele brandstof gaan gebruiken, maar wat als je je geen nieuwe ketel of fornuis kunt veroorloven? De SP vindt dat we mensen moeten helpen bij deze grote veranderingen. De SP zal zich sterk blijven maken voor een beter milieu voor iedereen, maar niet voor roekeloze plannen met windmolens: wij stellen gezondheid en natuur voorop.

Spreekt ons verhaal u aan?
Strijd mee, stem SP! 

_BT Clear
_BT Clear