Gemeenteraadsverkiezingen 14, 15 en 16 maart 2022 - Gemeente Gorinchem


_BT Clear

Stempas kwijt of niet ontvangen?

U krijgt uw stempas uiterlijk 2 maart thuisgestuurd. Heeft u geen stempas ontvangen of bent u uw stempas kwijt? Vraag dan persoonlijk een vervangende stempas aan. U kunt een nieuwe stempas aanvragen tot uiterlijk vrijdag 11 maart 2022 17.00 uur.

Online vervangende stempas aanvragen

U vraagt het gemakkelijkst digitaal een vervangende stempas aan. Hiervoor heeft u een DigiD nodig.

Schriftelijk vervangende stempas aanvragen

U kunt ook schriftelijk een vervangende stempas aanvragen. Dit kunt u doen op het stadhuis. Maak hiervoor wel een afspraak. Dit kan via onze website www.gorinchem.nl/verkiezingen of door te bellen naar 14 183. U kunt ook een formulier aanvragen en dit inleveren of opsturen naar de gemeente.

‘Oude’ stempas weer gevonden

Vindt u alsnog uw ‘oude’ stempas terug, dan kunt u daarmee niet stemmen. Dat kan alleen met de nieuwe stempas. Neem bij het stemmen naast uw stempas ook een geldig identiteitsbewijs mee. U bent verplicht deze te tonen aan de voorzitter van het stembureau.

Tellen van de stemmen

Alle uitgebrachte stemmen van maandag 14 en dinsdag 15 maart worden woensdag 16 maart vanaf 8.30 uur geteld in het stadhuis. De stemmen die woensdag 16 maart zijn uitgebracht, worden na het sluiten van de stembussen op 16 maart vanaf 21.00 uur geteld in de stembureaus. De stemmen van het mobiele stembureau worden 16 maart vanaf 21.00 uur geteld in het stadhuis.

Vergaderingen Hoofdstembureau en Centraal Stembureau

Het Centraal Stembureau en Hoofdstembureau toetsen de voorbereidingen, het verloop en de uitslag van de verkiezingen aan de inhoud van de Kieswet.

Vaststellen stemming en uitslag verkiezingen

Op maandag 21 maart 2022 om 10.00 uur vindt een openbare zitting van het Hoofdstembureau plaats waarin de uitkomst van de stemming vastgesteld wordt. Deze zitting wordt direct gevolgd door een openbare zitting van het Centraal Stembureau tot vaststelling van de uitslag van de verkiezingen. De openbare zitting is te volgen via een livestream. Zodra de link naar de livestream bekend is, publiceren we deze op www.gorinchem.nl/verkiezingen.

Publicatie uitslag verkiezingen

De resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen in Gorinchem worden direct na de zitting ter kennisgeving gelegd bij de balie van het gemeentehuis en bekendgemaakt via de website van de gemeente.

Installatie nieuwe gemeenteraad

Woensdag 30 maart vindt tijdens een officiële feestelijke bijeenkomst in de raadszaal van het stadhuis de installatie plaats van de nieuwe gemeenteraad.

Benieuwd naar de uitslagen?
Volg de livestream op woensdag 16 maart!

Woensdag 16 maart worden na het sluiten van de stembussen alle stemmen geteld. Gedurende de avond druppelen dan langzaam alle uitslagen binnen. Vanuit het stadhuis wordt deze avond een online uitzending verzorgd. De uitzending is door alle inwoners te volgen. Lijsttrekkers van de politieke partijen geven hun reacties en de binnenkomende uitslagen worden getoond. Daarnaast krijgen inwoners sfeerreportages te zien die overdag gemaakt zijn in of bij de stembureaus. En komen geïnterviewde inwoners aan het woord. Via onze website, krant en social media kanalen wordt de link naar de online uitzending begin volgende week bekend gemaakt.

Op de hoogte blijven van het laatste verkiezingsnieuws? www.gorinchem.nl/­verkiezingen

Wilt u iemand anders voor u laten stemmen?

Kunt u zelf niet naar het stembureau? Bijvoorbeeld omdat u klachten heeft die passen bij het coronavirus of omdat u op de dag van de verkiezingen niet in uw gemeente bent? Dan kunt u iemand anders vragen om voor u te stemmen. Dit heet machtigen. U mag zelf kiezen wie u machtigt. De persoon die voor u stemt (de gemachtigde) moet:

  • kiesgerechtigd zijn;
  • in dezelfde gemeente als u wonen;
  • uw stem tegelijk met zijn eigen stem uitbrengen.

U kunt op 2 manieren iemand vragen om voor u te stemmen.

1. Iemand machtigen via uw stempas

  • U vult de achterkant van uw stempas in. Doe dit samen met degene die u wilt machtigen, dan weet u zeker dat u de juiste persoon machtigt.
  • Geef de gemachtigde uw stempas en een kopie van uw identiteitsbewijs mee. Dit mag ook een goed leesbare foto van uw identiteitsbewijs op een mobiele telefoon of tablet zijn.
  • De gemachtigde laat de kopie van uw identiteitsbewijs zien op het stembureau. De gemachtigde moet ook zijn eigen identiteitsbewijs laten zien.
  • De gemachtigde kan uw stem alleen tegelijk met zijn eigen stem uitbrengen. Een gemachtigde kan voor maximaal 2 andere personen stemmen.
  • Het geven van de machtiging kan tot en met de dag van de stemming zelf.

2. Iemand machtigen via een machtigingsformulier

U kunt ook een andere kiezer machtigen om voor u te stemmen via een machtigingsformulier. Dit heet een schriftelijke volmacht. Het aanvragen van een schriftelijke volmacht kan aan de balie of online. Dit kan tot uiterlijk vrijdag 11 maart 17.00 uur.

Volmacht aanvragen op het stadhuis

U vraagt een schriftelijke volmacht aan bij de balie op het stadhuis. Maak hiervoor wel een afspraak. Dit kan door te bellen naar 14 183 of via www.gorinchem.nl/verkiezingen.

  • U en de persoon die voor u gaat stemmen (de gemachtigde) vullen het formulier in.
  • De gemachtigde ontvangt een volmachtbewijs waarmee hij voor u kan stemmen. Als de gemeente het volmachtbewijs heeft goedgekeurd, kan het volmachtbewijs niet meer worden ingetrokken.
  • De gemachtigde neemt het schriftelijke volmachtbewijs mee naar het stembureau. U hoeft geen kopie van uw identiteitsbewijs mee te geven. De gemachtigde kan uw stem alleen tegelijk met zijn eigen stem uitbrengen.

Online volmacht aanvragen

U kunt ook online een volmacht aanvragen. Degene die voor u gaat stemmen (volmachtnemer) hoeft dan geen legitimatiebewijs van u (volmachtgever) te tonen. U kunt tot uiterlijk vrijdag 11 maart 2022 17.00 uur online een volmacht aanvragen.

_BT Clear