Piep zei de muis

_BT Clear

Een mooi voorbeeld van hoe diverse organisaties samenwerken in de regio, is de groep ‘Piep zei de muis’. Dit wordt uitgevoerd door Mondriaan Preventie, Partners in Welzijn en Zuyderland GGZ preventie.

Marijne Dhondt van Zuyderland vertelt: “Het is een kinderclub voor jonge kinderen van 4 ½ tot en met 7 jaar die opgroeien in een gezin of omgeving met stress en spanning. Bijvoorbeeld wanneer ouders veel ruziën, als een ouder (psychisch) ziek is of problemen heeft door het gebruik van middelen, of wanneer er sprake is van rouw of van een (heftige) scheiding. Dit heeft op kinderen een grote impact. Daarom organiseren we voor deze kinderen deze gratis kinderclub. Hier leren kinderen, samen met handpop Piep de muis, op een luchtige manier met lastige situaties en emoties om te gaan. Spelenderwijs leren de kinderen hun thuissituatie een plekje te geven.

Wat leren de kinderen van Piep?

“De club is afgestemd op de belevingswereld van het kind. Door o.a. te knutselen en spelen leren zij met hun emoties om te gaan. Met muis Piep maken de kinderen in 15 bijeenkomsten van 1,5 uur van alles mee. Soms heeft Piep dingen meegemaakt die spannend waren, of niet zo leuk. Piep was toen bang, of een beetje verdrietig. Een andere keer is Piep juist heel bij. Want het is ook belangrijk om stil te staan bij waar je blij van wordt en waar je trots op bent. De ‘Piep zei de muis club’ is een plek waar kinderen plezier hebben, vriendjes maken en even iets helemaal voor zichzelf hebben. Door met andere kinderen in een groep te zitten, bij wie het thuis soms ook wat moeilijker gaat, geeft ook het gevoel dat je niet de enige bent. Dat helpt hen om zich prettiger te voelen,” vervolgt Marijne.

“Naast de kinderclub zijn er ook 5 bijeenkomsten voor de ouders. Ouders krijgen informatie over wat het voor het kind betekent om op te groeien in een gezin met stress of waar stress geweest is, wat kinderen helpt en wat de kinderen leren van Piep tijdens de bijeenkomsten. Maar ook goed voor jezelf zorgen als ouder. Opvoedvaardigheden en ruimte om van gedachten te wisselen met andere ouders zijn belangrijke elementen”, vertelt Judith van de Nobelen van Mondriaan.

Wat vertellen ouders over deze groep?

Simone, moeder van Ravi (5 jaar), vertelt: “De reden om mijn zoon aan te melden voor de cursus Piep zei de Muis, was om mijn zoon beter te leren begrijpen, en om samen beter om te leren gaan met zijn en mijn emoties. Het gedrag van mijn zoon was aan de ene kant zeer explosief, hij reageerde met name met boosheid. Op mij gericht, maar ook op spullen. Aan de andere kant klapte hij dicht, en praatte er niet over.
 
Mijn verwachtingen van de cursus voor mijn zoon waren: dat het leerzaam voor hem zou zijn, dat hij het leuk zou vinden om in een groepje met andere kinderen zou zitten die ook stress ervaren hebben en contacten zou leggen met andere kinderen. Mijn eigen verwachtingen waren dezelfde: dingen leren, en de mogelijkheid om steun te ervaren door met andere ouders dingen te kunnen delen.

Deze verwachtingen zijn uitgekomen. Ik heb het altijd moeilijk gevonden om mijn ervaringen te delen met andere ouders die niet in dezelfde situatie zitten. Ik stuitte vaak op onbegrip. Maar in de groep heb ik veel steun ervaren, door samen met andere ouders, en de begeleiders mijn ervaringen thuis te kunnen delen. We kregen veel praktische tips voor thuis, op maat. Ik heb het als een fijne groep ervaren, waar openheid en vertrouwen was om dingen te bespreken. Mijn zoon is ook altijd graag naar Piep gekomen. Hij heeft ook vriendjes gemaakt en gehouden. Thuis kunnen we zijn emoties nu ook beter bespreken. Mijn zoon geeft nu zelfs zijn jongere zusje advies als ze boos is!

Ik zou andere ouders deze cursus aanraden. Je leert praktisch omgaan met problemen, tips zijn ook makkelijk uit te voeren en thuis toe te passen. Kinderen leren om te gaan met hun emoties. Ouders hoeven zich niet te schamen om er aan deel te nemen. Piep helpt om dingen te bespreken, het was voor mij een ‘wijze levensles’!”

Een verwijzing is niet nodig en deelname is gratis.

Vragen? Contact?

Voor meer informatie, vragen of aanmelden kunt u bellen of mailen naar:

_BT Clear
_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear