_BT Clear

De Digitale Poli: 100% online snel en effectief behandelen

De Digitale Poli van Altrecht is een nieuwe 100% online behandeling bij angst-, dwang-, stemmings-, persoonlijkheids- en traumagerelateerde klachten. We spraken met gezondheidszorgpsycholoog Judith van der Heijden.

Hoe gaat de behandeling in zijn werk?

“Na de aanmelding kijken we wat de hulpvraag van de patiënt is en schatten we in of ons online aanbod én onze werkwijze daar goed bij aansluiten. We voeren de behandeling uit in 2 tot 3 sessies per week, waarbij de patiënt meerdere behandelaars ziet. Iedere collega heeft een eigen deskundigheid, bijvoorbeeld schematherapie, EMDR of het formuleren van doelen als het gaat om problemen op verschillende levensgebieden. We streven naar een intensieve behandeling, want we willen zo snel mogelijk beweging krijgen in de situatie van de patiënt.”

Hoe ervaren patiënten de 100% digitale behandeling?

“We krijgen veel positieve reacties. Patiënten zijn ontzettend blij dat ze zo snel hulp krijgen, want er is geen wachttijd. En ze zijn ook positief verrast over het feit dat de behandeling 100% online kan én zo effectief is, ook bij complexe problemen als langdurig aanwezige trauma’s. Soms biedt online behandeling juist een uitkomst. Zo had ik een jongen in behandeling die zijn huis niet meer uit durfde. Voor hem leek face-to-face-behandeling dus geen haalbare mogelijkheid. Maar met de online hulp lukte het hem na verloop van tijd steeds vaker en langer naar buiten te gaan. Voor hem een belangrijke overwinning waarmee hij aanzienlijk verder in zijn herstel kwam.”

‘Even uit de waan van alle dag stappen’

Zeker 15% van de Nederlandse bevolking heeft een Licht Verstandelijke Beperking (LVB) en/of psychische problematiek. Om deze mensen in Utrecht nog beter te kunnen bereiken houdt De Wilg in mei 2022 een ludieke, stedelijke campagne, samen met andere partijen in de stad. Aan het woord directeur Nicole de Jonge: “We willen mensen handvatten bieden om met elkaar in contact te kunnen komen en elkaar te begrijpen.”

Meedoen

“De Wilg is een dynamische organisatie en ondersteunt mensen met een LVB in het actief meedoen in de maatschappij. Dit doen we o.a. door het organiseren van een divers aanbod van activiteiten, het ondersteunen bij vrijwilligerswerk en een apart jongeren programma. Iedereen kan zijn of haar interesses delen, mensen ontmoeten en even uit de waan van alle dag stappen om nieuwe positieve energie op te doen. Ook behartigen wij de belangen van mensen met een LVB. Dit heet ‘De Stem van LVB’.”

Met en zonder beperking

“We zijn er voor iedereen met en zonder beperking, jong en oud en betrekken mensen met een LVB zoveel mogelijk bij onze werkzaamheden. Naast een team van professionals werken wij met veel vrijwilligers. Zij begeleiden de meeste activiteiten. Denk daarbij aan koken, sporten en muziek maken. Daarnaast is er ook een bingoavond, filmcafé en een uitstapgroep voor jongeren. We hebben altijd plek voor vrijwilligers (met en zonder beperking). Dus als mensen belangstelling hebben: laat het ons weten! Samen kijken we dan naar de mogelijkheden.”

Meer weten?

Nieuwsgierig naar De Wilg en/of wil je meer weten over de bijzondere en leuke actie van komend voorjaar? Kijk op www.dewilg.nl, stuur een e-mail naar [email protected] of bel via 030-2513672.

_BT Clear

Linda en Bram zijn steungezin:
‘Khun is echt onderdeel van ons leven.’

Linda (41) en Bram (43) zijn steungezin via vrijwilligersorganisatie Handjehelpen. Sinds vorig jaar past het stel met veel plezier op Khun (5). “Het is mooi om zijn ontwikkeling van dichtbij mee te maken.”

_BT Clear
_BT Clear

“We wilden graag iets betekenen voor een ander én vinden het mooi intensief bij een kind betrokken te zijn. Daarom meldden we ons aan als steungezin bij Handjehelpen”, vertelt Bram. Khun komt elke week een paar uurtjes en heeft al enkele keren bij het stel gelogeerd.

Linda: “Khun is echt onderdeel van ons gezin en leven. Hij heeft een beperking en zijn ontwikkeling verloopt anders dan verwacht. Hij praat bijvoorbeeld niet, maar we hebben veel plezier samen. Fietsen vindt hij het einde en klimmen en klauteren kan hij als de beste.”

De zorg voor Khun is best intensief. Wanneer hij bij Linda en Bram is, worden zijn ouders even ontlast. “En voor ons voegt het juist veel toe”, vertelt Linda. “We zijn heel blij dat we dit mogen doen. Het is een verrijking van ons leven. We maken Khun van dichtbij mee en bouwen echt een band op. Ook zijn we blij met de lieve reacties van Khuns ouders. Mooi dat we hen zo kunnen helpen.”

Heb jij ook ruimte in je huis en hart en wil jij, samen met je partner of gezin, een kind een warm thuis bieden? Of zoek je zelf een steungezin? Handjehelpen zorgt voor de juiste match en biedt ondersteuning waar nodig. Bezoek www.handjehelpen.nl.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear