_BT Clear

Zwaardere zorg vereist flexibele bouw

Architectuur ondersteunend aan veilige zorg

Woonzorgcentrum Zuylenstede in Overvecht wordt gerenoveerd. Vooral de werkzaamheden buiten vallen op, zoals nieuwe gevelbekleding voor het uit 1968 daterende woonzorgcentrum. De belangrijkste aanpassingen worden echter binnen gerealiseerd en zijn meer dan alleen cosmetisch: in alle woningen wordt de architectuur ondersteunend aan bewoners en zorgmedewerkers, zodat veilige zorg geboden kan blijven worden.

“De zorgvraag van zowel cliënten als huurders wordt steeds zwaarder”, aldus locatiemanager Rineke Post. “Dat vraagt iets van medewerkers, maar ook van de inrichting van het gebouw en de indeling van appartementen.”

Een belangrijke aanpassing wordt gedaan bij de badkamers. “Er wordt een brede schuifdeur geplaatst tussen de slaapkamer en de badkamer. Dat geeft bewoners gemakkelijker toegang tot de badkamer vanuit de slaapkamer, ook als zij een rolstoel of rollator gebruiken. De grote deur biedt, indien nodig, ook extra ruimte aan medewerkers om alleen of met een collega veilige zorg te bieden. Een krappe badkamer met weinig ruimte rondom de douche of het toilet is onaangenaam, maar ook onveilig. Steeds vaker moeten bewoners geholpen worden en leunen zij letterlijk en figuurlijk zwaar op zorgmedewerkers. Dan moet je stevig kunnen staan en ruimte hebben om te manoeuvreren.”

Dementie

De afdeling voor ouderen met dementie wordt zodanig verbouwd dat de slaapkamers en de woonkamers zich straks op dezelfde etage bevinden. “Dit biedt cliënten de mogelijkheid om zelfstandig naar de eigen kamer te gaan, als zij willen. Die eigen regie is erg belangrijk. Voor medewerkers betekent dit dat zij hun cliënten beter kunnen monitoren, wat de veiligheid ten goede komt. En daar is iedereen bij gebaat. We zijn blij dat we in goed overleg met vastgoedpartner Estea deze bouwkundige verbeteringen kunnen doorvoeren, voor toekomstbestendige zorg.”

Meer informatie

Wilt u wonen in Zuylenstede? Neem dan contact op met de klantadviseurs van Vecht en IJssel via telefoonnummer (030) 30 33 500, mail naar [email protected] of kijk op www.vechtenijssel.nl voor meer informatie.

Ruth, verzorgende IG in de thuiszorg

‘Mensen zelfredzaam houden, dat is het mooie van mijn vak’

Ruth is verzorgende IG (individuele gezondheidszorg) in de thuiszorg. Ze werkt al 16 jaar bij Careyn. Daarvoor werkte ze als kapper. Ze zocht meer afwisseling en is zo in de thuiszorg beland. “Het voelt alsof je bij mensen op bezoek komt en dat vind ik heel erg leuk”, vertelt Ruth. “Je bent ook zelfstandig bezig en je kan er een beetje je eigen tokootje van maken.” In het begin werkte ze een tijdje in een verpleeghuis. “Maar lekker op de fiets door de wijk naar mijn cliënten, dat bleek het wel echt te zijn voor mij”, zegt ze.

‘Lekker op de fiets naar mijn cliënten in de wijk, dat is het wel echt voor mij’

“Je verzorgt mensen in hun eigen huis, hun eigen omgeving. Doordat je in hun huis komt vraag je ook makkelijker: hoe wilt ú het hebben? Wat is voor u belangrijk?”, aldus Ruth. “In ons team zijn we ook heel actief bezig met het stimuleren van zelfredzaamheid van onze cliënten. Ik moedig mensen aan om te blijven bewegen, zelf hun schoenen aan te doen, zelf koffie te zetten. Dat helpt allemaal om langer zelfstandig te blijven. Dat helpen bij die zelfredzaamheid is hartstikke leuk en bevredigend werk. En dat is ook kwaliteit van zorg, naast het geven van zorg zelf. Mensen zijn soms jaren later nog dankbaar voor kleine dagelijkse dingen waar ik ze mee heb geholpen.”

Eigen locatie

Bij Careyn krijgen medewerkers ook support van bijvoorbeeld een fysiotherapeut die advies geeft over je houding en je handelingen om nek- en rugklachten te voorkomen. En in de wijk heeft ieder team van Careyn een eigen locatie. “Daar ontmoeten we elkaar als collega’s en dat live contact met elkaar is belangrijk én gezellig!”, besluit Ruth.

Daarom werk je bij Careyn!

  • Volop mogelijkheden om door te groeien, bijvoorbeeld tot specialist in je team.
  • Als je wil kan je je werk in de wijk combineren met werken in een verpleeghuis voor nog meer afwisseling.
  • Meedoen aan innovaties in de zorg bij mensen thuis, bijvoorbeeld met de medicatiedispenser waardoor ouderen meer zelfstandig hun medicijnen kunnen innemen.
  • Careyn biedt veel verschillende vormen van zorg, in de wijk en in verpleeghuizen. Daardoor zijn er allerlei kansen en functies.

Meer weten?

Ga naar www.werkenbijcareyn.nl.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear