Gemeenteraadsverkiezingen 14, 15 en 16 maart 2022 - Gemeente Gorinchem


_BT Clear

VVD-GORINCHEM
lijst 3

_BT Clear

_BT Clear

Een leefbare stad om in te wonen en te werken

_BT Clear

Stem VVD-Gorinchem, dé lokaal liberale partij van Gorinchem

VVD-Gorinchem wil een stad waar inwoners met plezier wonen, werken en vrij zijn om hun eigen leven te leiden. Wij willen dat de gemeente naast haar inwoners en ondernemers staat. Een gemeente die de samenwerking zoekt en inspeelt op de initiatieven uit de stad.

standpunten

  • Duurzaam de wooncrisis aanpakken door ombouwen, verbouwen en nieuwbouwen. Leegstand ombouwen voor starters.
  • Bereikbaarheid: van knelpunt naar verbindingspunt. Fileprobleem aanpakken met een Rondweg Noord voor auto’s en fietsen.
  • De beste ideeën komen uit de stad, de gemeente faciliteert. VVD-Gorinchem geeft ruimte aan deze initiatieven.
  • De gemeenteschuld ligt ruim boven het landelijke gemiddelde. Elke euro die de gemeente uitgeeft, komt van onze inwoners. De lasten moeten omlaag en de hondenbelasting schaffen we af.
  • We zijn trots op ondernemend Gorinchem. Zij zorgen voor werkgelegenheid en een sterke lokale economie. VVD-Gorinchem stimuleert het vestigingsklimaat.
  • We investeren in duurzame energie, zonnepanelen en isolatie. Geen windturbines bij woonwijken, bedrijventerreinen en in natuurgebied Avelingen.
  • De Spoedeisende Hulppost is belangrijk voor de regio en moet blijven.

Een gemeente die in de eerste plaats een faciliterende rol neemt. VVD-Gorinchem is verbonden aan een landelijke partij, maar opereert volledig zelfstandig. We zijn daarin gelijk aan elke Gorinchemse lokale partij, maar hebben het voordeel van korte lijnen met onze buurgemeenten, provincie en Den Haag.

Van knelpunt naar verbindingspunt

De bereikbaarheid van onze stad is een hardnekkig probleem met zelfs in coronatijd files bij knooppunt Gorinchem. Voor een leefbare stad om in te wonen en te werken, is het belangrijk dat je je goed kan verplaatsen tussen A en B. Dus investeren we in veilige wegen voor auto’s, fietsen en het openbaar vervoer en gaan voor een Rondweg-Noord. Om in de toekomst goed te kunnen wonen en werken is een goede digitale bereikbaarheid cruciaal. Na herhaaldelijke oproepen vanuit VVD-Gorinchem is er eindelijk zicht op stadsbrede aanleg van glasvezel.

Wooncrisis duurzaam aanpakken

De wooncrisis is ook in Gorinchem goed merkbaar. Oplossingen zijn ombouwen, verbouwen en nieuwbouwen. Daarvoor maken we een goed stadsontwikkelingsplan en kijken naar het totaalplaatje, een integrale benadering van de hele stad. Bij het ontwikkelen van de Linge-oevers gaan we in gesprek met omwonenden en we zien kansen bij de Schelluinsestraat. We zien mogelijkheden in het ombouwen van bedrijfspanden en hebben aandacht voor groen. Daarbij letten we vooral op betaalbare woningen voor starters.

Financiën en rol gemeente

De schulden van onze gemeente liggen boven het landelijke gemiddelde. Dit was al zo vóór de coronacrisis. VVD-Gorinchem ziet graag een kleine gemeentelijke overheid die haar lasten laag houdt en haar inwoners en ondernemers de vrijheid geeft om zelf dingen te ondernemen en te organiseren. De beste initiatieven komen van inwoners en ondernemers zèlf en niet uit het stadhuis. Met verstandig beleid en lagere lasten kunnen we Gorinchem nog beter maken. Elke euro wordt immers door onze inwoners en ondernemers opgebracht.

Energietransitie

Met elkaar nemen we verantwoordelijkheid. De energietransitie is een grote, wereldwijde opgave. Hierbij moeten we realistisch zijn; Gorinchem kan dit niet alleen. Daarom blijft regionale samenwerking belangrijk. De plannen om windturbines te plaatsen in natuurgebieden en naast woonwijken zijn ondoordacht. Met inwoners en ondernemers wil VVD-Gorinchem inzetten op energiebesparing, isolatie en zonnepanelen op daken.

Uitgangspunten voor ons zijn: vrijheid, verantwoordelijkheid, verdraagzaamheid, gelijkwaardigheid en sociale rechtvaardigheid. Wij als lokale liberalen gaan graag voor u aan de slag.

_BT Clear
_BT Clear