Buurtbemiddeling: als je er zelf niet uitkomt

‘Na afloop liepen ze samen lachend weg’

Een feestje dat net iets te lang doorgaat, een vuilcontainer die altijd te vroeg aan de weg staat of een buurman die geregeld midden in de nacht met veel lawaai thuiskomt. De een haalt er zijn schouders over op, de ander slaapt er slecht door. Kom je er samen niet uit? Dan kan buurtbemiddeling helpen.

_BT Clear

Misverstanden oplossen

Ariadne Berk is coördinator buurtbemiddeling voor de wijken Overvecht en Zuid. “Alle meldingen komen bij mij binnen. Ik kijk of de zaak geschikt is voor buurtbemiddeling.” Als een zaak niet in aanmerking komt, verwijst Ariadne door naar een andere organisatie. Kan buurtbemiddeling wel helpen, zoekt Ariadne twee bemiddelaars die met de buren gaan praten. Bemiddelaars zijn vrijwilligers die door U Centraal speciaal voor het doel worden opgeleid. Ayse is bemiddelaar voor de wijk Overvecht. “In mijn werk als jurist merkte ik dat ik pre-mediation leuk vond. Ik help graag misverstanden oplossen. Daarom heb ik me aangemeld voor buurtbemiddeling.”

Neutraal

Na de intake van Ariadne gaat Ayse eerst samen met een collega langs bij de persoon die de melding gedaan heeft. Vervolgens gaan ze het gesprek aan met de tweede buur. “Tijdens de gesprekken stellen we vragen en luisteren we naar beide partijen.

Wij zijn getraind om neutraal te blijven”, vertelt Ayse. Na de twee losse gesprekken regelen de bemiddelaars een gesprek met beide buren samen. “Dat doen we vaak op een neutrale plek, zoals een buurthuis.”

Afspraken

De bemiddeling die Ayse het meest is bijgebleven, was haar allereerste praktijkgeval. “Deze mevrouw moest elke dag vroeg op. Ze had last van geluidsoverlast van haar buurman. In het gesprek met de buurman stelden we sturende vragen, zoals: weet u welk werk uw buurvrouw doet? Het gezamenlijke gesprek vond plaats in het buurthuis. Daar hebben ze een aantal afspraken gemaakt. Na afloop liepen ze samen lachend weg.”

Ayse ( l ) en Ariadne ( r )

_BT Clear

Buurtbemiddeling is er voor Utrechters die ruzie hebben of dreigen te krijgen met hun buren. U hoeft hiervoor niets te betalen. Wel wordt van u verwacht dat u meewerkt aan een acceptabele oplossing voor beide partijen. Meer weten of buurtbemiddeling aanvragen? Of interesse om een opleiding te volgen tot buurtbemiddelaar en vrijwilliger te worden? Kijk op www.u-centraal.nl/buurtbemiddeling, mail naar [email protected] of bel 030 2361728.

_BT Clear

‘Tegen iedereen zou ik willen zeggen:
kom in beweging’

Vanwege een zwakke rug begint Frederique (61) op haar twintigste met recreatief zwemmen. Niet wetende dat het veertig jaar later het lichtpuntje zou zijn dat ze zo hard nodig had.

_BT Clear

Oververmoeid

“Jarenlang heb ik roofbouw gepleegd door altijd thuis voor mijn man met dementie te willen zorgen”, vertelt Frederique. “Oververmoeid was ik.” Als ze dan in december 2020 ten val komt tijdens een wandeling langs de Vecht, moet ze wel een beroep doen op het netwerk van vrienden, buren en zorgverleners om niet alleen de zorg voor haar man te bewerkstelligen, maar ook om zelf te kunnen herstellen. Frederique blijkt een gebroken heup te hebben en een hersenkneuzing die o.a. duizeligheid veroorzaakt.

“Doe iets wat je leuk vindt, zolang je maar beweegt. Klop daarvoor bijvoorbeeld aan bij vrienden, het buurthuis of de beweegmakelaar bij jou in de wijk.”
Bahram Hossainan,
fysiotherapeut van Frederique

Ook sporten?

Weten wat de beweegmakelaars van SportUtrecht voor u kunnen betekenen? Kijk op www.sportutrecht.nl/beweegmakelaar voor meer informatie.

Gouden tip

“In het ziekenhuis en in het zorghotel had ik veel te verwerken; ik lag zelf in de kreukels en mijn man zat in een zorginstelling. We waren een team en we misten elkaar enorm.” Tijdens de revalidatie van Frederique, stelt een vriendin voor om het zwemmen weer op te pakken. Het blijkt de gouden tip. “Daarvoor ben ik haar nog steeds dankbaar. Zwemmen vind ik heerlijk. Wanneer ik het water in stap, verschijnt er automatisch een lach op mijn gezicht.” Via haar eigen fysiotherapeut komt ze terecht bij een beweegmakelaar van SportUtrecht die haar wijst op de zwemtherapie bij zwembad De Kwakel onder leiding van Bahram Hossainan.

Trek aan de bel

“De zwemtherapie fungeert vooral als valpreventie. Tijdens het zwemmen werk je voornamelijk aan je stabiliteit. Ik vind het fantastisch, ik heb veel minder last van duizeligheid dan een jaar geleden”, vertelt Frederique. Ze raadt iedereen aan om in beweging te komen. “Zeker als je er helemaal doorheen zit, trek aan de bel. Dat is misschien moeilijk, maar als je iets wilt veranderen aan je situatie, moet je het toch zelf doen.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear