Wethouder Thijs van Es (jeugdzorg) – gemeente Beek

_BT Clear

Voorwoord

_BT Clear

Vertel eens…vind jij die peuterpubertijd ook al lang geen lachertje meer? Vertel eens…is jouw veertienjarige ook opeens zo stil dat je geen idee meer hebt wat er in dat bozige koppie omgaat? Vertel eens…vind jij opvoeden af en toe ook zó ont-zet-tend vermoeiend, dat je het liefst de deur uitrent en de rest van de dag wegblijft? Vertel eens... denk jij soms ook: ‘Kan iemand mij vertellen waarom ík het ook alweer een goed idee vond om kinderen te krijgen? …Iemand?’

Vrijwel alle ouders houden zielsveel van hun kinderen en kunnen zich geen dag zonder hun kroost voorstellen. Maar ook bijna alle ouders herkennen zich in (één van) deze vragen. Want zeg eens eerlijk: vind jij opvoeden altijd gemakkelijk? Nee, natuurlijk niet. Opvoeden is hartstikke leuk, maar ook een kwestie van vallen en opstaan. Gelukkig kunnen we op al die momenten vaak op steun en bemoediging van onze omgeving rekenen. En als het echt nodig is, dan is er professionele hulp beschikbaar.

Van 4 tot en met 10 oktober vieren we in heel Nederland de Week van de Opvoeding. Thema van deze week is ‘Vertel eens…’ Tijdens deze Week van de Opvoeding worden ouders aangemoedigd om met elkaar te praten over het grootbrengen van hun kinderen.

In dit krantje lees je diverse artikelen over opvoeden en opgroeien. Op www.opgroeienin046.nl is er nog veel meer te vinden en lees je welke activiteiten er in onze regio worden gehouden.

Ik moedig alle ouders van harte aan om met andere ouders over opvoeden te praten. Tijdens de Week van de Opvoeding, maar ook op alle andere dagen van het jaar. Want het is belangrijk om er voor elkaar te zijn. Om elkaar te bemoedigen, troosten of om simpelweg een fantastische tip te geven. En om af en toe de helpende hand toe te steken. Door die oververmoeide buurvrouw te ontzien en een middag op haar ‘peuterpuber’ te passen.

Door die wanhopige collega eraan te herinneren dat zijn zwijgzame veertienjarige echt wel weer gaat praten. En door je ploeterende vriendin erop te wijzen dat er professionele hulp beschikbaar is, omdat je ziet dat ze het in haar eentje niet redt.

It takes a village to raise a child, is een beroemd Afrikaans gezegde, waarmee wordt bedoeld dat bij het opvoeden van kinderen alle mensen in de directe omgeving betrokken zijn: opa’s, oma’s, tantes, ooms, vrienden, vriendinnen, leraren en ga zo maar door. Ik heb dat zelf ook ervaren in de opvoeding van onze inmiddels volwassen zoons, op wie ik enorm trots ben. Praat met elkaar. Vertel wat je bezighoudt. Deel de mooie en minder mooie momenten. En bovenal, wees er voor elkaar! Dus, vertel eens…

Wethouder Thijs van Es (jeugdzorg) – gemeente Beek

_BT Clear
_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear